Αρχική » Έχουμε καταλάβει τι παιχνίδι παίζει η Αγκυρα στην Αγιά Σοφιά;

Έχουμε καταλάβει τι παιχνίδι παίζει η Αγκυρα στην Αγιά Σοφιά;

από kivotos

Τελικά είναι ή δεν είναι πρόκληση και ασέβεια η ανάγνωση του Κορανίου μέσα από την Αγία Σοφία, την υπερχιλιόχρονη εκκλησία σύμβολο της Ορθοδοξίας; Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών είναι μια οπισθοδρομική ενέργεια και τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση πως “εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.”

Ολα καλά μέχρι εδώ, αλλά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Ξυδάκης σχολιάσε πως δεν θεωρεί το θέμα “τίποτα τραγικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο”. Όπως ήταν φυσικό η δήλωση αυτή προκάλεσε αναταραχή και ο κ. Ξυδάκης έδωσε αργότερα διευκρινήσεις, τονίζοντας ότι παρερμηνεύτηκε η άποψη του καθώς “η δήλωση μου ότι δεν είναι «τραγικό η απαγγελία του Κορανίου» στην Αγιά Σοφιά, είχε και την προσθήκη της λέξης άπαξ. Από τη στιγμή που γίνεται για ένα μήνα και μάλιστα για τις ανάγκες μετάδοσης τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου, είναι σαφές ότι αντανακλά προθέσεις Ερντογάν για ισλαμοποίηση της Τουρκικής κοινωνίας, απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο και πάντως δεν είναι ένα διμερές θέμα με την Ελλάδα, αλλά διεθνές, ως σύμβολο της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς”.

Πάντως στην Τουρκία η ανάγνωση ξεκίνησε χθες και με τηλεοπτική σκηνοθεσία υπερπαραγωγή, με νυχτερινές λήψεις (διαβάζονται παραπομπές του Κορανίου στο ξημέρωμα κάθε μέρας του Ραμαζανιού), με ιδιαίτερους φωτισμούς, εστίαση της κάμερας στις ισλαμικές επιγραφές μέσα στην Αγιά Σοφιά και καλλίφωνο ιμάμη να αποδίδει το Κοράνι…. Αυτά στην κοσμική (;) Τουρκία η οποία ξέρει καλά να παίζει το παιχνίδι του ισλαμισμού ανακατεμένο με εθνικισμό.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ