Αρχική » 34η Πανελλήνια Συνάντηση Ιεροδιδασκάλων στο Μυστρά

34η Πανελλήνια Συνάντηση Ιεροδιδασκάλων στο Μυστρά

από kivotos

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μυστρά, το διάστημα από 3 έως 6 Ιουλίου 2016, η ετήσια Πανελλήνια Συνάντηση Ιεροδιδασκάλων, που οργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων «Οικονόμος ο εξ Οικονόμων». Στη συνάντηση πήραν μέρος 35 Ιεροδιδάσκαλοι με τις οικογένειές τους από διάφορα διαμερίσματα της Ελλάδος, όπως Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη.

Κορύφωση του πλούσιου τριήμερου προγράμματος αποτέλεσε η Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Καστροπολιτεία του Μυστρά. Σε αυτή συλλειτούργησαν εννέα Ιεροδιδάσκαλοι αντιπροσωπευτικά, ενώ οι υπόλοιποι έψαλλαν στο Αναλόγιο και διακόνησαν στο Ιερό Βήμα. Στη συνέχεια τελέσθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας πάντων των Μελών και των οικογενειών τους και στο τέλος μνημόσυνο, υπέρ των κεκοιμημένων ιεροδιδασκάλων καθώς και υπέρ του Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου και των συμπολεμιστών του, των πεσόντων στην προάσπιση της βασιλίδος των Πόλεων. Ακολούθησε ξενάγηση στον Μητροπολιτικό Ναό από τον καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας και πρόεδρο του Συλλόγου Φιλολόγων Λακωνίας κ. Δημήτριο Θ. Βαχαβιώλο.

Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι εργασίες του συνεδρίου σε αίθουσα καταστήματος του νέου Μυστρά. Τον κωλυόμενο, για έκτακτους ποιμαντικούς λόγους, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, εκπροσώπησε ο Εφημέριος Μυστρά ιεροδιδάσκαλος π. Λάζαρος Κ. Σκάγκος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους μ’ ένα θερμό χαιρετισμό. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου ο Ιεροδιδάσκαλος πρωτ. Σωκράτης Ξενικάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου Κρήτης. Η ολοκλήρωση των εργασιών επισφραγίστηκε με την έκδοση σχετικού Ψηφίσματος.

Ο Ποιμενάρχης κ. Ευστάθιος, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος που παρέθεσε στους φιλοξενούμενους στο Μυστρά, τους καλωσόρισε, τους ευχήθηκε ευόδωση των σκοπών του Συνεδρίου και καλή διαμονή στον ευλογημένο τόπο της Λακωνίας. Στη συνέχεια οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του, να τον γνωρίσουν προσωπικά και να ανταλλάξουν γόνιμες σκέψεις.

Οι συμμετέχοντες στο Συνέδριο με τους συνοδούς τους κατά την παρουσία τους στη Λακωνία επισκέφθηκαν το Ι. Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Συκέας, τη Μονεμβασία, τη Νεάπολη, το Σπήλαιο Καστανιάς, την Ι. Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Σπάρτης, το Γύθειο και τα σπήλαια Διρού Μάνης. Τη φιλοξενία στη Συκέα και τη ξενάγηση έκανε ο πρωτ. Σταύρος Βαρράς, Θεολόγος Καθηγητής και αρωγό μέλος του Συνδέσμου, στη Μονεμβασία ο Εφημέριος π. Κων/νος Κρυπωτός, στη Νεάπολη ο Ιεροδιδάσκαλος πρωτ. Παναγιώτης Κοντάκος μέλος του Συνδέσμου και στο Γύθειο ο Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως Μάνης θεολόγος και ιεροδιδάσκαλος Αρχ. π. Συμεών Λαμπρινάκος, επίσης μέλος του Συνδέσμου. Την όλη ευθύνη της φιλοξενίας είχε ο εφημέριος Μυστρά π. Λάζαρος Σκάγκος.

 

Ακολουθεί το ψήφισμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιεροδιδασκάλων « Κων/νος ο εξ Οικονόμων», στην Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 4 Ιουλίου 2016, στον ένδοξο και ιστορικό Μυστρά-σύμβολο αντίστασης και θυσίας- και έχοντας ως φωτεινό φάρο τον τελευταίο Αυτοκράτορα της Βασιλίδος των Πόλεων, Κων/νο τον Παλαιολόγο, προχώρησε ομόφωνα στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

Α. Αισθανόμαστε πικρία, θλίψη και ιερή αγανάκτηση με την ιεροσυλία και σύγχρονη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας- του συμβόλου όλων των Ορθοδόξων ανά την οικουμένη- με την ανάγνωση του Κορανίου, προσπαθώντας να την μετατρέψουν έστω και προσωρινά, σε τζαμί. Για μια ακόμη φορά η Τουρκία δείχνει τις προθέσεις της έναντι της Ορθοδοξίας και της Ελλαδος, την στιγμή που εμείς απλά ζητάμε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο τις τελευταίες δεκαετίες, το άνοιγμα της Σχολής της Χάλκης, την ίδια στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση, δεσμεύεται στις Βρυξέλλες στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα (υπάρχουν ήδη 300 τζαμιά στη Θράκη), όταν στην Κωνσταντινούπολη έχουν μετατραπεί περισσότεροι από 15 χριστιανικοί Ι. Ναοί σε τζαμιά.

Β. Καταθέτουμε επίσης την αγωνία μας ως εκπαιδευτικοί -συνταξιούχοι οι περισσότεροι- για τις τελευταίες προτάσεις προς και από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κατάργηση του εκκλησιασμού, παρελάσεων, προσευχής και μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε θρησκειολογικό μάθημα.

Κάποιοι θεωρούν ότι εκπροσωπώντας το 5% του ελληνικού πληθυσμού, μπορούν με το δικό τους … δημοκρατικό τρόπο να αφαιρούν και να καταπατούν τα δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα άρθρο 3, 13,16 εκείνων που εκπροσωπούν το 95% των Ορθοδόξων Ελλήνων, οι οποίοι ζητούν για τα παιδιά τους ελληνορθόδοξη παιδεία και παράδοση.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου

Πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Ξενικάκης

Εφημέριος Ι. Ναού Τεσσάρων Μαρτύρων

Ρέθυμνο Κρήτης


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ