Αρχική » Η αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Η αντιπροσωπία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

από kivotos

Παρά τα όσα έχουν ακουστεί μετά την παραίτηση των «σκληρών» από την αντιπροσωπία της Ελλαδικής Εκκλησίας που θα συμμετάσχει στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, οι αρχιερείς που θα πάρουν μέρος σε αυτή είναι άνθρωποι με γνώσεις, αλλά και θέσεις που δεν προκαλούν. Οι περισσότεροι είναι κοντά στις απόψεις του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «αντιμάχονται το Φανάρι και τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος

Ο κ. Ιερώνυμος είναι από τους ιεράρχες που έχουν επιλέξει να τηρούν χαμηλούς τόνους. Αν και στην αρχή της θητείας του επιχείρησε να κλείσει τις πληγές που είχε ανοίξει η κόντρα μεταξύ του Χριστοδούλου και του Βαρθολομαίου, στη συνέχεια ακολούθησε τον δικό του δρόμο. Έναν δρόμο χωρίς δημόσιες αντιπαραθέσεις, αλλά με πολύ προσεκτικά βήματα. Με αφορμή τη Σύνοδο, ήρθαν στην επιφάνεια διάφορα προβλήματα, αλλά εκείνος επέλεξε να μιλήσει μόνο στην Ιεραρχία. Έχει εκφράσει τη διαφωνία του απέναντι σε παρεμβάσεις του κ. Βαρθολομαίου (Γραφείο Αθηνών και απευθείας σχέσεις με την κυβέρνηση), ενώ ξέρει ότι αργά ή γρήγορα το Φανάρι θα επαναφέρει το θέμα των Νέων Χωρών. Σε αυτό, όπως λένε οι συνεργάτες του, είναι απόλυτος: Δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση. Παρά τα προβλήματα, όμως, δεν πρόκειται να υποσκάψει το Πατριαρχείο και θα επιδιώξει την «ειρηνική συμβίωση της Αθήνας και του Φαναρίου».

 

Ηλείας, Γερμανός

Ο 84χρονος ιεράρχης είναι η φωνή της λογικής στην Ιεραρχία. Ζει σαν καλόγερος και όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει σημαντικό έργο στην περιοχή του. Χαρακτηρίζεται ισορροπημένος και έχει καλές σχέσεις με τον κ. Ιερώνυμο. Υπερασπίζεται τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά δεν θα συμφωνούσε ποτέ σε έναν νέο διχασμό με το Φανάρι.

 

Μαντινείας, Αλέξανδρος

Είναι δυναμικός, με σημαντικό έργο, ωστόσο δύσκολα θα «παρακάμψει» από τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου. Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει ταχθεί κατά των πολιτικών, οι οποίοι θέλουν να περάσουν την Εκκλησία στη γωνία.

 

Άρτης, Ιγνάτιος

Είναι από τους ιεράρχες που έχουν δυναμισμό, άποψη και σημαντικό έργο, κυρίως για τους νέους της Άρτας. Παραδοσιακά ήταν κοντά στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Δεν επιθυμεί τις αντιπαραθέσεις με το Φανάρι, ωστόσο παραμένει επιφυλακτικός ως προς τις κινήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις Νέες Χώρες. Και αυτό γιατί πριν από περίπου 40 χρόνια η Μητρόπολη Πρέβεζας (Νέες Χώρες) είχε αποσπάσει πέντε χωριά, τα οποία ανήκαν στη Μητρόπολη Άρτας, προκαλώντας τότε έντονες αντιδράσεις. Σαφώς και τάσσεται υπέρ των θέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιγνάτιος

Ο 70χρονος ιεράρχης είναι από αυτούς που κοιτάζουν τη Μητρόπολή τους. Δεν θα πάει κόντρα στον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις.

 

Νικαίας, Αλέξιος

Έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό έργο, χωρίς να προκαλεί. Ο 70χρονος ιεράρχης έχει ταχθεί υπέρ της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και γενικώς δεν έχει εκφράσει ποτέ ακραίες θέσεις.

 

Ναυπάκτου, Ιερόθεος

Είναι από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της Ελλαδικής Εκκλησίας. Πολυγραφότατος και καλός θεολόγος, έχει τη δική του γνώμη, την οποία και υπερασπίζεται. Έχει καλές σχέσεις με το Φανάρι, αλλά και με τον κ. Ιερώνυμο. Δεν είναι αντίθετος με τη Σύνοδο, αλλά έχει άποψη και την προβάλλει. Δεν επιθυμεί τις συγκρούσεις και τις μεγάλες ανατροπές.

 

Σάμου, Ευσέβιος

Ο 65χρονος ιεράρχης προέρχεται από τη «Χρυσοπηγή». Στενός φίλος του Μακαριστού Χριστοδούλου, ο οποίος από την εκλογή του ως Μητροπολίτη Σάμου είχε ρίξει όλο το βάρος στην περιοχή του, κρατώντας αποστάσεις από όλους. Σεμνός και σοβαρός, έχει επιλέξει να μην προκαλεί τη δημοσιότητα, είναι υπέρ της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και δεν αγνοεί… τις θέσεις του κ. Ιερωνύμου.

 

Καστορίας, Σεραφείμ

Άνθρωπος με καθαρές θέσεις, ο 57χρονος ιεράρχης είναι από την Καρδίτσα, τόπο καταγωγής του Μακαριστού Σεραφείμ. Δεν συμμερίζεται όσα ακούγονται για τις Νέες Χώρες και δεν επιθυμεί τις συγκρούσεις.

 

Φλωρίνης, Θεόκλητος

Διαδέχτηκε τον Αυγουστίνο Καντιώτη στη Φλώρινα, ωστόσο δεν ακολούθησε τον δυναμικό τρόπο με τον οποίο ο προκάτοχός του παρενέβαινε σε όλα όσα συνέβαιναν εντός και εκτός Εκκλησίας. Είναι καλός θεολόγος και σέβεται τις απόψεις του κ. Ιερωνύμου, όπως επίσης το Φανάρι. Ίσως να μην είναι ιδιαιτέρα ικανοποιημένος με τη σύγκληση της Συνόδου, αλλά δεν είναι και πολέμιός της.

 

Κασσανδρείας, Νικόδημος

Ο 74χρονος ιεράρχης δεν είναι από αυτούς που θέλουν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Οι θέσεις τους είναι κοντά σε αυτές του Αρχιεπισκόπου.

 

Σερρών και Νιγρίτης, Θεολόγος

«Πνευματικός του πατέρας» ήταν ο Μακαριστός Χριστόδουλος. Ο 50χρονος ιεράρχης είναι από τους νέους και δυναμικούς ανθρώπους της Εκκλησίας και έχει αναπτύξει σημαντικό έργο στην περιοχή του. Σέβεται τον κ. Βαρθολομαίο, αλλά δεν… αγνοεί τις θέσεις του κ. Ιερωνύμου. Ως εκ τούτου, είναι υπέρ της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, με καθαρές θέσεις.

 

Σιδηροκάστρου, Μακάριος

Πράος και με καλό κοινωνικό έργο, σε μια φτωχή μητρόπολη, ο 64χρονο μητροπολίτης έχει κατά καιρούς διατυπώσει θέσεις που δεν συγκρούονται με αυτές του κ. Ιερωνύμου.

 

Φιλίππων, Προκόπιος

Είναι από τις σημαντικές προσωπικότητες της Εκκλησίας. Ο 77χρονος ιεράρχης, με σπουδαίο κοινωνικό έργο, ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην εκλογή του Χριστοδούλου, αλλά και του Ιερωνύμου. Αν και έχει πολλές φορές αποστασιοποιηθεί από εντάσεις που ξεσπούν, δεν επιθυμεί την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις Νέες Χώρες, ενώ υπερασπίζεσαι τις παραδόσεις της Εκκλησίας…

 

Περιστερίου, Χρυσόστομος

Είναι από τους μητροπολίτες που έχουν άριστη θεολογική κατάρτιση και πλούσιο κοινωνικό έργο. Ο 81χρονος ιεράρχης δύσκολα θα αγνοήσει τις θέσεις του Βαρθολομαίου, αν και ήταν από εκείνους που στήριξαν από την πρώτη στιγμή την εκλογή του κ. Ιερωνύμου.

 

Διδυμοτείχου, Δαμασκηνός

Ο 57χρονος μητροπολίτης της ακριτικής περιοχής δεν μπορεί να αγνοήσει τον κ. Βαρθολομαίο. Ωστόσο, ως ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν επιθυμεί και αυτός τις ρήξεις. Πιστεύει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και, κυρίως, στη συνεργασία Αθήνας-Φαναρίου.

 

Δημητριάδος, Ιγνάτιος

 

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην Αρχιεπισκοπή ως εκπρόσωπος Τύπου του Μακαριστού Χριστοδούλου ξεχώρισε για τη θεολογική επάρκεια και για τις φρέσκες ιδέες του. Οταν, δε, ο 60χρονος σήμερα ιεράρχης εξελέγη στη Μητρόπολη Δημητριάδος, συνέβαλε τα μέγιστα στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Είναι υπέρμαχος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αλλά κατά των ακραίων θέσεων.

 

Ύδρας, Εφραίμ

Οι σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι άριστες. Ο 68χρονος μητροπολίτης προσπαθεί να είναι κοντά στο ποίμνιό του, αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας.

 

Μεσσηνίας, Χρυσόστομος

Είναι άριστος θεολόγος και έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, χωρίς αποκλεισμούς. Η επάρκεια του 55χρονου μητροπολίτη τον έχει καταστήσει σημαντικό για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Έχει άποψη για όλα και δεν διστάζει να τη διατυπώνει δημόσια. Τον ενδιαφέρουν πρώτιστα οι καλές σχέσεις των Εκκλησιών.

 

Ιλίου, Αθηναγόρας

Ήταν και είναι κοντά στον Ιερώνυμο. Ο 65χρονος μητροπολίτης αποφεύγει τις δημόσιες παρεμβάσεις και ασχολείται ιδιαίτερα με τις κοινωνικές δράσεις, σε μια δύσκολη περιοχή της Δυτικής Αθήνας.

 

Κηφισσίας, Κύριλλος

Είναι από τους υποστηρικτές των θέσεων του Ιερωνύμου. Για τον 52χρονο μητροπολίτη έχει μεγάλη σημασία ο ρόλος της Εκκλησίας στην κοινωνία και προσπαθεί για αυτό με διάφορες εκδηλώσεις.

 

Λαγκαδά, Ιωάννης

Δυναμικός, με καθαρές θέσεις και καλή θεολογική κατάρτιση, ο 58χρονος μητροπολίτης έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό έργο. Προερχόμενος από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, έχει την εμπειρία να διαχειρίζεται τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Είναι υπέρ της Συνόδου και υπέρ κάθε προσπάθειας που ενισχύει τον ρόλο της Εκκλησίας στην κοινωνία.

 

Νικοπόλεως, Χρυσόστομος

Διαδέχτηκε τον Μελέτιο στην Πρέβεζα και από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Είναι από τα πρόσωπα της Ιεραρχίας που διατηρούν άριστες σχέσεις με τον κ. Ιερώνυμο.

 

Ιερισσού, Θεόκλητος

Ο 61χρονος μητροπολίτης ήταν και είναι κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Λόγω, όμως, του Αγίου Όρους, δεν μπορεί να αγνοήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ

Είναι ο νεότερος μητροπολίτης (40 χρόνων), δυναμικός και με μεγάλη πείρα στις διαχριστιανικές σχέσεις. Αν και εξελέγη πριν από δύο χρόνια στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, έχει αναπτύξει πλούσια κοινωνική δράση, με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Η πλήρης σύνθεση της αντιπροσωπείας

Α. Η 25μελής Αντιπροσωπία των Ιεραρχών

1.         Ο Αθηνών, κ. Ιερώνυμος, πρόεδρος της Δ.Ι.Σ.

2.         Ο Ηλείας, κ. Γερμανός, μέλος της Δ.Ι.Σ.

3.         Ο Μαντινείας και Κυνουρίας, κ. Αλέξανδρος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

4.         Ο Άρτης, κ. Ιγνάτιος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

5.         Ο Λαρίσης και Τυρνάβου, κ. Ιγνάτιος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

6.         Ο Νικαίας, κ. Αλέξιος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

7.         Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

8.         Ο Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσέβιος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

9.         Ο Καστορίας, κ. Σεραφείμ, μέλος της Δ.Ι.Σ.

10.       Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Θεόκλητος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

11.       Ο Κασσανδρείας, κ. Νικόδημος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

12.       Ο Σερρών και Νιγρίτης, κ. Θεολόγος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

13.       Ο Σιδηροκάστρου, κ. Μακάριος, μέλος της Δ.Ι.Σ.

14.       Ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Προκόπιος, πρόεδρος της Σ.Ε. Δογματικών και Νομοκανονικών

15.       Ο Περιστερίου, κ. Χρυσόστομος, πρόεδρος της Σ.Ε. Διορθοδόξων

16.       Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, κ. Δαμασκηνός, τακτικό μέλος της Σ.Ε. Δογματικών και Νομοκανονικών

17.       Ο Δημητριάδος και Αλμυρού, κ. Ιγνάτιος, τακτικό μέλος της Σ.Ε. Διορθοδόξων

18.       Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κ. Εφραίμ

19.       Ο Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος, τακτικό μέλος της Σ.Ε. Διορθοδόξων

20.       Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρας, αναπληρωματικό μέλος της Σ.Ε. Διορθοδόξων

21.       Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, κ. Κύριλλος, τακτικό μέλος της Σ.Ε. Δογματικών και Νομοκανονικών

22.       Ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Ιωάννης, αναπληρωματικό μέλος της Σ.Ε. Δογματικών και Νομοκανονικών

23.       Ο Νικοπόλεως και Πρεβέζης, κ. Χρυσόστομος, αναπληρωματικό μέλος της Σ.Ε. Δογματικών και Νομοκανονικών

24.       Ο Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ. Θεόκλητος, αναπληρωματικό μέλος της Σ.Ε. Δογματικών και Νομοκανονικών

25.       Ο Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, κ. Γαβριήλ, αναπληρωματικό μέλος της Σ.Ε. Διορθοδόξων

 

Β. Η Εξαμελής Επιτροπή Ειδικών

 

1.         Ο Μεθώνης, κ. Κλήμης, αρχιγραμματεύς Ιεράς Συνόδου

2.         Αρχιμανδρίτης κ. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, γραμματεύς της Σ.Ε. Διορθοδόξων

3.         Αρχιμανδρίτης Χερουβείμ Μουστάκας, συνεργάτης της Σ.Ε. Διορθοδόξων

4.         Πρωτοπρεσβύτερος κ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, γενικός αρχιερατικός επίτροπος Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αναπληρωτής καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών

5.         Πρωτοπρεσβύτερος κ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης

6. Ελλογιμώτατος κ. Γεώργιος Φίλιας, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Αθηνών

 

Γ.         Η Τριμελής Αντιπροσωπία Βοηθών (stewarts)

 

1.         κ. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, συνεργάτης της Σ.Ε. Διορθοδόξων

2.         κ. Δημοσθένης Θεοχάρης, συνεργάτης της Σ.Ε. Διορθοδόξων

 3. κ. Νικόλαος Πετρόπουλος, συνεργάτης Γραφείου Τύπου

 

 Δ. Ο ειδικός σύμβουλος επί του Τύπου του Μακαριωτάτου, κ. Χάρης Κονιδάρης

 

Ε.         Η Συντακτική Επιτροπή του Μηνύματος της Συνόδου

 Ο Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, κ. Αθηναγόρας

 

ΣΤ.      Στη Γραμματεία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

1. Ο Μεσσηνίας, κ. Χρυσόστομος

 2. Ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Μάξιμος Παφίλης, συνεργάτης της Σ.Ε. Διορθοδόξων, ως ειδικός σύμβουλος

 

Ζ. Στην Επιτροπή Τύπου της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

1.         Ο Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος

2. Ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, συντονιστής της Επιτροπής Διοικήσεως της ΕΜΥΕΕ και Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ειδικός σύμβουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ