Αρχική » Συνέδριο για τις διώξεις των Χριστιανών

Συνέδριο για τις διώξεις των Χριστιανών

από kivotos

Το συνέδριο με τίτλο «Οι ανά τον κόσμο διώξεις σε βάρος των χριστιανών» διεξήχθη την 1η Ιουλίου 2015 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σκοπός ήταν να πειστεί η ηγεσία της Ε.Ε. και των κρατών-μελών της να τεθεί ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής αυτών το θέμα των διώξεων σε βάρος των χριστιανών, προς εφαρμογή του από 30 Απριλίου 2015 ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορούσε τη δολοφονία φοιτητών από την τρομοκρατική ομάδα «Αλ Σαμπάμπ» στην Κένυα.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου συμπεριελάμβανε εισηγητικό μέρος και δύο θεματικές συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή -κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία-, καθώς και σε άλλες περιοχές, όπως η Ασία και η Αφρική.

Στην αρχή των εργασιών, οι συμμετέχοντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των χριστιανών που πέφτουν θύματα της χριστιανοφοβίας στις ημέρες μας.

Εκ μέρους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, έλαβαν μέρος ο ασκών χρέη προϊσταμένου του Γραφείου Αντιπροσωπίας της Ρωσικής Εκκλησίας στους διεθνείς ευρωπαϊκούς οργανισμούς στις Βρυξέλλες, ο πρωθιερέας Δημήτριος Σιζονένκο, καθώς και ο πρωτοπρεσβύτερος Σορίν Σελάρου, επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ρουμανικής Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις παρεμβάσεις τους οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι χριστιανοί τυγχάνουν η πλέον διωκόμενη κοινότητα παγκοσμίως και ότι η αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους καταπατούνται σε 75 χώρες του κόσμου, με αποτέλεσμα να μιλάμε για τη χριστιανοφοβία ως ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο. Τα ΜΜΕ, αν και προθύμως πληροφορούν για τους φόνους των χριστιανών σε χώρες του ισλαμικού κόσμου, ταυτόχρονα αποσιωπούν τις διώξεις σε βάρος τους σε άλλες χώρες, με ειρηνικές συνθήκες. Ο μη σεβασμός της ελευθερίας του θρησκεύειν συνεπάγεται αναποφεύκτως την παραβίαση των λοιπών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των οικονομικών.

Σε πολλές χώρες, οι διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών μετατρέπονται σε μαζικές διώξεις και των άλλων θρησκειών, όταν οι τελευταίες χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεως κατά των ετεροφρόνων και μη αποδεκτών μειονοτήτων. Επομένως, οι εν λόγω διώξεις δεν αποτελούν μόνον ανθρωπιστική και ομολογιακή καταστροφή, αλλά εκπέμπουν ένα ανησυχητικό μήνυμα, το οποίο επιβεβαιώνει την πολιτική κατάπτωση της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που με την έλλειψη της ελευθερίας του θρησκεύειν οδεύει αναποφεύκτως προς τον εμφύλιο πόλεμο.

Συνοψίζοντας, ο ευρωβουλευτής Κριστιάν Νταν Πρέντα υπογράμμισε: «Πρέπει να δεχθούμε ότι σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ομοφωνία στο θέμα της προστασίας των λόγω της πίστεώς τους διωκομένων εξασφαλίζεται πιο εύκολα όταν λείπει κάθε αναφορά στους χριστιανούς. Καθημερινώς πληροφορούμεθα για τα κραυγαλέα περιστατικά διακρίσεων κατά των χριστιανών, αλλά οι δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ δεν ευνοούν τη βαθύτερη κατανόηση του προβλήματος, διότι απλώς προκαλούν μεγαλύτερη φοβία. Για την εξασφάλιση της ειρήνης, το θρησκευτικό στοιχείο του ζητήματος της προστασίας των χριστιανών θα πρέπει να είναι από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ