Αρχική » Διδυμότειχο: Η Ρωμιοσύνη είναι εδώ και έχει ανάγκη από ήρωες, δηλώνει ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός

Διδυμότειχο: Η Ρωμιοσύνη είναι εδώ και έχει ανάγκη από ήρωες, δηλώνει ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός

από kivotos

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή των Μυροφόρων, στις 15 Μαΐου οι εκδηλώσεις για τη 96η επέτειο της απελευθέρωσης του Διδυμοτείχου και της ευρύτερης περιοχής του Βορείου και Κεντρικού Έβρου.

Επίκεντρο του εορτασμού η πόλη του Διδυμοτείχου, στον Καθεδρικό Ναό της οποίας ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, της μαθητιώσης νεολαίας, εκπροσώπων φορέων και πλήθους κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος σε επίκαιρο μήνυμα του που ανεγνώσθη σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ετόνισε· « Η Ρωμιοσύνη είναι πάντα εδώ και έχει πάλι ανάγκη για ήρωες. Ήρωες, όμως, άλλου είδους κι άλλης συμπεριφοράς. Αν, κατά το παρελθόν, αναζήτησε τον απροσκύνητο αγωνιστή στις πλαγιές του Μωριά και της Πίνδου ενάντια στον εισβολέα, σήμερα, αναζητεί τον ακλόνητο μαχητή, ενάντια στην ασυνέπεια, τον ατομισμό, στις εύκολες λύσεις και τα κούφια λόγια. Όσο είχε κάποτε ανάγκη τα μπαρουτοκαπνισμένα μπαϊράκια τόσο έχει σήμερα ανάγκη το φιλότιμο και την προσωπική ευθύνη του καθενός από εμάς. Η σημερινή επέτειος μας καλεί για μια ηρωική έξοδο. Έξοδο προς τον πλησίον, τον συμπατριώτη, τον συνάνθρωπο. Οι δυσκολίες, εκτός από τον πόνο που προκαλούν, μας προσφέρουν και μια ευκαιρία συνάντησης με την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, ως νοημάτων ζωής, μια ευκαιρία συνάντησης με το βαθύτερο εαυτό μας, τους πόθους μας και τα όνειρά μας για μια Πατρίδα, που θα λάμπει «ως Φάρος… όπως παλιά… όπως πάντα».

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος προέστη της καθιερωμένης Δοξολογίας, κατά την οποία τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παναγιώτης Αλεξανδράκης και ακολούθησε Τρισάγιο στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γεώργιος Καΐσας, Δημήτρης Ρίζος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης και άλλοι επίσημοι.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ