Αρχική » Ο Πρόεδρος της Σερβίας στη Μητρόπολη Σερρών

Ο Πρόεδρος της Σερβίας στη Μητρόπολη Σερρών

από kivotos

Tο πρωί της Τρίτης 19 Απριλίου βρέθηε στην πόλη των Σερρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Τόμισλαβ Νίκολιτς, κατόπιν προσκλήσεώς από το Δήμου Σερρών.  Σκοπός της  επισκέψεως ήταν η καλλιέργεια σχέσεων περαιτέρω συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας, του τουρισμού κτλ μεταξύ πόλεων της Σερβίας και της πόλεως των Σερρών. Το  Δημοτικό Συμβούλιο των Σερρών με απόφασή του ανακήρυξε τον Σέρβο Πρόεδρο σε επίτιμο Δημότη της πόλεως.

Τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη της αποστολής υποδέχθηκε και στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Σερρών ο Μητροπολίτης κ. Θεολόγος, όπου τελέσθηκε και Δοξολογία.

Ο Ποιμενάρχης Σερρών κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στους ισχυρότατους και ακατάλυτους πνευματικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν την πατρίδα μας με τον ομόδοξο και φίλο Σερβικό λαό καθώς και στα σημαντικά εκκλησιαστικά και πολιτικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν κατά τον 14ο αιώνα στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων. Συγκεκριμένα ο Σέβασμιώτατος τόνισε πως  ‘’Αμφότερα τα έθνη οφείλουν πολλά εις την κοινήν πνευματικήν τροφόν και μητέρα των, αγίαν Ορθόδοξον Εκκλησίαν, που  απετέλεσε την διαχρονικήν κιβωτόν αγιασμού, σωτηρίας και επιβιώσεώς τους. Εις τον παλαίφατον και περικαλλή ναόν των Αγίων Θεοδώρων’’ και συνέχισε, ‘’ελειτουργήθη ο κράλης της Σερβίας Στέφανος Δουσάν

το  έτος 1345. Ωσαύτως η βασίλισσα Ελένη Δουσάν κατα το  έτος 1364 υπεδέχθη μετα πολλών τιμών τον Οικουμενικόν Πατριάρχην Άγιον Κάλλιστον’’. Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον πρώτο πολίτη της Σερβικής Δημοκρατίας ένα αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας Πονολύτριας.

Ο Πρόεδρος κ. Νίκολιτς ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο για την υποδοχή, εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πίστη, την ιστορία, τον πολιτισμό και τα μνημεία της περιοχής και τόνισε και εκείνος τους ισχυρούς δεσμούς πίστεως και ιστορίας που  συνδέουν τους δύο λαούς. Ακολούθως προσέφερε στον κ. Θεολόγο ένα πιστό αντίγραφο του περγαμηνού κώδικα του Σέρβου αυτοκράτορα Στεφάνου Δουσάν, μέρος του οποίου, ὀπως είπε, γράφτηκε από τον Σέρβο ηγεμόνα στην πόλη των Σερρών.

 Επόμενος σταθμός της επισκέψεως του κ. Νίκολιτς ήταν η Βυζαντινή Ιερά Μονή του Τιμ. Προδρόμου, όπου μετά την σύντομη ξενάγηση από την Ηγουμένη Φεβρωνία, η φιλόξενη αδελφότητα προσέφερε το  καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ