Αρχική » Πρ. Παυλόπουλος: Η Πολιτεία θα πράξει το χρέος της απέναντι στο Άγιον Όρος

Πρ. Παυλόπουλος: Η Πολιτεία θα πράξει το χρέος της απέναντι στο Άγιον Όρος

από kivotos

Ξεκίνησε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο Άγιον Όρος με την υποδοχή του να γίνεται στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. Εκεί, κατά την αντιφώνηση του ανέφερε: 

Σεβασμιώτατε Εκπρόσωπε του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου,
Πανοσιολογιώτατε άγιε Πρωτεπιστάτα,
Σεβαστή Ιερά Σύνοδος και Πανοσιολογιώτατοι Καθηγούμενοι των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους,
Χριστός Ανέστη!

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς για την πρόφρονα υποδοχή που μου επιφυλάξατε και για την συγκινητική συμμετοχή Σας σ’ αυτή. Μεταφέρω το μήνυμα, που σας είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι γιατί στην Πατρίδα μας συμπεριλαμβάνεται αυτός ο ευλογημένος τόπος, η Χερσόνησος του Άθω.
Η τεράστιας και ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του μοναδικού αυτού του μοναδικού στην Οικουμένη πνευματικού κέντρου, αποδεικνύεται άλλωστε από το γεγονότος ότι από το 1988 το Άγιον Όρος αποτελεί μέρος των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό το μεγάλο πνευματικό έργο υπάρχει και συνεχίζεται χάρις στη δική σας αφοσίωση, στη δική σας προσφορά. Προσφορά αναγνωρισμένη, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά παγκοσμίως. Θα αναφερθώ μόνο σε μια ρήση που είναι σημαντική γιατί έγινε σε αυτόν τον χώρο, στον ιερό ναό του Πρωτάτου, το 1963, από τον Μακαριστό Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα. Όταν εδώ γιορταζόταν η πρώτη, χρυσή χιλετηρίδα του Αγιορείτικου Μοναχισμού, Είχε πει ο Μακαριστός Αθηναγόρας: «Οι κατοικούντες σήμερον εις το Άγιον Όρος είναι οι συνεχισταί της γνησίας ορθοδόξου θρησκευτικής ζωής».

Η Ελληνική Πολιτεία, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον τόπο και το λαό μας θα πράξει το χρέος της, το οφειλόμενο χρέος της απέναντι στο Άγιον Όρος, απέναντι σε αυτό το ανεκτίμητο κομμάτι της ελληνικής γής.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ