Το «αγκάθι» της επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Άγιον Όρος αφορά σε ένα ιστορικό μετόχι (του Αγίου Νικολάου), το οποίο βρίσκεται κοντά στην Κόκκινη Πλατεία, στο Κρεμλίνο, και το 1645 είχε παραχωρηθεί από τον τότε τσάρο Αλέξιο Μιχαήλοβιτς στη Μονή Ιβήρων. Ενα μετόχι το οποίο ζητείται πίσω από τη Μονή Ιβήρων, προκειμένου να αποκτήσει «στασίδι» στο Κρεμλίνο, αλλά συναντά ισχυρές αντιδράσεις από τη Ρωσική Εκκλησία.

Η διαμάχη αυτή, για το μετόχι του Αγ. Νικολάου, που κρατά αιώνες, θα καταβληθεί προσπάθεια να καταλαγιάσει, αλλά είναι άγνωστο με ποιον τρόπο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί. Θεωρείται μάλιστα απολύτως βέβαιο ότι, ακόμα κι αν τεθεί το ζήτημα της επιστροφής του μετοχιού του Αγίου Νικολάου στη Μονή Ιβήρων, ο ηγέτης της Ρωσίας αποκλείεται να το δεχθεί.

Η Ρωσική Εκκλησία τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της στο Αγιον Ορος, ακόμη και με αύξηση των μαθητών που φοιτούν στην Αθωνιάδα Ακαδημία! Αυτό, βεβαίως, αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αφού οι Ρώσοι το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει αρκετά κοντά και με τους μοναχούς του ρουμανικού, του σερβικού και του βουλγαρικού μοναστηριού, αναδεικνύοντας τη... θρησκευτική διπλωματία ως εργαλείο για την αύξηση της επιρροής τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Και σαν να μην έφτανε αυτό, επισήμως πλέον διεκδικούν από την Ιερά Κοινότητα μετόχια τα οποία ανήκουν σε ελληνικές μονές. Οπως έχει γίνει γνωστό, ζητούν τις σκήτες του Αγίου Ανδρέα, που ανήκουν στη Μονή Ιβήρων και βρίσκονται στις Καρυές, και του Προφήτη Ηλία, που ανήκουν στη Μονή Παντοκράτορος.