Αρχική » Συνάντηση προκαθημένων Μόσχας – Αλεξανδρείας

Συνάντηση προκαθημένων Μόσχας – Αλεξανδρείας

από kivotos

Το πολύ καλό κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις «σφράγισαν» για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Μόσχα οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ και Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος.

Οι δυο Προκαθήμενοι συζήτησαν μεταξύ άλλων για την κατάσταση των χριστιανών σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως στην Ουκρανία και τη Βόρεια Αφρική.

Ο Πατριάρχης Μόσχας αφού εξήρε το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η ρωσική Εκκλησία. Στάθηκε ιδιαίτερα στα όλα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία, όπου στο Ντονμπάς δεκάδες ναοί έχουν καταστραφεί  ενώ τρεις ιερείς έχουν χάσει τη ζωή τους. «Η Εκκλησία μας σε αντίθεση με την Ελληνοκαθολική και τις διάφορες σχισματικές παραφυάδες δεν παίρνει μέρος του κανενός στη σύγκρουση, διότι έχουμε πιστούς τόσο στην Ανατολική, όσο και στη Δυτική Ουκρανία. Θεωρούμε ότι η αποστολή μας είναι εκείνη της συμφιλιώσεως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κύριλλος.

Και εξέφρασε την ελπίδα, ότι «οι προκαθήμενοι των κατά τόπους Εκκλησιών θα ευρίσκονταν σήμερα στο πλευρό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας προκειμένου να μην δώσουμε καμία απολύτως αφορμή στους εχθρούς της Εκκλησίας να θεωρούν ότι οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες έμμεσα στηρίζουν το σχίσμα και δεν στηρίζουν την κανονική Ορθοδοξία επαρκώς».

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ τόνισε ότι αισθάνεται πως βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους τους οποίους αγαπά και οι οποίοι τον αγαπούν επίσης. Γνωρίζει, όπως είπε τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Ρώσων και εδώ παίρνει μια δύναμη.

Ακόμα ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στις ιεραποστολικές του περιοδείες και ειδικότερα στη Μαδαγασκάρη. Για την Ουκρανία τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Κύριλλο: «Πιστέψτε με, Αγιώτατε, πονάει η καρδιά μου. Ξέρω τον πραγματικό Ουκρανικό λαό, μένει πιστός στην Ορθοδοξία και είναι αφοσιωμένος στην Μητέρα-Εκκλησία του, τη Ρωσική».Κατά τον Πατριάρχη Θεόδωρο το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας σέβεται την κανονική και καθιερωμένη τάξη και πάντα στηρίζει τον κανονικό Προκαθήμενο τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο. «Εάν στο μέλλον θελήσετε τη βοήθειά μας, θα την έχετε», είπε ο κ. Θεόδωρος και συνέχιζε «η πολιτική παρέρχεται ενώ η Ορθοδοξία και η θρησκεία μένουν. Καταγράφεται η ιστορία».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ