Με σεμνότητα εόρτασε ο Ναός της Αγίας Μαρίνης, στην ομώνυμη περιοχή της Ηλιουπόλεως την μνήμη της εφόρου του. Η εφετινή πανήγυρις ήταν αφιερωμένη στην προσευχή για την Κωνσταντινοπολίτιδα Εκκλησία και τον Αυτής πρώτο, Βαρθολομαίο τον Ίμβριο.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Ιουλίου με τρεις εκδηλώσεις φιλανθρωπίας. Εταιρία ανακύκλωσης παρέλαβε πλαστικά πώματα, φιάλες και αλουμινένια δοχεία και θα αποδώσει στο Ναό το αναλογούν χρηματικό ποσό που θα διατεθεί για τις δράσεις της εκκλησιαστικής κοινότητας.

Ταυτόχρονα παραδόθηκαν 14 συσκευασίες ενδυμάτων και υποδημάτων, και 8 βιβλίων και παιγνίων, στην Πανελλήνια ένωση φίλων των Πολυτέκνων ενώ εστάλησαν και στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μ. Κόκκορη» υλικά για την παράθεση τριών γευμάτων. Το απόγευμα της αυτής ημέρας τελέσθηκε το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, από τον Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπο, επικουρουμένου από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρταμίτου Ρόδου, Αρχιμανδρίτη Λεόντιο Τσικριτζάκη και τους κληρικούς του Ναού.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο τελέσθηκε το πρωί Θεία Λειτουργία υπό του εκ των εφημερίων του Ναού πρωτοπρεσβύτερου Λάμπρου Ξεσφύγγη και το απόγευμα εψάλη ο μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Αρχιερέως της Ιβηρικής Χερσονήσου Πολυκάρπου. Παραβρέθηκαν οι Αρχιμανδρίτες Ειρήναρχος Θεοδώρου, Τίτος Γαρουφαλάκης Αλέξιος Γιαννιός, Διονύσιος Κατερίνας Άγγελος Ανθόπουλος Φιλόθεος Ορφανουδάκης, Σέργιος Βαρέλιας, Νικόδημος Καβαρνός, Χρυσόστομος Καλής και οι πρωτοπρεσβύτεροι Φίλιπππος Παγανός, Σπυρίδων Μανταδάκης Γεώργιος Σχοινάς και Γεώργιος Αλιφεράκης, άπαντες οι εφημέριοι του Ναού, ο Βουλευτής Β. Αθηνών Νικόλαος Κωστόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιουπόλεως Κωνσταντίνος Σεφτελής, οι πρώην Δήμαρχοι Ηλιούπολεως Θεόδωρος Γεωργάκης και Ιωάννης Αναγνώστου και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο εκ Ρόδου Αρχιμανδρίτης Απόστολος Πεζουβάνης, κληρικός της Μητροπόλεως Χαρτούμ και παντός Σουδάν.

Ακολούθησε από τις 20:30 έως τις 23:30 το Λαϊκό πανηγύρι, με χορούς τους οποίους ξεκίνησαν τα τοπικά συγκροτήματα των Ηπειρωτών και Κρητών Ηλιουπόλεως καθώς και του Χορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Ηλιουπόλεως που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιερού Ναού. Κλήρος, άρχοντες και λαός συμμετείχαν στους χορούς, υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας που απέδωσε παραδοσιακά τραγούδια και μουσική. Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως τιμήθηκε με το μετάλλιο της ενορίας, ο αποχωρήσας λόγω ηλικίας κατά το παρελθόν έτος Πρωτοψάλτης του Ναού, Αριστοτέλης Παύλου, συνταξιούχος εκπαιδευτικός.

Στη συνέχεια έγινε Ιερά Αγρυπνία από τους εφημερίους του Ναού, πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Μεταξά και πρεσβύτερο Βασίλειο Ταξιαρχίωτη έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Κατά τον όρθρο εψάλησαν και τα εγκώμια εις την αγία, ποίημα της Καθηγουμένης μοναχής Ισιδώρας Αγιοιεροθείτισας.

Το πρωί εψάλη ο Όρθρος και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία όπου με ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, λειτούργησαν ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος, ο οποίος και ομίλησε, με τον Μητροπολίτη Ισπανίας Πολύκαρπο, συμπαρισταμένων των Αρχιμανδρίτων Κορνηλίου Οσούτζι, εκ Νιγηρίας, Σεραφείμ Δημητρίου, Δαμασκηνού Φυλακτού και Ευσεβίου Μεάντζια και των Πρωτοπρεσβυτέρων Σπυρίδωνος Μανταδάκη, Λάμπρου Ξεσφύγγη και Γεωργίου Αλιφεράκη εκ Διδυμοτείχου.

Το απόγευμα στις 18:30, οι κληρικοί του Ναού έψαλαν τους 24 οίκους των χαιρετισμών στην Μεγαλομάρτυρα. Στις 19:15 εκίνησε ο εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νιγηρίας. Ακολούθησε στις 20:00 η λιτανεία των τιμίων Λειψάνων και της ιεράς Εικόνος της παιδομάρτυρος, προϊσταμένων των Μητροπολίτων Νιγηρίας Αλεξάνδρου και Ισπανίας Πολυκάρπου.

Στη λιτανεία συμμετείχαν οι Αρχιμανδρίτες Χερουβείμ Μουστάκας, Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Μεσσηνίας και συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Ευσέβιος Κουτσογιαννίδης εκ της Μονής Μυρτιδιωτίσσης Ηλιουπόλεως, μετοχίου του Παναγίου Τάφου, Χριστόδουλος Κωσταντονόπουλος, Κορνηλίου Οσούτζι, Αρκάδιος Ραζνύ εκ Κορίνθου, και οι πρωτοπρεσβύτεροι Αναστάσιος Πέτρου και Ιωάννης Γαροφαλάκης, Χαράλαμπος Γεωργαντάς, Γεώργιος Σταθόπουλος και οι εφημέριου του Ναού.

Της λιτανείας προπορεύονταν Ιερόπαιδες, Κρητικοί και Ηπειρώτες με παραδοσιακές φορεσιές φέροντες τα λάβαρα, εξαπτέρυγα και την Εικόνα της Αγίας, η Φιλαρμονική της Ελληνικής Αστυνομίας με κορυφαίο τον Ανθυπαστυνόμο Ευστάθιο Αλαμάνο, η Φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού με κορυφαίο τον Υπολοχαγό Απόστολο Καλπακίδη, άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας με επικεφαλής τον Ανθυπασπιστή Ευστάθιο Κιουλαφή, Ηπειρώτισσες περιστοιχίζουσες το Τίμιο Λείψανο, κοπέλες και κορίτσια του κατηχητικού. Ο δήμαρχος Ηλιουπόλεως Βασίλειος Βαλασόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Ιωάννης Αναγνώστου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Σεφτελής επικεφαλής πλειάδας μελών αυτού, εξ ων και οι περισσότεροι των Αντιδημάρχων.

Μετά την επιστροφή στο Ναό στις 21:00 τελέσθηκε υπό κληρικών του Ναού η ιερά Παράκλησις εις στην Αγία, ενώ ταυτόχρονα παρατέθηκε τράπεζα φιλοξενίας στους σπουδαστές του τμήματος Ελληνομάθειας της Αποστολικής Διακονιάς, οι περισσότεροι των οποίων είναι Ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί από τα πέρατα της γης.