Της Σοφίας Χρήστου
Τριάντα χρόνια προσφοράς συμπληρώνει το φιλανθρωπικό σωματείο «Οι Φίλοι του Παιδιού», βοηθώντας με κάθε τρόπο τα παιδιά άπορων (μονογονεϊκών ή μη) οικογενειών με πολύ σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά ή ενδοοικογενειακά προβλήματα μέχρι την ενηλικίωσή τους, καθώς και τις οικογένειές τους. Από το σωματείο καλύπτονται απαραίτητες ανάγκες τους με δωρεάν παροχές, όπως τρόφιμα, λογαριασμοί, ενοίκια, φαρμακευτικό υλικό, ιατρικές εξετάσεις, τρόφιμα, δίδακτρα, ψυχολογική υποστήριξη, ψυχαγωγία κ.ο.κ.
«Το σωματείο είναι φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό. Ιδρύθηκε το 1987 από την Εύη Μηναΐδη και διοικείται από 20μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Αρχικά ασχολήθηκε με το παιδί προσχολικής ηλικίας στην άπορη οικογένεια, ενώ τώρα όχι μόνο με την προσχολική, αλλά με κάθε ηλικία και με όλη την οικογένεια», λέει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» η πρόεδρος του σωματείου «Οι Φίλοι του Παιδιού», Ιωάννα Παναγιωτίδου.
Οι οικογένειες αυτές (500 στον αριθμό) αδυνατούν να παρέχουν τη βασική φροντίδα στα παιδιά τους, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, το σωματείο φροντίζει να καλύπτει σε εβδομαδιαία βάση τις απαραίτητες ανάγκες τους.
«Το φιλανθρωπικό σωματείο “Οι Φίλοι του Παιδιού” βοηθά παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, άγαμες μητέρες και άπορες οικογένειες. Καλύπτει φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, εμβόλια, τρόφιμα, γάλα, πάνες, βρεφική διατροφή, σχολικά είδη, δίδακτρα, θέρμανση, καλοκαιρινές διακοπές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κ.ά. Επίσης, λειτουργεί Ομάδα Ψυχολογικής Υποστήριξης. Βασικός σκοπός του είναι να συμβάλει στην ομαλή εξέλιξη της οικογένειας, καθώς και στη σωστή ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών. Στηρίζει τον θεσμό της οικογένειας, προσπαθεί να καλυτερεύσει τις συνθήκες ζωής και να ανατρέψει τις δυσάρεστες συνέπειες των προβληματικών καταστάσεων, των οποίων κύριοι αποδέκτες είναι τα παιδιά», αναφέρει η κ. Παναγιωτίδου και προσθέτει: «Είναι όμως και τα νοσοκομεία που ενημερώνουν, μέσω των κοινωνικών τους λειτουργών, τους “Φίλους του Παιδιού” για τα νεογνά ή μεγαλύτερα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Συνήθως, το 95% είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν μεγάλο πρόβλημα».
Για γρήγορες αποφάσεις, σε περίπτωση μεγάλης και άμεσης ανάγκης, υπάρχει ένα 7μελές Συμβούλιο. «Σε βαριά περιστατικά υγείας -μητέρα με καρκίνο, παιδί παραπληγικό, παιδί ανασφάλιστο, με πρόβλημα υγείας κ.ά.- πάντα δίνουμε προτεραιότητα», τονίζει η πρόεδρος του σωματείου.
Το φιλανθρωπικό σωματείο “Οι Φίλοι του Παιδιού” βοηθά παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας, άγαμες μητέρες και άπορες οικογένειες. Καλύπτει φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, εμβόλια, τρόφιμα, γάλα, πάνες, βρεφική διατροφή, σχολικά είδη, δίδακτρα, θέρμανση, καλοκαιρινές διακοπές, ψυχαγωγικές εκδηλώσεις κ.ά.
Η ίδια εξηγεί πως όλο και περισσότερες οικογένειες που ζητούν τη βοήθειά τους προέρχονται από την τάξη των νεόπτωχων. «Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που δυσκολεύονται περισσότερο απ’ όλους να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Μας ειδοποιούν συνήθως οι δήμοι για την περίπτωσή τους και κατόπιν τους προσεγγίζουμε μόνοι μας. Βάλαμε ένα όριο και βοηθάμε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 8.000-10.000 ευρώ».
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ. Το σωματείο έχει ιδρύσει και έναν παιδικό σταθμό στο Μεταξουργείο, όπου φιλοξενούνται 30 παιδιά. Εναν χώρο αγάπης, στοργής και φροντίδας, όπου μέσα από παιχνίδι και δραστηριότητες βοηθούνται να συνειδητοποιήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις, να ξεφύγουν από τη βία, την παραμέληση και την αδυναμία και να μεγαλώσουν σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον.
«Από τις αρχές του 2007 το σωματείο υλοποίησε έναν μεγάλο στόχο, τη λειτουργία ενός παιδικού σταθμού στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Καλυψούς 8, στο Μεταξουργείο, για τα παιδιά των άπορων και μονογονεϊκών οικογενειών που προστατεύει».
Ο παιδικός σταθμός βρίσκεται σε έναν άρτια οργανωμένο χώρο, με κατάλληλο εξοπλισμό και κήπο, ενώ τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά τα φροντίζει το σωματείο από τη γέννησή τους.
«Ο παιδικός σταθμός απευθύνεται σε παιδιά από 2 έως 5 ετών και είναι η αγκαλιά του σωματείου. Απασχολούμε τα παιδιά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι με δραστηριότητες και παιχνίδι, προσφέροντας ύπνο και τρία γεύματα, πρωινό, μεσημεριανό και απογευματινό, μιας και κάποια από αυτά σιτίζονται αποκλειστικά από εκεί. Ξέρετε, πολλές οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να αναθρέψουν τα παιδιά τους σωστά, καθώς προέρχονται από διαταραγμένο περιβάλλον. Στον παιδικό σταθμό περνούν κάποιες ώρες της ημέρας, μέσα σε ένα οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον, με ατομική φροντίδα υγιεινής και δημιουργική ενασχόληση. Εχουν το δικό τους κρεβάτι και ειδική ιματιοθήκη με την ένδυσή τους. Ο ρουχισμός φροντίζεται με πλυντήριο, στεγνωτήριο και σιδερωτήριο που διαθέτει ο παιδικός σταθμός. Παρακολουθείται η σωματική και ψυχική τους ανάπτυξη με τακτική παιδιατρική παρακολούθηση, εμβολιασμό και οδοντιατρικό έλεγχο», λέει στην «ΚτΟ» η πρόεδρος του σωματείου και συμπληρώνει: «Λογοθεραπεύτρια συμμετέχει και προσφέρει διάγνωση και θεραπεία σε καθημερινή βάση. Παιδαγωγός ειδικευμένη στο πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης στηρίζει παιδιά, νηπιαγωγούς και γονείς. Προσφέρει ατομικό ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα στα παιδιά που παρουσιάζουν ψυχοσυναισθηματικές και γνωστικές δυσκολίες. Επίσης, η μουσικοθεραπεία έχει ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Με τη χρήση του ήχου, του ρυθμού, της μελωδίας και της κίνησης, τα παιδιά μας ενισχύουν την επικοινωνία, την κινητικότητα, την έκφραση».
Ποια είναι όμως η «ανταμοιβή» για τα μέλη και τους εθελοντές του σωματείου; «Η πραγματική ικανοποίηση για εμάς είναι η μεγάλη λαχτάρα των παιδιών να έρχονται και να περνούν λίγες ώρες δημιουργικές, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους».
Aξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από 30 χρόνια λειτουργίας, πολλά από τα παιδιά που έχουν περάσει από το σωματείο δουλεύουν ως εθελοντές σε αυτό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ. «Το σωματείο μας δεν έχει καμία οικονομική επιχορήγηση μέχρι σήμερα από το κράτος ή από άλλον φορέα. Τρέχουμε συνέχεια, καθώς στηρίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις δωρεές και συνδρομές των μελών του, που είναι 80 €/χρόνο, καθώς και σε εκδηλώσεις που διοργανώνουμε κατά τη διάρκεια του χρόνου και για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από το site του σωματείου μας (www.filoitoupediou.gr). Πολύ σημαντική εκδήλωση του σωματείου μας είναι το bazaar που κάνουμε πάντα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου. Ακριβώς σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, που οι άνθρωποί μας έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, για εμάς το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να είμαστε δίπλα τους και να στηρίξουμε τον θεσμό της οικογένειας».
Ο ρόλος του εθελοντισμού, όπως χαρακτηριστικά λέει η κυρία Παναγιωτίδου, είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη λειτουργία των «Φίλων του Παιδιού». «Κάποιος που θέλει να βοηθήσει εθελοντικά δεν χρειάζεται να παραβρίσκεται π.χ. 8 ώρες στον παιδικό σταθμό. Μπορεί, αφού αρχικά μας γνωρίσει, να βρει άλλους τρόπους. Π.χ. να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσει, να πάει το κρέας στην οικογένεια, να συμμετέχει στις εκδηλώσεις μας κ.λπ. Αρκεί ένα τηλεφώνημα στο σωματείο μας ή η συμπλήρωση φόρμας στο site μας».
Δωρεάν διακοπές και Κέντρο Φροντίδας
Επόμενος μεγάλος στόχος του σωματείου είναι η ίδρυση Κέντρου Φροντίδας και Δημιουργίας. Σκοπός είναι να συγκεντρώνονται εκεί τα παιδιά το μεσημέρι μετά το σχολείο, να φροντίζει το σωματείο για τη διατροφή τους και να προσφέρει μαθησιακή παρακολούθηση (ενισχυτική διδασκαλία, εκμάθηση υπολογιστών και ξένων γλωσσών, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία και ειδική αγωγή), καθώς και ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες με πολιτιστικό και μορφωτικό χαρακτήρα (μαθήματα μουσικής, χορού, θεάτρου κ.ά.) στα παιδιά αυτά που οι οικογένειές τους αδυνατούν να προσφέρουν ακόμη και τα απαραίτητα καθημερινά αγαθά. Σκοπός είναι η συγκέντρωση όλων των προγραμμάτων του σωματείου και η επέκτασή τους σε ένα κτίριο.
Η ψυχαγωγία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς τους. Εκδρομές, θέατρο, κινηματογράφος και πάρτι είναι μερικά από αυτά που προσφέρουν στα παιδιά οι «Φίλοι του Παιδιού», ενώ, όπως αναφέρει η κ. Παναγιωτίδου, «μεσολαβούμε ώστε να γίνονται τα παιδιά δεκτά σε κατασκηνώσεις και διατηρούμε δύο ιδιόκτητα τροχόσπιτα σε κάμπινγκ στη Νέα Μάκρη, όπου παραθερίζουν τα παιδιά με τις οικογένειές τους, εναλλάξ, για μία εβδομάδα, με όλα τα έξοδα διατροφής, διαμονής και μεταφοράς πληρωμένα από το σωματείο».
Ιστορίες-ευχαριστήρια που συγκινούν
«Ελπίζω να είστε όλοι καλά. Συγγνώμη που χάθηκα μέσα στο τρέξιμο το καθημερινό και την αγωνία με τη δουλειά (πέρασα πολύ δύσκολα, με σκληρό ανταγωνισμό, αλλά στο τέλος νίκησε η επιμονή μου). Και όλα αυτά για 350,00 ευρώ. Λέω καθημερινά δόξα τω Θεώ που μπαίνουν και αυτά και με έκαναν αορίστου. Ο εργοδότης μου μού είπε ότι με θαυμάζει που είμαι αγωνίστρια και δουλευταρού. Δεν λέω όχι σε καμιά αρμοδιότητα ή εργασία. Ο σύζυγος αυτή την εβδομάδα μπήκε στον ΟΑΕΔ. Είχα και μια περιπέτεια με τον γιόκα μου. Ηρθε αντιμέτωπος στο σπίτι με ληστή. Εγινε διάρρηξη στο κάτω διαμέρισμα και το παιδί τον έβλεπε από το μάτι της πόρτας να φωνάζει για να μπει και στο δικό μας. Ευτυχώς δεν πρόλαβε, γιατί ήρθε η Αστυνομία εγκαίρως. Απλά, περάσαμε μεγάλο σοκ. Θέλω για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω που δεν μ’ εγκαταλείψατε. Ευχαριστώ για τα τρόφιμα, για το κρέας, για τα Αγγλικά, τα ενοίκια, για όλα αυτά που εγώ ήμουν και είμαι οικονομικά αδύναμη ν’ αντεπεξέλθω. Σας ευγνωμονώ όλους όσους είστε πίσω απ’ αυτό το έργο!», αναφέρεται σε ένα από τα γράμματα-ευχαριστήρια που εστάλησαν στο σωματείο.
Ενδεικτικά, η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» δημοσιεύει και κάποια άλλα, τα οποία αποδεικνύουν την ιερότητα του έργου που συντελείται.