Αρχική » Εγκαίνια της εκκλησίας του Μ. Κατακουζηνού από τον Πατριάρχη Ρουμανίας

Εγκαίνια της εκκλησίας του Μ. Κατακουζηνού από τον Πατριάρχη Ρουμανίας

από kivotos

Τριακόσια είκοσι χρόνια μετά την ανέγερση της από τον ρουμάνο πρίγκιπα Μιχαήλ Κατακουζηνό, η ιστορική Παλαιά Εκκλησία (όπως αποκαλείται), της μονής Σινάια στη Ρουμανία, εγκαινιάστηκε ξανά μετά την ανακαίνιση της. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Δανιήλ, ενώ στην τελετή  ήταν παρών ο βοηθός Επίσκοπος Τιμόθεος Prahoveanul από την Αρχιεπισκοπή του Βουκουρεστίου και πλήθος ιερέων. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο και τα εγκαίνια έγιναν στις 15 Αυγούστου, στην γιορτή της Κοιμήσεως Της.

Όπως ανέφερε ο Πατριάρχης στο λόγο του, ο Μιχαήλ Κατακουζηνός επισκέφθηκε τους Άγιους Τόπους το 1681 μαζί με την μητέρα του Ελένη και την αδερφή του Στάνκα. Στην επιστροφή είχε αποφασίσει να αναγείρει ένα μοναστήρι στη Ρουμανία το οποίο ονομάστηκε Σινάια προς τιμή του αντίστοιχου της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Στην απόφαση του έπαιξε ρόλο το ότι κάποιοι ρουμάνοι μοναχοί τον είχαν προειδοποιήσει για μια απόπειρα δολοφονίας που ετοίμαζε εναντίον του ο ανταγωνιστής του πρίγκιπας Γεώργιος Δούκας. Έτσι η Παλαιά Εκκλησία χτίστηκε στο διάστημα 1690-1695, και σε σημείο κοντά στη σκήτη του Αγίου Νικολάου στην κοιλάδα Πραχόβα. Η επιλογή της θέσης έγινε μετά από παρότρυνση του τότε Μητροπολίτη Βλαχίας, ο οποίος είχε πληροφορηθεί πως εκεί ακούγονταν μέσα στη νύχτα ψαλμοί προς τη Θεοτόκο.

H ανακαίνιση της εκκλησίας και της εντυπωσιακής εικονογράφησης της ξεκίνησε το 1994 με την στήριξη του μακαριστού Πατριάρχη Ρουμανίας Θεοκτίστου. Σήμερα η εκκλησία όπως και όλο το συγκρότημα του μοναστηριού είναι από τα πιο γνωστά της Ρουμανίας και φιλοξενούν σπάνια κειμήλια της Χριστιανοσύνης.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ