Της Λητώς Μητσιακούλη
O πίνακας του Τιζιάνο «Η Παναγία, το θείο βρέφος και ο Άγ. Παύλος» είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θησαυρούς στην ιστορία της Tέχνης. Ζωγραφίστηκε από τον Τιζιάνο (Titian) κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα και απεικονίζει την Παναγία, τον Χριστό και τον Άγιο Παύλο. Πριν από λίγες ημέρες τέθηκε προς πώληση, κάτι που δεν έγινε αντιπληπτό σχεδόν από κανέναν. Ο πίνακας βρισκόταν στην κατοχή ενός συλλέκτη από την Ουγγαρία, ο οποίος, για άγνωστους λόγους, αποφάσισε να τον ρευστοποιήσει. Αν και κάποιος θα περίμενε ο πίνακας να καταλήξει στο Βατικανό και στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα, όπου βρίσκονται τα πιο σημαντικά έργα της Αναγέννησης, η συναλλαγή ήταν πιο απρόβλεπτη.
Το έργο διεκδικήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας, από την οποία και αγοράστηκε τελικά. Η τράπεζα απέκτησε τον θησαυρό της Αναγέννησης πληρώνοντας 15,7 εκατ. δολάρια (4,5 δισεκατομμύρια φιορίνια) στον ούγγρο ιδιώτη.
Φαίνεται πως εκείνοι που χειρίζονται τη συλλογή της τράπεζας γνωρίζουν καλά ότι ο Τιζιάνο είναι μια από τις πιο σημαντικές υπογραφές της Σχολής της Βενετίας και της Ιταλικής Αναγέννησης, πολλά από τα θέματα του οποίου είναι θρησκευτικές αναφορές. Και στη διεθνή αγορά τέχνης τα θρησκευτικά θέματα αγγίζουν υψηλές τιμές, υπερδιπλασιάζοντας συχνά την αρχική τους αξία. Επιπλέον, η Τράπεζα της Ουγγαρίας κινείται επιθετικά στην αγορά έργων τέχνης το τελευταίο διάστημα, προσθέτοντας νέα έργα στη μόνιμη συλλογή της. Ήδη από τον Ιανουάριο, βάσει ενός προγράμματος ανταγοράς έργων τέχνης, αγόρασε έργα αξίας 27,4 εκατ. δολαρίων (7,8 δισ. φιορινιών). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με επένδυση 30 δισ. φιορινιών (105,5 εκατ. δολαρίων), το οποίο ως στόχο έχει απόκτηση σημαντικών έργων τέχνης που είτε ανήκουν σήμερα σε Ούγγρους είτε υπήρχαν παλαιότερα στην κατοχή τους. Κοινώς, ο βασικός σκοπός είναι να διατηρηθούν τα πολύτιμα έργα εντός της χώρας τους.Όπως διαβεβαιώνει η τράπεζα, όλες οι σχετικές αγορές πραγματοποιήθηκαν από τα κέρδη της.
Η αγορά του Τιζιάνο στις δημοπρασίες των μεγαλύτερων οίκων στον κόσμο κινείται σε θετικά νούμερα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορους όσους ασχολούνται με τα οικονομικά. Και αυτός είναι ο ένας λόγος που κάνει τον συγκεκριμένο πίνακα ανάρπαστο και τον αξιολόγησε στα 15 εκατ. δολάρια.