Αρχική » Οι μικρασιάτες Χιώτες τιμούν τον Βρεσθένης Θεόκλητο

Οι μικρασιάτες Χιώτες τιμούν τον Βρεσθένης Θεόκλητο

από kivotos

Η “‘Ενωσις Αγιοπαρασκευουσιών Κρήνης Μ. Ασίας” που αποτελεί το αρχαιότερο οργανωμένο Μικρασιατικό σωματείο στη Χίο, κάθε έτος της Αγίας Παραακευής διοργανώνει διήμερο Παγχιακό εορτασμό, αφιερωμένο στη “Μνήμη Αγίας Παρασκευής – Μνήμη Μ. Ασίας”.

Όπως κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής της Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016, θα πραγματοποιηθεί Μέγας Αρχιεραρικός Εσπερινός συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρεσθένης Θεοκλήτου και Χίου Μάρκου στον ομώνυμο ναό του Καστέλλου στη Χίο, τον οποίο έχτισαν με τον ιδρώτα τους και τις στερήσεις τους οι Μικρασιάτες που μετοίκησαν από τα απέναντι παράλια και αντί να φέρουν τα υπάρχοντά τους έφεραν μαζί τους την θαυματουργή Εικόνα της Αγίας Παρασκευής και όλα τα σκεύη του ναού, τα οποία αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της νέας προγονικής τους εστίας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού εφέτος , μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την λιτανεία της εκ Μ.Ασίας Εικόνος της Αγίας Παρασκευής στους γραφικούς δρόμους του Καστέλλου, στο πλαίσιο της πολιτισμικής βραδιάς που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πλατεία του Καστέλλου, η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων θα ανακηρύξει πανηγυρικά ως Επίτιμο Μέλος της Ενώσεως τον Μητροπολίτη Βρεσθένης Θεόκλητο, γόνο Μικρασιατικής οικογενείας του Βόλου, για την πολύπλευρη προσφορά του στους Μικρασιάτες του Βόλου, αλλά και για τους αγώνες του από τις επίζηλες θέσεις που πέρασε, στη μέχρι τώρα εκκλησιαστική του διαδρομή,στην διατήρηση και την διάδοση των ιδεωδών του έθνους και της πατρίδας μας.

Μάλιστα με όμόφωνη απόφαση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ.και με την σύμφωνη γνώμη και ευλογία του Σεβ. Χίου Μάρκου, Επιτίμου Προέδρου της Ένωσης, θα απονεμηθεί στον Σεβ. Βρεσθένης Θεόκλητο το Χρυσό Μετάλλιο της Ένωσης μετά σχετικής τιμητικής πλακέτας.

Την επομένη θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία Προεξάρχοντος του κ. Θεοκλήτου, στο τέλος της οποίας το Εκκλησίασμα θα περάσει να επαναπροσκυνήσει την θαυματουργή και ιστορική εικόνα της Αγίας Παρασκευής, στον αυλόγυρο του ναού και στη συνέχεια θα επανατοποθετηθεί στην σταθερή προσκυνηματική θέση της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ