Της Σοφίας Χρήστου

Πολύπλευρο κοινωνικό έργο αναπτύσσει ο π. Στυλιανός Τσιρέμπολος, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μηλίνας στο Νότιο Πήλιο Μαγνησίας (50 χλμ. από τον Βόλο).

Ο 53χρονος ιερέας (πατέρας τριών παιδιών και παππούς ενός εγγονιού) έχει γαλουχηθεί με τις αξίες της εθελοντικής προσφοράς και έχει θέσει ως στόχο ζωής τη βοήθεια των συνανθρώπων του και την προστασία του περιβάλλοντος, χάρη στο όχημα που διαθέτει η ενορία την οποία διακονεί. Ο ιερέας «οργώνει» κάθε δρόμο και δασικό μονοπάτι, έχοντας στο πλευρό του δεκάδες ευαισθητοποιημένους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά έργο, συνδράμοντας την Πυροσβεστική.

Το παλιό όχημα που είχε αρχικά ο δραστήριος ιερέας υπέστη ζημιά στην προσπάθειά του να εισχωρήσει στο μέτωπο της φωτιάς. «Ήταν Μ. Τετάρτη, θυμάμαι, όταν, αμέσως έπειτα από μια μεγάλη πυρκαγιά που είχα πάει να σβήσω μαζί με συμπολίτες μου, έφυγα για να πάω να λειτουργήσω. Τα ράσα μου ήταν μισοκαμένα... Στον δρόμο με είδε ένας επιχειρηματίας από την Αθήνα που είχε έρθει στο χωριό για διακοπές και με ρώτησε τι συνέβαινε και αν μπορούσε να βοηθήσει. Έτσι, με μέγιστη γενναιοδωρία, προκειμένου να βοηθήσει στο έργο μας, το 2001 μάς αγόρασε ένα πλήρως εξοπλισμένο όχημα, το οποίο έχουμε πλέον στη διάθεσή μας για τις περιπολίες».

«Μόνοι μας καλύπτουμε τα λειτουργικά έξοδά του. Δεν μας δίνει κανείς βοήθεια, ούτε παίρνουμε χρήματα από τον ναό για την αγορά πετρελαίου. Όλα τα χρήματα προέρχονται από τους εθελοντές και τους κατοίκους, οι οποίοι συνδράμουν την προσπάθεια», αναφέρει ο π. Στυλιανός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπεύθυνος για την αρχιερατική περιφέρεια Λαύκου, που περιλαμβάνει τα χωριά Μηλίνα, Προμύρι, Πλατανιά, Τρίκερι, Κατηγιώργη και Χόρτο, συμμετείχε στις εθελοντικές πρωτοβουλίες πυρόσβεσης πριν ακόμη χειροτονηθεί κληρικός, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, γαλουχήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τις συγκεκριμένες αρχές.

Ο ιερέας «οργώνει» κάθε δρόμο και δασικό μονοπάτι, έχοντας στο πλευρό του δεκάδες ευαισθητοποιημένους κατοίκους του χωριού

Τράπεζα αίματος

Το πολύ σημαντικό έργο προσφοράς του π. Στυλιανού εκτείνεται, ωστόσο, και στο πεδίο της δημιουργίας τράπεζας αίματος, η οποία αποδεικνύεται σωτήρια για δεκάδες ασθενείς. Η τράπεζα αίματος υφίσταται από το 2008, στον Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μηλίνας, και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του συγκεκριμένου ιερέα. Σε ετήσια βάση συγκεντρώνονται περίπου 80 φιάλες αίμα, οι οποίες κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

«Συγκεντρώνουμε περίπου 80 φιάλες με αίμα κάθε χρόνο και τις στέλνουμε όπου υπάρχουν αιτήματα ασθενών οι οποίοι έχουν ανάγκη, όπου κι αν μας ζητηθεί», σημειώνει ο 53χρονος ιερέας. «Μια φορά ήρθε ένας κύριος στην Εκκλησία, που του είχε γίνει μετάγγιση αίματος στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν, και μετά το αντίδωρο μου είπε “ευχαριστώ”. Αυτό μου δίνει δύναμη και είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Το να σου λέει ο άλλος “είμαι καλά”», διηγείται ο ιερέας και προσθέτει: «Βρήκα πρόσφορο έδαφος και μπορώ να κάνω όλα αυτά τα πράγματα γιατί με βοηθά ο κόσμος. Θέλει προσπάθεια και δουλειά».«Όπου υπάρχουν προβλήματα, πρέπει να είσαι παρών», καταλήγει.

 

Σεμινάρια αγιογραφίας και χειροτεχνίας

Στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς, μάλιστα, από τις αρχές Φεβρουαρίου μυεί, αφιλοκερδώς, τέσσερις φορές την εβδομάδα, παιδάκια με ειδικές ανάγκες αλλά και αρτιμελή παιδιά στην τέχνη της αγιογραφίας, στο «Κέντρο Εργαζομένου Κοριτσιού» του Βόλου.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε δώδεκα αρτιμελή παιδιά και τρία με ειδικές ανάγκες», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο π. Στυλιανός. «Κάνουμε θεολογική ανάλυση, μαθαίνουμε την ιστορία, γιατί, πώς κ.λπ.» Επίσης, έχει 70 παιδιά, εκ των οποίων 45 δημοτικού σχολείου και 25 νήπια, που στο Πνευματικό Κέντρο του Βόλου κάνουν χειροτεχνία. Παράλληλα, λειτουργούν τμήματα παραδοσιακών χορών, μουσικής, κατηχητικών κ.λπ.

Ο π. Στυλιανός έχει κάνει καθημερινή πράξη το έργο προσφοράς και «αγκαλιάζει» διακριτικά δεκάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη για βοήθεια, ανεξαρτήτως ηλικίας.