Αρχική » Πλήθος προσκυνητών στον Εσπερινό της Σκήτης της Ζωοδόχου Πηγής στα Μετέωρα

Πλήθος προσκυνητών στον Εσπερινό της Σκήτης της Ζωοδόχου Πηγής στα Μετέωρα

από kivotos

Πανηγυρική και αναστάσιμη ήταν η ατμόσφαιρα στην ιστορική σκήτη των «Σταγών» της Ζωοδόχου Πηγής που πανηγύριζε στις 5 Μαάιου. Το  απόγευμα άρχισε η ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού χοροστατούντος  του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου Αρχιμανδρίτη Νύφωνος και πολλών ιερέων.

Στη συνέχεια τελέστηκε η ακολουθία της αρτοκλασίας με το «Πλούσιοι Επτώχευσαν Και Επείνασαν» να δίνει το αληθινό μήνυμα του νοήματος της ζωής , το μήνυμα της ζωής με Χριστό στο κέντρο της .

Ο Ηγούμενος  Νύφων μίλησε για την ιστορία αυτού του μικρού Μονυδρίου που αποτέλεσε την πρώτη σπίθα  της μοναστικής ζωής στα Μετέωρα.

Συγκεκριμένα από α τέλη του 11ου ή από τις αρχές του 12ου αιώνα είχε σχηματισθεί, όπως φαίνεται, στον χώρο των Μετεώρων μικρή ασκητική κυψέλη, η Σκήτη της Δούπιανης ή των Σταγών, με κέντρο λατρείας τον ναό της Θεοτόκου της Ζωοδόχου Πηγής στο Καστράκι, πού αποτελούσε και το «Κυριάκο» ή το «Πρωτάτο» του μοναστικού συγκροτήματος, κατά τα αγιορείτικα πρότυπα. Ο επικεφαλής της Σκήτης των Σταγών έφερε, μόνος αυτός, τον τίτλο του «πρώτου» και καθηγουμένου της Μονής της Θεοτόκου της Δούπιανης. Κατά τα μέσα του 14ου αιώνα δεσπόζει με την μεγάλη δράση και ακτινοβολία της η επιβλητική μορφή του «πρώτου» της Σκήτης και καθηγουμένου της Μονής της Δούπιανης, ιερομόναχου Νείλου, ιδρυτή και κτήτορα, κατά την δεκαετία 1357/67, της Μονής της Υπαπαντής (αρχικά Αναλήψεως του Κυρίου) των Μετεώρων.

 

 

 

 


Πηγή: www.stagonnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ