Η Μονή Βελλάς είναι γνωστή για το Ιεροδιδασκαλείο της και για τους σπάνιους θρησκευτικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς. Όμως, πριν αρκετά χρόνια το μοναστήρι, μεσουρανούσε χάρη στην αγροτική εκμετάλλευση της μεγάλης περιουσίας που διαθέτει, μια εκμετάλλευση όμως που έχει εγκαταλειφθεί με μάρτυρες δεκάδες ερημωμένα σήμερα, κτίρια, που χρησιμοποιούνταν για τη στέγαση των ζώων, την αποθήκευση των καρπών της γης, για το γάλα, το τυρί και το βούτυρο.
Την επιστροφή σε αυτή την εποχή όμως έχει βάλει στόχο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο οποίος παρουσίασε το όραμα του για την αναγέννηση της μοναστηριακής περιουσίας και μαζί της ελληνικής υπαίθρου, στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη. Και το όραμα αυτό συνοψίζεται στην αξιοποίηση της μοναστηριακής γης με την ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων με αυτόχθονες φυλές παραγωγικών ζώων, την αξιοποίηση του γάλακτος, την φύτευση αμπελώνων κι άλλων δράσεων. Και ήδη έγινε η αρχή, καθώς την περασμένη Κυριακή έφθασαν στην ιστορική μονή τρεις νταλίκες φορτωμένες με περίπου χίλιες γίδες, ένα κοπάδι που θα γίνει η βάση για την αναζωογόνηση της ηπειρώτικης αυτή γωνιάς.
Η άφιξη του κοπαδιού ήταν πραγματική ιεροτελεστία. Όπως άλλωστε σημείωσε ο μέχρι τώρα ιδιοκτήτης του Ιωάννης Μούρτος, χρειάζονταν χρόνος για τον εγκλιματισμό των ζώων με το νέο τόπο και τα νέα πρόσωπα. Και βέβαια το παρόν έδωσε ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος ο οποίος ήταν ο πρώτος που έσπευσε να ασχοληθεί με το κοπάδι. Να μιλήσει στα ζώα, σαν καλωσόρισμα, να τα περιποιηθεί, να τα οδηγήσει στα λιβάδια. Ένας πραγματικός ποιμένας δηλαδή ψυχών, που πιστεύει με πάθος στο όραμα του, το οποίο θα προσφέρει και αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή, που τόσο την έχει ανάγκη.