Αρχική » Μεγάλη πανύγηρη στο προσφυγικό παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά

Μεγάλη πανύγηρη στο προσφυγικό παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά

από kivotos

Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Απριλίου 2016, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της εκ νεκρών εγέρσεως του Δικαίου και Φίλου του Χριστού Αγίου Λαζάρου, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Του Αρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος τελέσθηκε εις το φερώνυμο ιστορικό παρεκκλήσιο της περιοχής του Ευαγγελισμού Λαγκαδά, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος και εκόμισε το σεπτό και χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Λαζάρου, το οποίο και ετέθη προς προσκύνησιν, ευλογία και αγιασμό των παρευρισκομένων πιστών.

Πλήθος κόσμου προσήλθαν και εφέτος, από όλα τα μέρη της Μακεδονίας για να παραστούν σε ένα από τα λαοφιλέστερα και ονομαστά πανηγύρια της Βορείου Ελλάδος, που πραγματοποιείτε σε μία περιοχή που τιμάται όλος ιδιαιτέρως ο Άγιος Λάζαρος, ο οποίος και θεωρείτε ο προστάτης των κατοίκων του Ευαγγελισμού, και όλοι σχεδόν έχουν να διηγηθούν μία προσωπική ιστορία, κατά την οποία ο Άγιος τους βοήθησε ώστε έχουν ευτυχή κατάληξη σε κάθε πρόβλημα που τους παρουσιάζονταν και γι’ αυτό τον λόγο τον αποκαλούν «Παππού Λάζαρο», θεωρώντας τον μέλος της οικογένειας τους.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Λαζάρου στον Ευαγγελισμό Λαγκαδά χτίστηκε από τους πρόσφυγες όταν εκείνοι βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή μετά από τον ξεριζωμό τους από τις αλησμόνητες Πατρίδες, ενώ άξιον αναφοράς είναι το γεγονός ότι εντός του Ναού υπάρχουν αποτυπωμένα ίχνη από τις παλάμες του Αγίου στο βελούδινο καταπέτασμα της Ωραίας Πύλης.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά τόνισε ότι η λέξη Ανάσταση, ακούγεται σήμερα παράδοξα λόγω του γεγονότος ότι ο άνθρωπος συνήθισε να ζει στην καθημερινότητα της φθοράς και του θανάτου. Η προσδοκία της αιωνίου ζωής και του μέλλοντος αιώνος, όπως κάθε φορά απαγγέλουμε όταν λέμε το Σύμβολο της Πίστεως, είναι το κήρυγμα και η εμπειρία της Αγίας μας Εκκλησίας.
Ο Κύριος με την Έγερση του Λαζάρου, επιβεβαιώνει την Ανάσταση όλου του κόσμου και όλων των ανθρώπων που θα ακούσουν το Ευαγγέλιο και θα πιστέψουν στον Ιησού που είναι και ο αρχηγός της ζωής.

Αυτός που πιστεύει στον Χριστό και συνδέει την ζωή του με τον Χριστό και ζει σύμφωνα με το θέλημα Του, έχει το πλεονέκτημα όταν αποθνήσκει να παραμένει ζωντανός.

Η Αγία μας Εκκλησία είναι μία κοινωνία Αγίων, επεσήμανε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης κ.κ. Ιωάννης, που είναι συνεχώς ανοιχτή για τον κάθε άνθρωπο που θέλει να ενταχθεί σε αυτήν, αρκεί να μετανοήσει ειλικρινά και να ζήσει σύμφωνα με το θέλημα του Ιησού Χριστού.

Όταν ο άνθρωπος πιστεύει στον Θεό, ζει το μεγαλείο της αναπλάσεως και το μεγαλείο της Καινής Κτίσεως κατά την οποία το φθαρτό ενδύεται αθανασία και ο άνθρωπος γίνεται κληρονόμος των αιωνίων αγαθών.

Η ζωή των ανθρώπων μόνο κοντά στον Χριστό έχει νόημα και υπόσταση, και γι’ αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε ότι μόνο με την ζωή της αγάπης και δικαιοσύνης, θα μπορούμε να ζούμε αληθινά.

Καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους τους παρισταμένους, η λέξη Ανάσταση να είναι ο οραματισμός και η προσδοκία στην ζωή του καθενός, αφού και η Ορθόδοξος Εκκλησία αποκαλείται και Εκκλησία της Αναστάσεως.

Προ της Απολύσεως του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο Μητροπολίτης, τέλεσε την εις Αναγνώστη Χειροθεσία του Ελευθερίου Κοκκώνη, υιού του Ιερατικού Προϊσταμένου της ενορίας του Ευαγγελισμού π. Θεοδώρου Κοκκώνη, ενώ ακολούθησε και η Ιερά Λιτάνευσις του Σεπτού Λειψάνου και της Θαυματουργού Εικόνος του Αγίου Λαζάρου, την οποία έφεραν οι πρόγονοι μας από το Εσμέ Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ