Αρχική » Επίσκεψη του Μητροπολίτη Βεροίας στο εξωτικό Αλτάυ στη Σιβηρία (φωτό)

Επίσκεψη του Μητροπολίτη Βεροίας στο εξωτικό Αλτάυ στη Σιβηρία (φωτό)

από kivotos

Κατά το μήνα Ιούλιο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Αρχιδιάκονο π. Πρόδρομο Γκιρτζαλιώτη, τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου μοναχό π. Γεράσιμο Μπεκέ και τον διερμηνέα κ. Βαλέριο Καπσαμούν, επισκέφθηκε το Κρατίδιο Αλτάυ της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκεται στο μέσο περίπου της Ασιατικής Ηπείρου στις νότιες εσχατιές της Σιβηρίας κοντά στα σύνορα Ρωσίας – Κίνας – Μογγολίας και Καζακστάν.

 

Η Πάτμος της Σιβηρίας

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του επιχώριου Επισκόπου Γκόρνο Αλτάυ (ορεινό Αλτάυ) κ. Καλλιστράτου, ο οποίος κατά το προηγούμενο έτος είχε επισκεφθεί την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά στη Βέροια.

Η περιοχή του Ορεινού Αλτάυ είναι μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς. Βουνά κατάφυτα από διάφορα δένδρα, φυτευμένα θαρρείς από το χέρι του Θεού. Ορμητικοί ποταμοί και τεράστιες λίμνες συνθέτουν μια άγρια φύση που φαντάζει ανεξερεύνητη. Οι δρόμοι ελάχιστοι, όπως και οι πόλεις και τα χωριά. Κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι (που διαρκεί μόλις 2 μήνες) από τουρίστες (Ρώσους στην συντριπτική τους πλειοψηφία) που επιθυμούν την περιπέτεια. Ύστερα, τον ατελείωτο και βαρύ χειμώνα η περιοχή κατοικείται από αρκούδες, λύκους και άλλα άγρια ζώα.

Στην περιοχή δεσπόζει ο ποταμός Κατούν. Κοντά στις όχθες του, στην περιοχή του μικρού χωριού με το όνομα Τσεμάλ, μας περίμενε μία απροσδόκητη έκπληξη! Η νήσος Πάτμος της Σιβηρίας! Και πράγματι είναι ένα μικρό ιερό νησί αφού στα βράχια του είναι σκαλισμένη αχειροποίητος η μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου. Χιλιάδες πιστοί έρχονται εδώ για να προσκυνήσουν το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, όπου ο Ηγούμενος, της παρακείμενης Σκήτης του Αγίου Μακαρίου, π. Σεραφείμ λειτουργεί καθημερινά.

Για να πάει κανείς στη Νήσο Πάτμο της Σιβηρίας δεν χρειάζεται καράβι διότι ενώνεται με τις όχθες με μία κρεμαστή γέφυρα που αιωρείται καθώς περπατάς επάνω της. Μία πινακίδα προειδοποιεί τους προσκυνητές ότι δεν πρέπει να περπατούν περισσότεροι από έξη συγχρόνως…

 

Οι Παλαιορώσσοι

Την επόμενη ημέρα της επισκέψεώς η μεταβήκαμε με ελικόπτερο (μόνος τρόπος να φτάσει κανείς εκεί) στη λίμνη Τελέτσκυ στις εγκαταστάσεις του Αλτάυ Βίλατζ και από εκεί με ταχύπλοο πήγαμε σε ένα σπίτι των λεγομένων «Παλαιορώσων», Οι Παλαιορώσσοι έχουν εγκαταλείψει τις πόλεις και ζουν σαν ασκητές και ερημίτες στις όχθες των λιμνών τηρώντας τα πατρογονικά τους έθιμα. Εμείς επισκεφθήκαμε τον Σέργιο και την Νάντυα (Ελπίδα). Το σπίτι τους νόμιζες ότι είναι εκκλησία από τις πολλές εικόνες και τα θυμιάματα. Ζουν μόνοι τους και ψαρεύουν πέστροφες (νοστιμότατες). Ο Σέργιος είναι φωτογράφος και αποθανατίζει μοναδικά τοπία από την άγρια φύση της λίμνης όλες τις εποχές του έτους και με μεγάλη χαρά μας τις έδειξε και μας χάρισε από μία σε όλους.

 

Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό

Έχουμε συνηθίσει, όταν ακούμε για ρωσικούς καθεδρικούς ναούς, να φανταζόμαστε πανύψηλους, περίτεχνους και κεκοσμημένους Ναούς. Όμως, στην περίπτωση του Γκόρνο Αλτάυ, ο καθεδρικός Ναός ήταν ταπεινός, ξύλινος (όπως όλα τα κτίρια της περιοχής) χαμηλός… αλλά γεμάτος χαρούμενους και χαμογελαστούς ανθρώπους.

Στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και έλαβαν μέρος ο Μητροπολίτης Μπαρνούλ και Αλτάυ κ. Σέργιος, ο Επίσκοπος Γκόρνο Αλτάυ κ. Καλλίστρατος και οι Επίσκοποι Ρουμπτσόβσκυ κ. Ρωμανός και Σλαυογκορούφσκυ κ. Βσεβολόντ.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μπρανούλ κ.  Σέργιος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα μία μικρή εικόνα του προστάτη της περιοχής Αγίου Μακαρίου του Αλτάυ.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ