Αρχική » Προς νέα ένταση μεταξύ Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδος;

Προς νέα ένταση μεταξύ Φαναρίου και Εκκλησίας της Ελλάδος;

από kivotos

Πρόσκληση δέχθηκε πριν από λίγες μέρες, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ ώστε να να μετάσχει ως Μέλος της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Η κίνηση αυτή όπως φαίνεται έχει ενοχλησει την Εκκλησία της Ελλάδος καθώς ο κ. Ιωήλ προέρχεται από τις “Νέες Χώρες”.

Η τυπική εξέλιξη του ζητήματος ολοκληρώθηκε σήμερα όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εξετάζοντας το θέμα, αποφάσισε να μην επιτρέψει την συμμετοχή του κ. Ιωήλ, “λαβούσα υπ’ όψιν αφ’ ενός μεν ότι η Πατριαρχική Πράξη του 1928 δεν περιλαμβάνει κάτι σχετικό, αφ’ ετέρου δε τυγχάνει κανονικώς άτοπο να μετέχει ο ίδιος Ιεράρχης σε Συνοδικά Όργανα δύο Αυτοκεφάλων Εκκλησιών” όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Το ζήτημα όμως έχει προβληματίσει και το υπουργείο των Εξωτερικών καθώς υπάρχει φόβος μήπως, λίγες εβδομάδες πριν τη Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη, δημιουργηθεί νέα ένταση στις σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας. Ένταση που ευτυχώς είχε αποσοβηθεί πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν είχε παραστεί στην σύνοδο των Προκαθημένων στην Ελβετία και είχε γίνει μια “διαρροή” επιστολών για το αν η απουσία του οφειλόταν σε προσωπικό ζήτημα ή όχι.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ