Αρχική » Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Να αναβληθεί η Μεγάλη Σύνοδος

Πατριαρχείο Βουλγαρίας: Να αναβληθεί η Μεγάλη Σύνοδος

από kivotos

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει (;) η Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδοξίας πυκνώνουν τα σύννεφα επάνω της καθώς και το Πατριαρχείο Βουλγαρίας θέτει θέμα αναβολής. Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις έχει υποβάλλει ήδη το Πατριαρχείο Μόσχας ενώ το Πατριαρχείο Αντιοχείας δηλώνει ότι “σκέφτεται αν θα μετέχει”.

Συγκεκριμένα το Πατριαρχείο Βουλγαρίας θέτει 3 θέματα αλλά και υιοθετεί τις επίσης 3 ενστάσεις του Πατριαρχείου Μόσχας. Ότι δηλαδή:

  • Εγείρονται ζητήματα από τον τρόπο που θα καθίσουν οι προκαθήμενοι κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

  • Υπάρχει πρόβλημα στην τοποθέτηση των παρατηρητών των άλλων ετεροδόξων Εκκλησιών πίσω ακριβώς από τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

  • Υπάρχει κίνδυνος ανάληψης μεγάλων χρηματοοικονομικών έξοδων σε περίπτωση συμμετοχής

Ακόμη τονίζει:

  • Την ύπαρξη διαφωνιών από Αυτοκέφαλες Εκκλησίες για τα κείμενα που εγκρίθηκαν από τη Σύναξη των Ορθόδοξων Προκαθημένων και θα συζητηθούν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

  • Την αδυναμία από τον κανονισμό λειτουργίας, όπως σημειώνεται, να συζητηθούν αυτές οι διαφωνίες.

  • Και τέλος, το γεγονός, όπως υποστηρίζει, ότι δεν θα συζητηθούν μεγάλα θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία.

Μάλιστα ζητάει να αναβληθεί η Σύνοδος προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά του και μόνο τότε θα συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Ακόμη σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Αντωνιάδου στο “Βήμα” διαφαίνεται πως η συμμαχία Πατριαρχείων Μόσχας και Βουλγαρίας έχει μεγάλο βάθος, και αντίθεση στη Μεγάλη Σύνοδο, ενω είναι  χαρακτηριστικό ότι ομάδα κληρικών επισκέφθηκε στα μέσα Μαΐου τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεόφυτο εκ μέρους του Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ ( οποίος έχει εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία του για τη Σύνοδο) και κυρίαρχο ρόλο στους «συντηρητικούς» κύκλους της Βουλγαρίας διαδραματίζει ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ