Με τις φράσεις ότι "στην μόρφωση των παιδιών δεν χωρούν λογικές κατάργησης μαθημάτων ή απαλλαγής από αυτά" και πως "η Εκκλησία δεν έχει τζιχαντιστές αλλά δεν θα πρέπει να λειτουργούμε και ως τζιχαντιστές", τοποθετήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος, στην νέα αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη και ιεραρχών, με αφορμή τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας των θρησκευτικών με τις αλλαγές που έρχονται στη δομή και το περιεχόμενο των βιβλίων, ήδη ερμηνεύεται από ορισμένους ιεράρχες και ως κατάργηση του μαθήματος.

Για συζητήσεις που έχουν κουράσει, έκανε λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά τη διάρκεια δηλώσεων του στα Γιάννενα και στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV1.

Κληθείς να σχολιάσει τις αλλαγές που δρομολογούνται στα θρησκευτικά και αν αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν υπό προϋποθέσεις, μίλησε για θεωρίες που έχει ο κ. Φίλης, οι οποίες όμως έχουν κουράσει, για να προσθέσει πως ακόμη και αν περάσουν αυτού του είδους οι θεωρίες και απόψεις «η Ρκκλησία δεν πεθαίνει».

Μάλιστα εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται απλά και μόνο για λόγια από πλευράς του υπουργού Παιδείας, «λόγια που όμως κουράζουν την ελληνική κοινωνία και τον κόσμο», με τον Αρχιεπίσκοπο να αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί πως αυτό που προσδοκούν οι πολίτες είναι πράξεις...

Στο θέμα της κατάργησης ή όχι των θρησκευτικών οι τόνοι ανέβηκαν τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου και του υπουργού Παιδείας, με τον πρώτο να απευθύνει κατάρες στον υπουργό, και τον κ. Φίλη να απαντά μιλώντας για Μητροπολίτες τζιχαντιστές και να καλεί την εκκλησία να βάλει φραγμό σε συμπεριφορές που την διασύρουν.

Επ’ αυτής της αντιπαράθεσης και τα περί Μητροπολιτών τζιχαντιστών ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρείχε πλήρη κάλυψη στον Μητροπολίτη Καλαβρύτων λέγοντας χαρακτηριστικά «σ’ αυτά ορισμένες φορές ο κ. Φίλης έχει επιτυχία. Δεν είναι τζιχαντιστές αλλά να μην μιμούμεθα τους τζιχαντιστές» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος για να συνεχίσει λέγοντας πως η Εκκλησία δεν μπορεί να τιμωρήσει την διαφορετική άποψη μπορεί όμως να συμβάλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ειδικότερα για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για έναν άνθρωπο με ενδιαφέροντα που όμως μπορεί να παρεξηγηθεί από όσους δεν τον γνωρίζουν καθώς στην ροή του λόγου του εκρήγνυται λίγο περισσότερο από ότι πρέπει.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος υπογράμμισε ότι όλοι οι άνθρωποι παρά τα πάθη και τις αδυναμίες οφείλουν να σέβονται τον οποιοδήποτε, «είτε λέει να καταργήσει τα θρησκευτικά είτε να προσθέσει και άλλες διδακτικές ώρες», κατέληξε ωστόσο λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν στην παιδεία και στην μόρφωση των παιδιών λογικές κατάργησης ή απαλλαγής από κάποιο μάθημα.