Η αναγνώριση της προσφοράς της Εκκλησίας και η αναγνώριση της Εκκλησίας ως εταίρου να πάει μπροστά η χώρα τονίστηκε στη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Έρευνας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Thomas Rachel.
Ο κ. Rachel συνοδευόμενος από στελέχη του Υπουργείου επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο, για να πάρει την ευχή του και να τον ενημερώσει για την συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας σε προγράμματα έρευνας και επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ παρόντες ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου.
Ο κ. Rachel αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με βασικό στόχο τη δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση από την ελληνική οικονομία του ιδιαίτερα καλλιεργημένου και υψηλών δεξιοτήτων ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
«Η συνεργασία αυτή αφορά ένα ελληνογερμανικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι προπομπός για να προσελκύσουμε Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες» σημείωσε ο κ. Rachel και συμπλήρωσε πως οι κλάδοι της συνεργασίας είναι της υγείας, της ενέργειας, των κοινωνικών επιστημών, αλλά και νέων επιστημών.
Ο κ. Rachel αναφέρθηκε στις επαφές που, ήδη, είχε με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με αυτά τα προγράμματα και θέλησε να παρουσιάσει στον Αρχιεπίσκοπο το πλαίσιο συνεργασίας και τα θέματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε προγράμματα που θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί η αγροτική καλλιέργεια, επισημαίνοντας πως η ιδέα του προγράμματος αυτού ανήκει στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία είχε καταθέσει στον Υπουργό την σκέψη για την δημιουργία και υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου. Ο Υπουργός, ζήτησε τη συμβολή της Εκκλησίας και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου για την επίτευξη αυτού του προγράμματος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Αρχιεπίσκοπος ενδιαφέρθηκε για όλα τα ελληνογερμανικά προγράμματα και έθεσε καίριους προβληματισμούς για την υλοποίηση αυτών καλώντας όλους τους παράγοντες να εργαστούν, ώστε να τους εμπιστευθούν οι νέοι άνθρωποι και να εναποθέσουν σε αυτούς τις ελπίδες τους και το όραμά τους.
Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος και ο κ. Rachel αναφέρθηκαν σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, ενώ μίλησαν για εκκλησιαστικά θέματα, αλλά και ζητήματα επικαιρότητας.
Ο κ. Rachel Μιλώντας αποκλειστικά στον 89,5 τόνισε: «Επισκέφθηκα τον Αρχιεπίσκοπο και τον ευχαρίστησα και εκ μέρους της Γερμανικής Κυβέρνησης για το εντυπωσιακό έργο που κάνει η Εκκλησία μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα σήμερα. Κατά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στο Υπουργείο στην Γερμανία διαπίστωσα τους κοινούς στόχους. Προσπαθούμε και οι δύο μέσα από την έρευνα και την παιδεία να καλυτερεύσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, κυρίως στο θέμα της ανεργίας. Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε το πρόγραμμα διττής επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα της γεωργίας και θα ερευνήσουμε αυτές τις δυνατότητες. Θα αναπτύξουμε κάποιες ιδέες, τις οποίες θα παρουσιάσουμε στην ελληνική κυβέρνηση και στην ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας για να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτό το πρόγραμμα θα μπορούσε να είναι επικερδές και για τις δύο πλευρές. Έχουμε ένα κοινό όραμα με την Εκκλησία. Πιστεύουμε ότι οι νέοι πρέπει να έχουν μια επαγγελματική προοπτική και σε αυτό το σημείο θέλουμε να συνεργαστούμε».
Το γερμανικό σύστημα διττής εκπαίδευσης συνδυάζει θεωρία και πρακτική, με μια ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική εξάσκηση στις επιχειρήσεις. Το σύστημα της διττής εκπαίδευσης δεν έχει μόνο στη Γερμανία ιδιαίτερη επιτυχία, αλλά εφαρμόζεται επίσης και σε άλλες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.