Αρχική » Τιμώντας της επέτειο της Άλωσης στην Κομοτηνή

Τιμώντας της επέτειο της Άλωσης στην Κομοτηνή

από kivotos

Τό πρωί της Κυριακής, 29 ης Μαΐου 2016, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων ιερούργησε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, αμέσως δε μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προέστη της επιμνημοσύνου δεήσεως τού τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορες Κωνσταντίνου τού Παλαιολόγου καί τών σύν αυτώαναιρεθέντων Κληρικών και λαϊκών, πατέρων και αδελφών ημών στην επέτειο της Αλώσεως της Βασιλεύουσας.

 Ο κ. Παντελήμων μετά τό μνημόσυνο αναφέρθηκε στην θλιβερή επέτειο και προέτρεψε το εκκλησίασμα να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη και να δέεται προσευχητικώς υπέρ των πατέρων και αδελφών ημών των της πίστεως και της πατρίδος.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Κομοτηνής παρουσιάστηκε η δραματοποιημένη παράσταση «Η Άλωση της Πόλης και η πνευματική επιβίωση του Ελληνισμού».

Πρόκειται για το μονόλογο μιας βενετσιάνας πριγκήπισσας που θαυμάζει τον βυζαντινό πολιτισμό, μία τραγωδία που ζωντανεύει τα γεγονότα της πολιορκίας, της άμυνας και της πτώσης της Πόλεως, και μια σύντομη περιδιάβαση στους επόμενους δύσκολους αιώνες των ηρώων και των νεομαρτύρων.

Επίσης, ακούστηκαν τραγούδια για την Πόλη και τον Ελληνισμό,καθώς και βυζαντινοί ύμνοι.

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ