Tη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην προσφυγική κρίση επαίνεσε ο Πάπας Φραγκίσκος, κατά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγη ώρα έπειτα από την άφιξή του στη Λέσβο.

Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία που επέδειξε ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας ότι δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

Ο πρωθυπουργός τον υποδέχθηκε στο νησί που σήκωσε το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση, όπως σημείωσε και τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη». Μάλιστα ο πρωθυπουργός τόνισε τη διαφορά της στάσης της Ελλάδας από άλλες χώρες που "υψώνουν φράχτες στο όνομα του Χριστιανισμού".

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η επίσκεψη είναι ευκαιρία να αναδειχθεί ότι τόσο οι νησιώτες, όσο και στο σύνολό τους οι Ελληνες έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες και υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας που κάποιοι άλλοι επέβαλαν», σημειώνοντας ότι είναι υπερήφανος για αυτό.

«Προσευχόμαστε για την υγεία του. Μέσα στα τρία χρόνια της παποσύνης του έκανε πολλά πράγματα όχι μόνο για την καθολική εκκλησία αλλά για την ανθρωπότητα. Και συνεχίζει να κάνει και σήμερα για τους πρόσφυγες και τους αδύναμους", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, με τον δεύτερο να ευχαριστεί τους θρησκευτικούς ηγέτες για την θερμή υποδοχή στο όμορφο νησί της Λέσβου.

«Ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες ώρες, τόσο με τα προβλήματα τα οικονομικά και τις συνθήκες φτώχειας, που οφείλεται σε πολλές αιτίες, αλλά και με το θέμα των πριοσφύγων. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο μεγάλο από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Γι' αυτό οι σκέψεις μας είναι να απευθύνει επιστολή προς όλους τους υπευθύνους και ιδιαίτερα στους ηγέτες της Χριστιανοσύνης για να δούμε αυτό το πρόβλημα και να συντονιστούμε πραγματικά για την βοήθεια των ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και σας καλωσορίζουμε», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

«Αυτό το ταξίδι χαρακτηρίζεται από θλίψη», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την διάρκεια ομιλίας του στο αεροσκάφος, πριν φτάσει στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με την Cindy Wooden του Catholic News Agency. «Θα γίνουμε μάρτυρες της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα δούμε τόσους ανθρώπους να υποφέρουν, που δεν ξέρουν πού θα πάνε. Πηγαίνουμε επίσης σε ένα νεκροταφείο, τη θάλασσα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έφτασαν ποτέ».