Αρχική » Σαφάρι εκκλησιαστικών ειδών στο Λονδίνο

Σαφάρι εκκλησιαστικών ειδών στο Λονδίνο

από kivotos

Της Λητώς Μησιακούλη

 

Σε εντατική αναζήτηση εκκλησιαστικών ειδών έχουν επιδοθεί τα στελέχη των οίκων δημοπρασιών, αλλά και οι πιο ισχυροί art dealers και αντικέρ του Λονδίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κιβωτού της Ορθοδοξίας», ψάχνουν να βρουν σπάνια, όμορφα και, αν είναι δυνατόν, κάποιας αξίας αντικείμενα, τόσο χρηστικά όσο και λατρευτικά.

Οι πελάτες τους επιθυμούν να τα συλλέγουν και να κοσμούν με αυτά την ιδιωτική κατοικία τους ή τον επαγγελματικό τους χώρο. Αντικείμενα της ορθόδοξης παράδοσης, αλλά και θρησκευτικά βιβλία ή ασημένια καλλιτεχνήματα της βικτωριανής εποχής βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η τάση αυτή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο φέτος τον Ιανουάριο, όταν ο οίκος Sotheby’s πούλησε μια σειρά εκκλησιαστικών ειδών από τη συλλογή των Sacchetti, που αποτελούνταν από σταυρούς, κηροπήγια και ασημικά του 19ου αιώνα.

Τα περισσότερα αντικείμενα ήταν φτιαγμένα από ασήμι και επαργυρωμένο ορείχαλκο, ενώ το πιο σημαντικό ήταν ο σταυρός με τον Ιησού (112,4 εκ. ύψος), καθώς και τέσσερα κηροπήγια (54,5 εκ. ύψος). Πουλήθηκαν προς 5.526 στερλίνες (7.356 ευρώ), λίγο πιο πάνω από την αρχική εκτίμηση των 4.000 στερλινών.

Τον Δεκέμβριο του 2015, μέσω του οίκου Bonhams, είχε πουληθεί ένα βικτωριανό βιβλίο προσευχής (Common Prayer Book) από τον William Moering, για το οποίο αρκετοί, άσχετοι με τον κλάδο, θεωρούσαν πως η θέση του είναι στα δημόσια παζάρια του Portobello, υποτιμώντας την αξία του στις 5 στερλίνες. Ομως, τόσο η χρονολογία του (1898) όσο και το καλαίσθητο, αφαιρούμενο κάλυμμα, διακοσμημένο από ασήμι (10 ουγκιές βάρος) και θρησκευτικές σκηνές (15 εκ.) έπαιξαν ρόλο στο να αγγίξει τελική τιμή πώλησης 750 στερλινών (952 ευρώ).

Έναν χρόνο πριν, πάλι μέσω του οίκου Bonhams, ένα ασημένιο μοσχοβίτικο φυλαχτό (εικόνα της Παναγίας) είχε αγγίξει πολύ υψηλή τιμή. Είχε πολύ καλής ποιότητας σμάλτα, ενώ η προέλευσή του ήταν η Νέα Υόρκη και το Μουσείο Τέχνης του Σιατλ. Η εικόνα της Παναγίας είναι ζωγραφισμένη με λάδι πάνω σε χαλκό και οι διαστάσεις είναι 7,3 x 11,7 εκ. Είχε αγοραστεί έναντι 13.750 στερλινών (17.466 ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ