Αρχική » Οι συμβουλές των ιεραρχών μας για τους νέους, με την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελληνίων

Οι συμβουλές των ιεραρχών μας για τους νέους, με την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελληνίων

από kivotos

Ανακοινώθηκαν χθες οι βάσεις των Πανελληνίων Εξετάσεων και χιλιάδες παιδιά από όλη την χώρα γνώρισαν την χαρά για την επιτυχημένη προσπάθεια τους να εισαχθούν στην Ανώτατη εκπαίδευση. Μαζί τους χιλιάδες άλλα, το ίδιο άξια, είδαν πως δεν τα κατάφεραν και ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα που θα κάνουν, έχοντας πίστη στις δυνάμεις τους. Πολλοί ιεράρχες μας, επεσήμαναν στους νέους και τις νέες της περιοχής τους το τι είναι πραγματικά σημαντικό αυτή τη στιγμή, εκφράζοντας την αγάπη τους προς όλους. Μερικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις τους είναι τα παρακάτω:

 

Μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων

«Αγαπητά μου παιδιά,

Η επιτυχία σας οφείλεται στην επιμονή, στη συστηματική μελέτη και στους αγώνες πολλών χρόνων, καθώς και στην πίστη σας στον Θεό, ο οποίος επευλογεί κάθε ευγενή και ωραίο στόχο.

Αναμφίβολα γνωρίζετε ότι με την εισαγωγή σας στις Σχολές που επιλέξατε ξεκινά ένας δρόμος απόκτησης γνώσεων και εμπειριών, που ενέχει όμως κι αυτός τις δικές του δυσκολίες. Θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις νέες επιστημονικές απαιτήσεις, αλλά και τις προκλήσεις και ευθύνες που θα βαρύνουν πλέον εσάς προσωπικά. Οφείλετε να διαχειριστείτε με ωριμότητα τα νέα προσωπικά, εκπαιδευτικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, ώστε να αναδυθείτε από τις σπουδές σας όχι μόνο καταρτισμένοι επιστήμονες, αλλά και πολύπλευρα καλλιεργημένες προσωπικότητες, ικανές να προσφέρουν ουσιαστικά στην μαστιζόμενη κοινωνία μας.

Σήμερα όμως υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν εισήχθησαν στην Σχολή προτίμησής τους ή και σε κανένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Απευθυνόμενος σε αυτούς, θέλω να υπενθυμίσω ότι δεν πρόκειται για αποτυχία. Ας εκλάβουν την προσωρινή αυτή δυσκολία ως μέσο πνευματικής και ψυχικής ενδυνάμωσης, καθώς θα ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και θα διαγωνιστούν ξανά στις επόμενες εξετάσεις. Ίσως πάλι οδηγηθούν σε άλλες επαγγελματικές επιλογές, την αξία των οποίων θα κατανοήσουν μακροπρόθεσμα.

Μην ξεχνάτε ότι οι σημαντικότερες εξετάσεις στη ζωή μας είναι οι καθημερινές. Αυτές που αφορούν τη σχέση μας με την οικογένειά μας, τους ανθρώπους γύρω μας, τους φίλους μας, τον εαυτό μας και τον Θεό. Σε αυτές, μέσα από τις οποίες διαφαίνεται το ήθος, η αξιοπρέπεια και η ανθρωπιά του καθενός, σας εύχομαι καλή επιτυχία!»

 

Μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ

«Πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη χαρά την είσοδό σας και την επιτυχία σας στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, γι΄αυτό και σας εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια, την αγάπη μου και τις ολοκάρδιες ευχές μου. Μαζί με την επιτυχία σας αυτή θα προσεύχομαι να έχετε και άλλες επιτυχίες οι οποίες θα σας καταξιώνουν τόσο στην κοινωνία, όσο και στα μάτια του Θεού.

Σ΄ αυτή σας την πορεία, μην ξεχάσετε τον παράγοντα της πίστεως στον Θεό ο οποίος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας.

Οι προσευχές μου θα είναι αμείωτες για εσάς και τους γονείς σας, καθώς και για εκείνους που δεν κατόρθωσαν να έχουν ένα επιθυμητό αποτέλεσμα στην προσπάθειά τους αυτή».

 

Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος

«Αγαπητά μου Παιδιά,

Σ΄αυτόν τον δύσκολο προπαρασκευαστικό αγώνα είχατε συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους όχι μόνο τούς ικανούς εκπαιδευτικούς σας, αλλά και τους άξιους γονείς σας. Οι ευσυνείδητοι γονείς σας, αφού συμβίωσαν την αγωνία σας και το ξενύχτι σας, σας εμψύχωσαν, όταν απογοητευθήκατε, και κάλυψαν τα έξοδα της πολυδάπανης πανθομολογουμένως προετοιμασίας σας, τώρα μπορούν να σας καμαρώνουν. Και πράγματι η επιτυχία σας αυτή δεν μπορεί παρά να είναι πηγή ευφροσύνης γι΄αυτούς, διότι αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα, προκειμένου να σας δουν να σταδιοδρομείτε στη ζωή σας ως επιστήμονες, με μόρφωση πραγματική, ήθος χρηστό και έφεση προσφοράς στη χειμαζόμενη κοινωνία μας.

Παιδιά μου, μία διαδρομή της προσωπικής σας ζωής τώρα επισφραγίζεται και μία καινούργια συνάμα ξεδιπλώνεται. Η νέα αυτή πορεία βεβαίως δε θα είναι απρόσκοπτη. Κατά τη διάρκειά της οφείλετε να παλέψετε πολυτρόπως μέσα σε πολλές αντιξοότητες, όχι μόνο για να κατακτήσετε το πολύτιμο αγαθό τής ακαδημαϊκής μόρφωσης, αλλά και για να παραμείνετε στον χώρο της ενάρετης χριστιανικής ζωής.

Γι’αυτό πατρικά σας συμβουλεύω και θερμά σας παρακαλώ μη λησμονήσετε το λόγο του Κυρίου μας «χωρίς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν». Όλοι είναι ανάγκη να κατανοήσετε πόσο πολύτιμο κεφάλαιο στην ανθρώπινη ζωή αποτελεί η αρετή πέρα από την απόκτηση διπλωμάτων και υλικών αγαθών, κοσμικών αξιωμάτων και δόξας. Η αξία του ανθρώπου δε μετριέται με το πόσα παίρνει ή έχει, αλλά με το ποιος είναι. Σήμερα πλεονάζουν οι τυχοδιώκτες και οι εκμεταλλευτές, ενώ σπανίζουν οι άνθρωποι της πνευματικής δημιουργίας και της κοινωνικής προσφοράς. Η αιτία αυτής της θλιβερής πραγματικότητας είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους με γνώμονα το πόσα θα κερδίζουν και όχι το τι θα προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, όμως, μια κοινωνία δεν μπορεί να ευημερήσει. Μεταμορφώνεται σε ζούγκλα ανθρωπόμορφων θηρίων. Για τον λόγο αυτόν ας έχετε ως κεντρικό όραμά σας να διορθώσετε τα δικά μας λάθη και να οικοδομήσετε έναν καλύτερο, πιο ανθρώπινο κόσμο.

Τέλος, απευθυνόμενος και στους νέους που για διάφορους λόγους δεν κατόρθωσαν να εισαχθούν σε μία Σχολή, τούς παροτρύνω να μην απελπιστούν. Έχουν τη δυνατότητα να επαναλάβουν την προσπάθειά τους την επόμενη χρονιά ή να ευδοκιμήσουν σε κλάδους της εργασίας πού δεν προϋποθέτουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

 

Μητροπολίτης Λευκάδος Θεόφιλος

Ἀγαπητά μου παιδιά,

Με ἰδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα τά ἀποτελέσματα τῶν φετινῶν εἰσαγωγικῶν ἐξετάσεων στίς Ἀνώτατες Σχολές τῆς Πατρίδος μας. Χάρη στόν προσωπικό σας ἀγώνα καί μέ τή βοήθεια τοῦ Θεοῦ εἰσάγεσθε στά ἐκπαιδευτικά ἱδρύματα, πού θά ἀποτελέσουν τό ἐφαλτήριο γιά τήν ἐπιστημονική σας σταδιοδρομία –πιθανώτατα καί γιά τήν ἐπαγγελματική σας ἀποκατάσταση.

Ὅλοι ἀναγνωρίζουν σήμερα πώς οἱ μαθητές –καί δή οἱ ὑποψήφιοι τῶν Πανελληνίων Ἐξετάσεων- εἶναι ἴσως οἱ πλέον σκληρά ἐργαζόμενοι νέοι, σ’ ἕνα περιβάλλον ἐξαιρετικά ἀνταγωνιστικό καί σ’ ἕνα ἐκπαιδευτικό σύστημα ἀδυσώπητο… Ὧρες ἐπίπονης μελέτης, ἄγχος καί ἀγωνία, ἔντονη προσευχή γιά νά φανερώσει ὁ Θεός τό θέλημά Του στή ζωή σας, ὁλοκάρδια συμπαράσταση τῶν οἰκείων σας –συμπαράσταση ὑλική καί πνευματική- διέκριναν ἀσφαλῶς τά τελευταῖα χρόνια τῆς ζωῆς σας.

Ἔρχεται, λοιπόν, ἡ σημερινή σας ἐπιτυχία νά ἐπιστέψει τήν προσπάθειά σας μέ τό δάφνινο στεφάνι τῆς νίκης στό στάδιο τῶν ἐξετάσεων, σ’ ἕναν ἀπ’ τούς πολλούς ἀγῶνες πού θά κληθῆτε νά δώσετε στή ζωή. Ἀργότερα, θά συναντήσετε ἀναντίρρητα καί πιό ἀπαιτητικά ἀγωνίσματα! Νά εἶστε ἕτοιμοι καί γι’ αὐτά, προσδοκώντας πάντα τή νίκη πού θά σᾶς χαρίζει, ὅσο ἐλπίζετε σ’ Αὐτόν, ὁ ἀγωνοθέτης Χριστός.

Τόν ἔπαινο καί τή χαρά σας μοιράζονται σήμερα μαζί σας, διπλασιάζοντας τή χαρά σας, οἱ γονεῖς καί ὅλη ἡ οἰκογένειά σας, οἱ καθηγητές καί οἱ συμμαθητές σας, οἱ πνευματικοί σας πατέρες καί ὅσοι ἀγωνίστηκαν στό πλευρό σας τόν ἀγώνα τόν καλό τῆς μάθησης καί τῆς ἀρετῆς.

Τό στάδιο τῶν κάθε λογῆς ἀγώνων ὡστόσο παραμένει ἀνοιχτό καί γιά τά παιδιά πού δέν εὐτύχησαν αὐτή τή φορά νά δοῦν τό ὄνομά τους στίς λίστες τῶν εἰσακτέων, εἶναι ὅμως ἕτοιμοι εἴτε γιά νά προσπαθήσουν ξανά εἴτε γιά νά ἐπιδοθοῦν σέ ἄλλες, ἐξίσου σημαντικές μάχες. Οἱ πατρικές μας προσευχές τούς συνοδεύουν πάντοτε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ