Τα απόγευμα της Παρασκευής, 27 Μαΐου ξεκίνησαν οι εργασίες της επιστημονικής διημερίδας, αφιερωμένης στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χρύσανθο (Φιλιππίδη) τον από Τραπεζούντος τον Κομοτηναίο, με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Η διημερίδα πραγματοποιείται στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. 

Πριν την έναρξη των εργασιών έγινε η ακολουθία του Αγιασμού από τον κ. Παντελεήμονα. Ακολούθως ανεγνώσθη Πατριαρχικό Γράμμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Εν συνεχεία ανεγνώσθη μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄ και της Ιεράς Συνόδου υπό του εκπροσώπου αυτών Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου. Μετά ταύτα επηκολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων εκπροσώπων και καταληκτικά το λόγο έλαβε ο οικείος Μητροπολίτης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την ολοπρόθυμη συμμετοχή τους και τόνισε την αξία της μνήμης των ηγουμένων ημών που ελάλησαν τον λόγο του Κυρίου και εργάστηκαν θυσιαστηκώς πρός δόξαν Θεού και ωφέλεια των πιστών. 

Των εργασιών της Α΄ Συνεδρίας προήδρευσε ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Απόστολος Γλαβίνας, ενώ ανεπτύχθησαν οι εξής εισηγήσεις:

α) Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σχέδιον βιογραφίας του από Τραπεζούντος Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσάνθου»,

β) Του κ. Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Οι πολιτικοί αγώνες του Μητροπολίτου Τραπεζούντος στον Πόντο»,

και γ) του κ. Κωνσταντίνου Χατζοπούλου, Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Μητροπολίτης Χρύσανθος Φιλιππίδης και οι πολιτικές και κοινωνικές ιδέες της εποχής του» 

Των εργασιών της Β΄ Συνεδρίας προήδρευσε ο Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ενώ ανεπτύχθησαν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

α) του κ. Ευσταθίου Πελαγίδη, Ομοτίμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο Τραπεζούντος Χρύσανθος ως Εθνάρχης του Ελληνισμού της Ανατολής»,

β) του κ. Ευσταθίου Κεκρίδη, τ. Αναπληρωτού Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Σχόλια σε επιμνημόσυνο λόγο του Χρυσάνθου στη Ρωσσοκρατούμενη Τραπεζούντα»,

και γ) του κ. Πασχάλη Βαλσαμίδη, Επίκουρου Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Πατριαρχική αλληλογραφία του Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρυσάνθου». 

Μετά το πέρας των εισηγήσεων επηκολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Να σημειωθεί ότι την Επιστημονική Επιτροπή απαρτίζουν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Απόστολος Γλαβίνας, ο Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, και ο Επίκουρος Καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Γεώργιος Τσιγάρας.