Αρχική » Τα 25 χρόνια προσφοράς γιόρτασε το Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Βελγίου

Τα 25 χρόνια προσφοράς γιόρτασε το Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Βελγίου

από kivotos

Γιορτάσθηκε με πανηγυρικό τρόπο η 25η επέτειος από της ιδρύσεως τού Ορθοδόξου Θεολογικού Ινστιτούτου τού Αγίου Απόστολου Ανδρέου στην Γάνδη τού Βελγίου. Το σημαντικό αυτο γεγονός γιορτασθηκε με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ενδόξου Απόστολου Ανδρέου Γάνδης, της οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας με συλλειτουργούς ιερείς και διακόνους, οι οποίοι υπηρετούν αφιλοκερδώς για την καλή λειτουργία τού Ινστιτούτου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Αθηναγόρας αναφέρθηκε  στις σημαντικές ιστορικές στιγμές της Αναγνωρίσεως και της εγκαθιδρύσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Βέλγιο. Το έτος 1989 εισήχθη το ορθόδοξο θρησκευτικό μάθημα κατ΄αρχάς στα σχολεία στην Φλαμανδόφωνη περιοχή. Τότε, λόγω της ανάγκης, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Dominique Verbeke πρότεινε στον Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα την ίδρυση Επιμορφωτικού Θεολογικού Ινστιτούτου για τούς υποψηφίους καθηγητές τού ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος, το οποίο και ιδρύθηκε αρχικά με την επωνυμία  Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ενώ αργότερα, όταν το Ινστιτούτο πήρε την τελική του μορφή, επονομάστηκε Άγιος Απόστολος των εθνών Παύλος.

«Όλα αυτά τα χρόνια ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Dominique Verbeke εργάσθηκε εθελοντικά, αφιλοκερδώς και αθόρυβα, με πραγματική αφοσίωση και με απόλυτη αρμονία με τούς συνεργάτες του, χωρίς να δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα, και επέτυχαν να επιμορφώσουν δεκάδες ανθρώπων από το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η σημερινή επέτειος είναι μία ευκαιρία να τπον ευχαριστήσω δημόσια καθώς και τούς άλλους καθηγητές και τα διοικητικά στελέχη τού Ινστιτούτου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βελγίου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και ένα κέρασμα της Ενορίας, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Verbeke παρουσίασε την εργασία πού επιτελέσθηκε όλα αυτά τα χρόνια και εν συνεχεία εξεφώνησε τον πανηγυρικό της Επετείου ο καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς, παλαιός φίλος τού Πρωτοπρεσβυτέρου με τίτλο: « Η συμβολή τού ορθοδόξου μηνύματος στην Δυτική Κοινωνία». Παρέστησαν στην Επετειακή αυτή ημερίδα όλοι οι πρώην μαθητές και καθηγητές τού ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος στην Φλάνδρα.

Στο τέλος της Επετειακής ημερίδας ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Κωνσταντίνος Κενανίδης, διευθυντής τού Γαλλοφώνου τμήματος τού Ινστιτούτου Άγιος Απόστολος Παύλος, συνεχάρη τον Πρωτοπρεσβύτερο κ. Verbeke και τούς καθηγητές τού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας στην Γάνδη.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο τού 1991 άρχισε να λειτουργεί το Ινστιτούτο, αρχικά στην Γάνδη και Βρυξέλλες και μετά από λίγα χρόνια και πάλι στην Γάνδη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας ελπίζει ότι θα βρεθεί δυνατότητα στεγάσεως των δύο τμημάτων του Ινστιτούτου (Φλαμανδόφωνο και Γαλλόφωνο) σε κοινό κτήριο στις Βρυξέλλες.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ