Αρχική » Ο Λαγκαδάς γιόρτασε την προστάτιδα του Αγία Παρασκευή

Ο Λαγκαδάς γιόρτασε την προστάτιδα του Αγία Παρασκευή

από kivotos

Λαμπρός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη ευκαιρία της εορτής της προστάτιδος και πολιούχου της πόλεως του Λαγκαδά, Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής, τελέσθηκε το απόγευμα της 25ης Ιουλίου 2016.

Του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος τελέσθηκε εις τον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος, ενώ παρέστησαν συνχοροστατούντες οι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττοῦ κ.κ. Δανιήλ οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θερμών κ.κ. Δημήτριος και Ρηγίου κ.κ. Ειρηναίος, καθώς και ο επιχώριος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου.
Στον κατάμεστο από πλήθους πιστών Μητροπολιτικό Ναό του Λαγκαδά, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης και του Ποταμιού κα. Αικατερίνη Μάρκου. Επίσης παρέστησαν οι τοπικές αρχές του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών και των εκπαιδευτικών αρχών της Πόλεως.

Εν συνεχεία, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου και με την συνοδεία τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές, καθώς και ενδεδυμένους με παραδοσιακές στολές της επαρχίας, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως του Λαγκαδά, ενώ πλήθη πιστών, με πίστη και ευλάβεια συμμετείχε στην λιτανευτική πομπή.

Στην κεντρική πλατεία εψάλει η καθιερωμένη Αρτοκλασία, μετά το πέρας της οποίας ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, στην σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τους παριστάμενους Αρχιερείς οι οποίοι ήρθαν από τις επαρχίες και της περιοχές όπου διακονούν, για εκφράσουν και αυτοί με την αγάπη τους και τιμώντας με την παρουσία τους, την Πολιούχο και Προστάτιδα της επαρχίας μας.

Εν συνεχεία τον θείο λόγο εκήρυξε εμπνευσμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττοῦ κ. Δανιήλ, ο οποίος αρξάμενος τον λόγο του με το Απολυτίκιο της Αγίας Παρασκευής, τόνισε ότι η Εκκλησία φέρνει σήμερα μπροστά στα μάτια μας τη μνήμη και το μαρτύριο της Αγίας, η οποία είναι μία εν των ένδεκα εκατομμυρίων μαρτύρων, όπως μαρτυρούν τα μαρτυρολόγια της Ορθοδοξίας, κατά τους διωγμούς των Χριστιανών των πρώτων τριών αιώνων.

Αναφερόμενος στα φρικτά μαρτύρια των Χριστιανών εκείνης της εποχής ο Σεβασμιώτατος Καισαριανής, υπογράμμισε ότι η εποχή εκείνη δεν πέρασε ανεπίστρεπτή μιας που και στις μέρες ζούμε ακόμα και ακούμε για τα μαρτύρια των συγχρόνων Μαρτύρων.

Εν συνεχεία του λόγου του και ερμηνεύοντας το απολυτίκιο της Οσιοπαρθενομάρτυρος τιμωμένης Αγίας, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με όνομα της, και πως εβίωσε το μυστήριο της Μεγάλης Παρασκευής στο βίο της θυσιάζοντας το εαυτό της και ακολουθώντας το λόγο του Κυρίου «ὡς πρόβατα ἐν μέσῳ λύκων», ετίμησε την κλήση της δωρίζοντας, προχέοντας τοις πίστοις πάσιν ιάματα.

Η Αγία Παρασκευή σήμερα με τον λόγο του Αποστόλου Παύλου ελογίσθη ως πρόβατο σφαγής εν ονόματι Ιησού Χριστού και νέκρωσε το αμαρτωλό φρόνημα των διωκτών της, γενόμενη δάσκαλος όλων μας κατά Χριστόν προς δόξα Χριστού.

Αύριο Τρίτη 26 του μηνός Ιουλίου, κυριόνυμο ημέρα της εορτής, θα κορυφωθούν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, προς τιμήν της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως του Λαγκαδά Αγίας Παρασκευής, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, εις το οποίο θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττοῦ κ. Δανιήλ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ