Με μηνύματα ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την Μεγάλη Σύνοδο. Συγκεκριμένα, σε επίσημα γεύμα που παρέθεσε στους Προκαθημένους της Ορθοδοξίας ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς στα Χανιά το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουνίου, μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας την οποία χαρακτήρισε κιβωτό της χριστιανικής παράδοσης επισημαίνοντας ότι, «ως εκ τούτου η αρχομένη Αγία και Μεγάλη σύνοδος μας έχει μεγάλη σημασία διότι προσφέρει τη δυνατότητα εκφράσεως της φωνής της Ορθοδοξίας με ένα μήνυμα ισχυρής πίστεως, θυσίας, ελπίδος και ειρηνικής καταλαγής προς τον αλλησπαρασόμενο κόσμο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά και στην σημασία της Συνόδου λέγοντας ότι «πιστεύομε και ευχόμεθα όπως η αρχομένη Αγία και Μεγάλη Σύνοδος συμβάλει καθοριστικώς εις την ενότητα ταύτην και εις την παγκόσμιον προβολήν του μηνύματος της Ορθοδοξίας η οποία δεν αποτελεί πολιτικον μόρφωμα, η φιλοσοφική δοξασία αλλά, την αποκαλυφθείσαν σωτήριον αλήθεια της ζωής της επιγείου και της αιωνίου».Ο κ Βαρθολομαίος κλείνοντας την αντιφώνιση του, ευχαρίστησε την Ελληνική κυβέρνηση για την συμβολή της στην πραγματοποίηση της Συνόδου ευχήθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της κυβέρνησης υγεία και δύναμη ώστε όπως είπε, «να συμβάλλουν με ενότητα και ομόνοια στην αντιμετώπιση της παρούσης παροδικής κρίσεως για να συνεχίσει ο δημιουργικός αυτός λαός την ειρηνική συνύπαρξή του».

Υποδεχόμενος τους Προκαθήμενους των Εκκλησιών ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς, μίλησε με θερμά λόγια για το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι, « κοσμικοί και εκκλησία αποτελούμε σε αυτή την κοινή πορεία ένα κοινό αδελφικό πόλο που στηρίζεται στις μεγάλες αξίες της εκκλησίας». Αναφερόμενος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο είπε ότι « πιστεύουμε αυτή η μεγάλη συνάντηση της Ορθοδοξίας να δώσει ελπίδα να γιατρέψει καημούς και να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να δουν με ελπίδα την Ορθόδοξη Εκκλησία να κατανοήσουν το νόημα της». Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ακόμη, την ανάγκη Εκκλησία και Πολιτεία να εργαστούν για την διάδοση των πανανθρώπινων αξιών και χαρακτήρισε την Εκκλησία «μέγιστο συνομιλητή για την πνευματικότητα και την πνευματική αναζήτηση αλλά και μεγάλο στήριγμα για το κοινωνικό έργο που πρέπει να επιτελούμε όλοι μας».