Αρχική » Βανδαλισμοί σε ιερό ναό στην Αλβανία

Βανδαλισμοί σε ιερό ναό στην Αλβανία

από kivotos

Μόλις μια μέρα πριν – στις 20 Αυγούστου- η Εκκλησία της Αλβανίας με ανακοίνωση της είχε εντοπίσει πως κάθε Αύγουστο φαίνεται να οργανώνεται μια επίθεση εις βάρος της με διάφορες φημολογίες, όπως οι ψευδείς που είχαν κυκλοφορήσει πρόσφατα περι προβλήματος υγείας του Αρχιεπισκοπου Αναστασίου.

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά, καθώς άγνωστοι, που χρησιμοποίησαν αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες, προέβησαν σε βανδαλισμούς στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμάδες. Συγκεκριμένα γκρέμισαν την τσιμεντένια σκεπή του ναού, ενώ διαφεύγοντας κόντεψαν να χτυπήσουν με το αυτοκίνητο τον ιερέα.

Σε σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκόπης, αφού τονίζεται πως έγινε η απαραίτητη ποινική καταγγελία (τόσο για καταστροφή περιουσίας, για σκόπιμη απόπειρα πρόκλησης δυστυχήματος και υποκίνηση κοινωνικής σύγκρουσης) αναφέρεται στους πιστούς του χωρίου. Οι οποίοι «…απαιτούν σθεναρά την άμεση αντίδραση των αρμοδίων κρατικών φορέων για την αποκάλυψη των ενόχων και την παρέμβαση τους για να σταματήσει κάθε προσπάθεια περεταίρω καταστροφής. Οι πιστοί είναι εξοργισμένοι και με τη στάση ορισμένων ΜΜΕ κι ατόμων, που επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν και να νομιμοποιήσουν τη βία και την καταστροφή, μάλλον και να δημιουργήσουν ψευδοεθνικιστική διαίρεση. 

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας καταδικάζει σκληρά αυτά τα γεγονότα, που θίγουν την περιουσία και την ελευθερία της θρησκευτικής πίστεως. Απευθύνει έκκληση στους πιστούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους ενώπιον των προκλήσεων και να παραμείνουν αποφασισμένοι στην υπεράσπιση του ναού. Απαιτεί από το κράτος να αναλάβει τις νομικές ευθύνες που απορρέουν από το Νόμο αρ. 10057/22.01.2009 «Για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας» που εγγυάται το άθικτο (απαραβίαστο) των χωρών λατρείας και την προστασία τους από το κράτος. 

Η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας θα ανασκευάσει το Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες, ο οποίος είναι περιουσία της βάσει νομικών πράξεων και δικαστικών αποφάσεων. Η Εκκλησία είναι η μόνη αρχή, αναγνωρισμένη δια του νόμου, η οποία μπορεί να αναλάβει την ανέγερση των ορθόδοξων χώρων λατρείας. Είναι γνωστό κι από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ινστιτούτο Μνημείων ότι αυτός ο ναός δεν είναι πολιτιστικό μνημείο.»

 

 

 

 


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ