Αρχική » Το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής

Το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής

από kivotos

Οκτώ θα είναι οι περίοδοι αυτό το καλοκαίρι για τις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής στον Αυλώνα Αττικής, που λειτουργούν κάθε χρόνο με την πνευματική καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για αγόρια και κορίτσια Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Κατασκηνωτικά προγράμματα υπάρχουν για νέα ζευγάρια και οικογένειες, για υποψήφιους και νέους κληρικούς, για ιερατικές οικογένειες και για τα παιδιά που διακονούν στο Ιερό Βήμα.

Πιο συγκεκριμένα, φέτος θα πραγματοποιηθούν οι εξής κατασκηνωτικές περίοδοι:

  • Τα δύο πρώτα προγράμματα, Τετάρτη 24 Ιουνίου – Κυριακή 5 Ιουλίου, για αγόρια Δημοτικού και Κυριακή 5 Ιουλίου – Παρασκευή 17 Ιουλίου, για κορίτσια Δημοτικού, ήδη έχουν καλυφθεί.

Ανοικτά είναι ακόμη τα προγράμματα:

  • Παρασκευή 17 Ιουλίου – Τετάρτη 29 Ιουλίου, για αγόρια Γυμνασίου – Λυκείου (αρχηγός ο π. Δημήτριος Παλιούρας).

Με κεντρικό θέμα «Στα βήματα των αγίων», τα στελέχη της περιόδου θα παρουσιάσουν αγίους και ήρωες της Κύπρου, η βιοτή και τα κατορθώματα των οποίων πάντοτε συγκινούν τους εφήβους. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, όπου πρωταγωνίστησαν νέοι της Εκκλησίας, γαλουχημένοι στον Ναό της Φανερωμένης Λευκωσίας. Την περίοδο αυτή, ο αθλητισμός, η κολύμβηση και ο διάλογος με τα ανήσυχα νιάτα έχουν πρωταρχικό ρόλο.

  • Πέμπτη 30 Ιουλίου – Κυριακή 2 Αυγούστου, για υποψήφιους και νέους κληρικούς (αρχηγός ο π. Φραγκίσκος Λάβδας).

Το τετραήμερο αυτό αποτελεί ένα ταχύρρυθμο, λειτουργικό σεμινάριο, που δίνει παράλληλα έμφαση σε θέματα ποιμαντικού ενδιαφέροντος, καθώς και στη δυνατότητα γνωριμίας και επικοινωνίας με τους υποψηφίους και τους νέους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

  • Δευτέρα 3 Αυγούστου – Κυριακή 9 Αυγούστου, για παιδιά που διακονούν στο Άγιο Βήμα (αρχηγός ο π. Μάξιμος Μητράρας).

Το συγκεκριμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αθλητισμό, εργαστήρια (αγιογραφία, φωτογραφία, βυζαντινή μουσική κ.ά.), λειτουργική ζωή, προσκυνήματα, μουσικές και κινηματογραφικές βραδιές, συζητήσεις κ.λπ., προκειμένου τα παιδιά –αυριανά στελέχη της Εκκλησίας- να αισθανθούν την Εκκλησία ως τον δικό τους, φυσικό χώρο, που αγωνιά και προσπαθεί για την κατά Θεόν προκοπή τους.

  • Δευτέρα 10 Αυγούστου – Σάββατο 22 Αυγούστου (12 ημέρες) για κορίτσια Γυμνασίου – Λυκείου (αρχηγός ο π. Αντώνιος Μπεζαΐτης).

Η θεματική θα περιστραφεί γύρω από το πρόσωπο της Θεοτόκου και τα μηνύματα που μπορούν να αντλήσουν από τη μορφή της οι νέες κοπέλες σήμερα. Την παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου προγραμματίζεται πανήγυρις, με τα εγκώμια και επιτάφιο της Παναγίας, περιφορά στην κατασκήνωση και παραδοσιακό πανηγύρι. «Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε», είναι το σύνθημα της περιόδου αυτής.

  • Σάββατο 22 Αυγούστου – Παρασκευή 28 Αυγούστου, για ιερατικές οικογένειες (αρχηγός ο π. Παναγιώτης Χαβάτζας).

Είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία για περίπου 20 ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής να βρεθούν μαζί με τις οικογένειές τους στον καταπράσινο και ήσυχο χώρο των κατασκηνώσεων για ξεκούραση, ανανέωση, πνευματική περισυλλογή και λειτουργική ζωή. Η γνωριμία και η επικοινωνία μεταξύ των ιερατικών οικογενειών ήταν πάντοτε το ζητούμενο στους ιερατικούς κύκλους, καθώς η γεωγραφικά αχανής επικράτεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής δεν παρέχει πολλές ευκαιρίες για κάτι τέτοιο.

  • Παρασκευή 28 Αυγούστου – Κυριακή 30 Αυγούστου, για νέα ζευγάρια και οικογένειες (αρχηγός ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης).

Η κατασκήνωση για οικογένειες είναι ένα διαγενεακό πρόγραμμα. Σύζυγοι, γονείς και παιδιά για ένα τριήμερο θα συναντηθούν για να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να παίξουν και να διασκεδάσουν μαζί. Κεντρικό θέμα του προγράμματος θα είναι «Σύζευξον αυτούς εν ομοφροσύνη…». Θα συμμετάσχουν 15-20 οικογένειες. Προβλέπονται συναντήσεις σε ομάδες ενηλίκων, πρόγραμμα κατήχησης για τα παιδιά, κοινές δραστηριότητες ενηλίκων και παιδιών και παιχνίδια για τα παιδιά.

 

Οργάνωση και πληροφορίες

Για τον καταρτισμό και τη λειτουργία των κατασκηνωτικών περιόδων πραγματοποιήθηκαν αρκετές συσκέψεις με γόνιμα αποτελέσματα -διά των ευχών του Μακαριωτάτου- του  Πρωτοσυγκέλου π. Συμεών Βολιώτη με το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής (διευθυντής ο π. Συμεών Βενετσιάνος) και το νεοπαγές Ιδρυμα Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού (διευθυντής ο κ. Σεβαστιανός Ανδρεάδης), καθώς και με τους αρχηγούς όλων των κατασκηνωτικών περιόδων και των λοιπών προγραμμάτων.

Έχουν καθορισθεί τα προγράμματα των κατασκηνωτικών ημερών, το διατροφολόγιο, καθώς και τα στελέχη που θα διακονήσουν εθελοντικά το εξαιρετικά σημαντικό αυτό έργο. Τις ημέρες αυτές ολοκληρώνονται τα απαραίτητα τεχνικά έργα από ειδικά συνεργεία, όπως επίσης η προμήθεια της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής, ο καλλωπισμός των χώρων, ο εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης, η συντήρηση των αθλητικών χώρων κ.λπ.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στις υπόλοιπες κατασκηνωτικές περιόδους και στα προγράμματα, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τηλ. 213-0184437, 213-0184436 και 213-0184431.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ