Σε εξέλιξη είναι από τις 10 το πρωί η επίσκεψη του Ποντίφικα στη Λέσβο, η πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί ο Πάπας συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ενώ στη συνέχεια οι τρεις ιεράρχες μετέβησαν στον καταυλισμό μεταναστών της Μόριας.

Εκεί, εκτυλίχθηκε μπροστά στις κάμερες μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της επίσκεψης του Πάπα στο νησί. Αφού ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτισαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο και αγκάλιασαν προσφυγόπουλα, ο Ποντίφικας μπήκε μέσα σε μια από τις σκηνές που υπάρχουν. Τότε, ένας πρόσφυγας γονάτισε μπροστά του και του είπε: «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησέ με...».

Η επίσκεψη των Προκαθημένων συνοδεύεται από έντονα συγκινησιακές αντιδράσεις των προσφύγων οι οποίοι τους ζητούν βοήθεια αφηγούμενοι το δράμα που έχουν ζήσει. Ακόμη, εκτός της σκηνής που είχαν συγκεντρωθεί περίπου 200 πρόσφυγες για να μιλήσουν με τους Προκαθημένους, χιλιάδες άλλοι εκτός ζητούσαν να τους δουν κρατώντας πλακάτ, φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα «Freedom – freedom» - «Ελευθερία – Ελευθερία».. Η όλη επίσκεψη έχει βγει εκτός χρονικού προγραμματισμού και πρωτοκόλλου, κάτι όμως απόλυτα κατανοητό, καθώς οι Προκαθήμενοι θέλουν να βρεθούν κοντά στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους και να τους συμπαρασταθούν.