Αρχική » Στολισμός επιταφίου με πάνω από 550.000 πέρλες

Στολισμός επιταφίου με πάνω από 550.000 πέρλες

από kivotos

Τα τελευταία χρόνια ο στολισμός του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, γίνεται «είδηση» σε όλη την Ελλάδα καθώς αποτελεί μια εντυπωσιακή σε αποτέλεσμα προσπάθεια που κρατά πολλές μέρες. Φέτος όμως οι ντόπιοι έχουν αποφασίσει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους καθώς ο στολισμός θα περιλαμβάνει 550.000 χιλιάδες πέρλες! Ξεπερνώντας δηλαδή τον περσινό στολισμό με θέμα “Ἐπιτάφιος τῶν Αγγέλων” για τον οποίο είχαν χρησιμοποιηθεί 120.000 πέρλες.

Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος του ιερού ναού ιερέας Ιωάννης Κ. Σουρλίγγας, «…τη φετινή χρονιά υλοποιείται μια εργασία ξεχωριστή στον στολισμό τού Επιταφίου μας. Λαμβάνει σάρκα και οστά σχετική πρόταση του Εκκλησιαστικού μας Επιτρόπου, πρόταση η οποία σχεδιάστηκε και προσαρμόστηκε πάνω στον Επιτάφιο εκ της πρεσβυτέρας κ. Ελένης. Και σήμερα εκτελείται μια κοπιαστική και καλλιτεχνική εργασία με πολύ μεράκι, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών.

Η φετινή βασική σύνθεση τού Επιταφίου αποτελείται από τέσσερις παραστάσεις πελεκάνων: «Ώσπερ Πελεκάν τετρωμένος την πλευράν Σου, Λόγε». Οι τέσσερις πελεκάνοι, στέκουν επιβλητικά στις τέσσερις παραστάδες τού Επιταφίου, ζωογονώντας με το αίμα τους, τούς μικρούς πληγωμένους νεοσσούς τους, προσφέροντας, όπως ο Χριστός μας, το αίμα τους: «σούς θανόντας παίδας εζώωσας, επιστάξας ζωτικούς αυτοίς κρουνούς».

Τα κεντρικά σημεία τού Επιταφίου έχουν κοσμηθεί με την επιγραφή κεντημένη με πέρλες, η οποία αναγράφει, «Ώσπερ Πελεκάν», στο κόκκινο χρώμα τού αίματος. Η εφαρμογή και αυτού τού σχεδίου άρχισε να υλοποιείται από πολλούς μήνες νωρίτερα.
Χρειάστηκαν πάνω από 550.000 πέρλες διαφόρων μεγεθών. Απαιτείται να ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες, εκατοντάδες ώρες δουλειάς, πολύ μεράκι, αδιάλειπτη προσευχή, ενώ μπορεί να κατασκευαστεί με μόνο δύο ή το πολύ τέσσερα χέρια, έτσι ώστε να υπάρχει αρμονία στην αποτύπωση τού σχεδίου, χωρίς διαφοροποιήσεις, με στόχο το άριστο και ξεχωριστό αποτέλεσμα.»  

Βέβαια ο ιερέας διαβεβαιώνει ότι πέρα από τον προσωπικό κόπο των εθελοντριών, αυτού του είδους οι στολισμοί δεν έχουν κάποιο σημαντικό οικονομικό κόστος, καθώς οι πέρλες είναι πλαστικές, κοστίζουν ελάχιστα και επαναχρησιμοποιούνται σε άλλους στολισμούς. Ακόμη, ότι το όποιο κόστος απαιτηθεί, το καλύπτουν οι ευλαβείς πιστοί, χωρίς καμία ανάμιξη του ταμείου του ιερού ναού.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ