Αρχική » Η Ουκρανική Βουλή ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να κηρύξει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας

Η Ουκρανική Βουλή ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να κηρύξει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανίας

από kivotos

Την ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο χώρο της Ορθοδοξίας για το ποιές Εκκλησίες θα μετέχουν και ποιές όχι στη Μεγάλη Σύνοδο που ξεκινά τις επόμενες μέρες στην Κρήτη, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί και το Ουκρανικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα με ψήφισμα που ενέκρινε και εστάλη προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ζητά την ανακήρυξη του αυτοκέφαλου της σχισματικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείο του Κιέβου” (όπως αποκαλείται).

Μέχρι σήμερα η Ουκρανία υπαγόταν διοικητικά στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Όμως μετά τα γεγονότα των τελευταίων ετών, την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας από την Ουκρανία, τον εμφύλιο που ξέσπασε μεταξύ Ουκρανών και Ρωσόφωνων στη χώρα, μέρος της τοπικής Εκκλησίας έχει ανεξαρτητοποιηθεί και δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας. Και τώρα, μιας και εμφανίζεται ένα ρήγμα στην ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς στη Μεγάλη Σύνοδο δεν προσέρχονται τα Πατριαρχεία Μόσχας, Αντιοχείας, Γεωργίας και Βουλγαρίας, φαίνεται πως βρήκαν αφορμή οι πολιτικοί της Ουκρανίας να πιέσουν για την αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο του λεγόμενου “Πατριαρχείου του Κιέβου”. Στο σχετικό ψήφισμα γίνεται μάλιστα αναφορά και σε μεγάλο ιστορικό βάθος για το πώς η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία εντάχθηκε στο Πατριαρχείο Μόσχας (ενώ υπαγόταν απευθείας στο Φανάρι) και το πως το θέμα του αυτοκεφάλου είχε τεθεί και στο παρελθόν. 

Βέβαια το όλο θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό καθώς το Πατριαρχείο Μόσχας είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε μια τέτοια κίνηση που θα προκαλέσει εθνικές εντάσεις, ενώ οι Ουκρανοί βουλευτές κατηγορούν με τη σειρά τους το Ρωσικό Πατριαρχείο πως είναι “στενά συνδεδεμένο με το πολιτικό καθεστώς της Ρωσίας”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ