Αρχική » Η κουρά και η χειροτονία του μοναχού Γερασίμου

Η κουρά και η χειροτονία του μοναχού Γερασίμου

από kivotos

Της Ε. Λειβαδά

 

Στις 23 Ιουνίου, στην Ιερά Μονή Θεμάτων στην Πύλαρο, στην Κεφαλονιά, έγινε η κουρά του μοναχού Γερασίμου, κατά κόσμον Απόστολου Χαραλαμπάτου. Στην πολυαρχιερατική μυσταγωγική αυτή τελετή χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος. Παρόντες ήταν μεγαλόσχημοι μοναχοί, η ηγουμένη Κασσιανή της Ι.Μ. του Αγίου Γερασίμου και η ηγουμένη της Ι.Μ. Αγίου Ανδρέα Ανδριανή, μετά των συνοδειών των, αρχιμανδρίτες και πολλοί πατέρες εντός κι εκτός της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, καθώς και πλήθος πιστών, συγγενών και καλών φίλων του σεμνού και σεβαστικού πνευματικού παιδιού του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου Φωκά, το όνομά του οποίου, τιμώντας τη μνήμη του, επέλεξε να πάρει ο νέος μοναχός.

Ιδιαίτερα συγκινητικός και απόλυτα μεστός ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Σιατίστης, προσέγγισε θέματα σωστής ανατροφής τέκνων, ελλείψεως πνευματικών και σύγχρονων προβλημάτων, καθώς και επιλύσεώς τους διά μέσου της αγάπης και της προσευχής. Μίλησε για τους δύο πόλους: την ενορία και το μοναστήρι, αλλά και για την αποστολή των μοναχών ως υποστηρικτών των ανθρώπων. «Όπου Θεός βούλεται, νικάται φύσεως τάξις», τόνισε κι έκλεισε τον χαιρετιστήριο λόγο του.

Την ιεροτελεστία της μοναχικής μύησης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος. Στις θεόπνευστες ερωτήσεις του απαντούσε ο νέος μοναχός: «Ναι, του Θεού συνεργούντος τίμιε Δέσποτα», αφού είχε εισέλθει από τη δυτική πύλη ενδεδυμένος στα λευκά, γονυπετής κατά διαστήματα, ασπαζόμενος τις ιερές εικόνες, και αφού είχε πάρει το ψαλίδι της κουράς του και το είχε δώσει τρεις φορές στον Μητροπολίτη. «Άνοιξον τα της καρδίας σου ώτα, αδελφέ» τον συμβούλευσε ο Σεβασμιώτατος και ακολούθησαν τα: «Κείρεται», «Ενδύεται χιτώνα», «Λαμβάνει μανδύα μεγάλου αγγελικού σχήματος», «Λαμβάνει τον σταυρόν αυτού επί τον ώμον», «Περιζώνεται δύναμιν αληθείας», «Υποδύεται υποδήματα ειρήνης», «Καλύπτεται το καλυμαύκιον», «Ενδύεται το κουκούλιον της ακακίας».

Με τα συγκλονιστικά αυτά λόγια εισήλθε ο Αποστόλης στην ποιμενική αυλή του Μεγάλου Ποιμένος και βαπτίστηκε με το όνομα του μεγάλου αγίου μας. Ειπώθηκε Γεράσιμος, κράτησε τον δικό του σταυρό, το κομποσκοίνι και τη δική του λαμπάδα από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και πήρε την άνοδο για «τον δρόμο των δυσκολιών, για τη χαρά της Εκκλησίας», όπως του επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος. Του έδωσε ευχές από καρδιάς και έκλεισε το σύντομο καλωσόρισμά του λέγοντας: «Ο Άγιός μας, οι ευχές κι οι προσευχές όλων μας στήριγμά σου».

Την Κυριακή 25 Ιουνίου ετελέσθησαν στον κεντρικό ναό στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, με τη συμμετοχή πολυπληθούς ευσεβούς λαού, δύο εξόχως σημαίνοντα γεγονότα: Η χειροτονία εις διάκονον του μεγαλόσχημου μοναχού Γερασίμου και το ετήσιο μνημόσυνο του πολύκλαυστου Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου Φωκά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο, συλλειτουργούντος με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο.

«Γίνομαι διάκονος του Θεού του υψίστου» υποσχέθηκε ο μοναχός Γεράσιμος κατά τον χειροτονητήριο λόγο του. Έπειτα αναφέρθηκε με συγκίνηση στην τόσο καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του γνωριμία του με τον πνευματικό του πατέρα, πολυαγαπημένο Γεράσιμο Φωκά, μια γνωριμία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Βλαχάτων Λειβαθούς, όταν ο Αποστόλης ήταν παιδί και ο πατήρ Γεράσιμος διάβαζε τα ιερά ευαγγέλια με δάκρυα στα μάτια. «Αυτός με εξοικείωσε με τη γλώσσα των ιερών κειμένων. Έμαθα τον άνθρωπο του Θεού κοντά του. Ευχηθείτε να του μοιάσω στο ελάχιστο της ελεημοσύνης του», είπε και ευχαρίστησε την ηγουμένη του Αγίου Γερασίμου Κασσιανή και τη συνοδεία της, κοντά στις οποίες διακόνησε τον μεγάλο άγιό μας ως νεωκόρος για μεγάλο διάστημα. Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο και τους γονείς του που του δίδαξαν τον δρόμο της Εκκλησίας και έκλεισε τον λόγο του αιτώντας: «Θεέ μου, αξιώσέ με να δεχθώ τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης».

Ο Σεβασμιώτατος Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος εκφωνώντας τον λόγο του μίλησε για ημέρα χαρμολύπης. Χαράς για την εισαγωγή νέου προσώπου στην τοπική εκκλησία της Κεφαλληνίας και λύπης λόγω της τέλεσης του μνημοσύνου του πολύκλαυστου Γερασίμου Φωκά. Έφερε ως παράδειγμα στον υπό χειροτονία διάκονο Γεράσιμο την άυλη εμφάνιση του Αγίου Πέτρου στον Λέοντα Επίσκοπο Ρώμης, τη συγχώρηση που του μετέφερε εκ μέρους του Θεού για τις πράξεις του και την επισήμανση: «Θα δώσεις απολογία για τις χειροτονίες που έπραξες». Έπειτα εξέφρασε την πεποίθησή του για την αξιοσύνη του νέου διακόνου, την οποία επιβεβαίωσαν η μοναστική αδελφότητα της Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, αλλά και όσοι λαϊκοί γνώριζαν τον χειροτονούμενο. Και συνέχισε: «Θα ανήκεις στον μοναχικό κλήρο της Εκκλησίας μας. Δύο πράγματα θα σκέφτεσαι: “Ου γαρ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι” και όποιος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσα στους ανθρώπους “έσται αυτών διάκονος”». Κλείνοντας, τον διαβεβαίωσε ότι «οι ευχές όλων μας δεν θα σου λείψουν» και αναφώνησε: «Άξιος».

Ακολούθησε το «Ησαΐα χόρευε» και ο Δεσπότης Κεφαλληνίας είπε προς τον νεοχειροτονηθέντα: «Η θεία Χάρις προχειρίζεται διάκονον Γεράσιμον» και «Δώρισε την Χάριν και καταξίωσον αυτόν της Σης αγιότητος». Στη συνέχεια τον ενέδυσαν με τα λειτουργικά ενδύματα (το στιχάριο, τα επιμανίκια, το οράριο, το καλυμμαύκι), οι πιστοί κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν την αξιοσύνη του και στο τέλος όλοι μαζί έψαλαν τον ύμνο: «Τις θεός μέγας ως ο Θεός ημών, συ ει ο Θεός ο ποιών θαυμάσια μόνος».

Ο Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος έλαβε τον λόγο, καθώς υπήρξε προσωπικός φίλος, «συμπροσευχητής και συλλειτουργός του ηγαπημένου αδελφού Γερασίμου». Μίλησε για αυτόν από καρδιάς. Αναφέρθηκε στην εξέχουσα και ταπεινή συνάμα προσωπικότητά του, στις σπάνιες αρετές του, στη σεμνότητα, στην ταπείνωση και στην αγάπη που τόσο τον διέκριναν. «Στόχευσε στην αιωνιότητα», τόνισε. «Ο πλούτος της αγάπης και της διακονίας του υπερβαίνουν κάθε όριο. Ακούραστος πρωτεργάτης του καλού, φωτεινό παράδειγμα που συνδύαζε υψηλή χάρη, ιεροσύνη και χαρίσματα πνευματικά, έφυγε πλήρης αρετών κι ελπίδος». Για τα πλούσια πνευματικά χαρίσματα, αλλά και για το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος του μίλησε απευθυνόμενος στον τωρινό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο. «Επάξια η εκλογή σας, απαλύνει τον πόνο μας. Με εσάς προσετέθη ένας αληθινός άγιος στη χορεία των αρχιερέων. Σας ευχόμαστε υγεία, δύναμη και μακρά αρχιερατεία» είπε. Προς δε τον νεοχειροτονηθέντα: «Άξιος ο νέος Γεράσιμος».

Ο Σεβασμιώτατος Σισανίου κ. Παύλος, παίρνοντας τον λόγο, μίλησε για τη χαρά, καθώς το πνευματικό παιδί τού Γερασίμου Φωκά, το πνεύμα του οποίου είναι γέφυρα ανάμεσα στην Εκκλησία και σε εμάς, «σήμερα εισέρχεται εις την ζώσαν Εκκλησίαν».

Κλείνοντας το τόσο υψηλό και φωτισμένο αρχιερατικό συλλείτουργο, ο Σεβασμιώτατος Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, αποτίοντας, με ευγένεια και ταπεινότητα, τιμή στο πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Γερασίμου Φωκά, αναφέρθηκε στην ονοματοδοσία της πλατειούλας ανάμεσα στο Επισκοπείο και στην Παναγία τη Ρακαντζή, εις ανάμνηση του Μακαριστού Μητροπολίτη, καθώς επίσης στην κατασκευή προτομής του, ενέργειες που φέρουν την έγκριση του Δημάρχου Κεφαλλονιάς, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Αργοστολίου. Για, δε, την κατασκευή της προτομής συστάθηκε 5μελής επιτροπή, προεδρεύοντος του ιδίου και με μέλη τον αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Δρακουλόγκωνα, τη βουλευτή κ. Α. Θεοπεφτάτου, τον δήμαρχο κ. Α. Παρίση και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αργοστολίου κ. Λ. Νιφοράτο. Ο τραπεζικός λογαριασμός θα παραμένει ανοικτός εις μνήμην του πολύτιμου και πολύκλαυστου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και όποιος επιθυμεί μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία της προτομής του.

 

Ποιός ήταν ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς) γεννήθηκε την 25η Μαρτίου 1951. Ήταν γιος του Σπυρίδωνος Φωκά και της Αναστασίας Λαγγούση και αδελφός του ακαδημαϊκού Αθανασίου. Μετά την εγκύκλια μόρφωσή του στο Αργοστόλι, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε το πτυχίο του το 1998. Μοναχός εκάρη το 1988 στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Σπυρίδωνα το 1989 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς και πρεσβύτερος το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας από το 1998 έως και το 2015. Στις 27 Μαΐου 2015 εξελέγη Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, διαδεχόμενος τον πνευματικό του πατέρα, κυρό Σπυρίδωνα. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι στις 31 Μαΐου 2015 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, με τη συμμετοχή πλειάδας αρχιερέων. Στον χειροτονητήριο λόγο του ο αοίδιμος Μητροπολίτης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ήμουν 7-8 χρόνων παιδί. Βαριά άρρωστη η μάνα μου κι είπαν οι γιατροί ότι θα πεθάνει. Έχασα τον κόσμο… Με συμβούλεψαν τότε οι καλόγριες στον Άγιο: “Να κάνεις κάθε μέρα την παράκληση της Παναγίας”. Έτσι μου είπαν. Υπήκουσα… Με τις ικεσίες της Κυρίας Θεοτόκου έζησε η μάνα μου 35 ολόκληρα χρόνια… Συνήθισα από τότε να κάνω παρακλήσεις και ο Θεός μου χάρισε πολλές μητέρες, πολλούς πατέρες, πολλά αδέλφια και πολλά παιδιά».

Απεβίωσε τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου 2015 στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος στον Χορτιάτη, όπου και είχε διανυκτερεύσει για να συμμετέχει στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Η ενθρόνισή του στο νησί είχε προγραμματιστεί από την Ιερά Σύνοδο για τις 2 Ιουλίου 2015. Η σορός του μεταφέρθηκε στην πατρώα γη του την ίδια ημέρα και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στο Αργοστόλι, ενώ την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, όπου και πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ετάφη, δε, κατόπιν επιθυμίας του, στο κοιμητήριο κοντά στο καθολικό της Ιεράς Μονής του Αγίου που καθόρισε την πορεία του, του Αγίου Γερασίμου.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ