Αρχική » Έως και 35% οι μειώσεις στις συντάξεις των κληρικών

Έως και 35% οι μειώσεις στις συντάξεις των κληρικών

από kivotos

Έως και 35% θα μειωθούν οι συντάξεις των κληρικών, ενώ η μείωση του εφάπαξ σηματοδοτεί νέες απώλειες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές των προηγούμενων χρόνων. Η κατάσταση για τους κληρικούς περιπλέκεται ακόμη περισσότερο μετά την κατάργηση του Ταμείου τους. Ωστόσο, οι μειώσεις θα γίνουν αισθητές -εκτός απροόπτου- σε δύο χρόνια.

Όπως αναφέρει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας», ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, αντιπρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας (ΙΣΚΕ) και εκπρόσωπος του εφημεριακού κλήρου στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), «με το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Ασφαλιστικό οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται στους κληρικούς δεν θα μειωθούν άμεσα, αλλά μετά το πέρας του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή μετά τον Ιούλιο του 2018), καθώς τότε θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω, με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, αναμένεται να μειωθούν κατά 15% έως και 35%».

Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ, ο κ. Φεγγούλης υποστηρίζει: «Ως γνωστόν, το εφάπαξ των κληρικών έχει ήδη μειωθεί κατά 36,97% και, όπως όλοι γνωρίζουν, το τελευταίο διάστημα έχει παγώσει η καταβολή του προς όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΠΔΥ, εκκρεμούν περί τις 500 αιτήσεις εφάπαξ κληρικών και ο αριθμός των, λόγω της μη εύρεσης του μαθηματικού τύπου υπολογισμού, αναμένεται να αυξηθεί – με νέα γερή μείωση, φυσικά. Να σημειωθεί πως το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη περικοπεί κατά 38% και πλέον κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 28.000 ευρώ. Σε περίπτωση που υπάρξει νέα μείωση, της τάξης του 7%, θα πέσει σχεδόν στα 26.000 ευρώ. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι ακόμα ψάχνουν τον κατάλληλο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ. Μέχρι στιγμής έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δύο ανέφικτοι τρόποι υπολογισμού, χωρίς όμως κάτι συγκεκριμένο και αποτελεσματικό».

Ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τους ιερείς είναι η κατάργηση της οικονομικής αυτοτέλειας του Ταμείου Κληρικών. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα χρήματα των Ταμείων Πρόνοιας θα είναι σε έναν λογαριασμό με τα χρήματα της κύριας ασφάλισης-σύνταξης όλων των ασφαλισμένων της χώρας και ότι, αφού πληρωθούν οι συντάξεις και μένουν χρήματα, θα πληρώνονται τα εφάπαξ (αλλά τα χρήματα που αφορούν τους Τομείς Πρόνοιας είναι εισφορές μόνο των εργαζομένων, όχι όπως ισχύει στην κύρια σύνταξη, που είναι χρήματα και του εργοδότη και του κράτους).

 

Η μισθολογική εξέλιξη

Σύμφωνα με το Άρθρο 8, η εξέλιξη των υπαλλήλων στο μισθολογικό κλιμάκιο θα γίνεται ανεξάρτητα από τον βαθμό που εκείνοι θα κατέχουν. Σύμφωνα με το Άρθρο 9, τα μισθολογικά κλιμάκια (ΜΚ) για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) είναι 19 και για τις κατηγορίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) δεκατρία. Σύμφωνα με το Άρθρο 11, για τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ η υπηρεσία σε κάθε ΜΚ θα είναι δύο έτη και για τις κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ τρία έτη (δηλαδή αλλάζουν ΜΚ σε συντομότερο χρόνο οι κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ).

Η μισθολογική κατάταξη θα γίνει με ημερομηνία 31/12/2015. Η εξέλιξη σε ΜΚ του υπαλλήλου θα ενεργοποιηθεί ξανά από 1/1/2018, δηλαδή το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει δεν θα ληφθεί υπόψη για τη μισθολογική εξέλιξη. Συμπερασματικά, κατά τον κ. Φεγγούλη, «το μαχαίρι έχει μπει για τα καλά στο κόκκαλο, με αποτέλεσμα η νέα συμπίεση να μεγαλώσει τα προβλήματα. Ελπίδα όλων να αρχίσει να τρέχει το εφάπαξ, καθώς στην αναμονή βρίσκονται αρκετοί αδελφοί, εκ των οποίων μάλιστα οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν και τεράστια προβλήματα υγείας ή άλλης μορφής».

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ