Με την λαμπρή Ακολουθία των Εγκαινίων σύμφωνα με το Τυπικό της Ορθόδοξου Εκκλησίας, τελέστηκε την Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016, ο Καθαγιασμός του νέου Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Κυρίου στο Αργυρόκαστρο.

Η Ακολουθία των Εγκαινίων αλλά και η Θεία Λειτουργία που ακολούθησε  τελέστηκε απ’ τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, συμπαραστατουμένου του οικείου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου και του Μητροπολίτη Αμαντίας κ. Ναθαναήλ.

Από νωρίς το πρωί εκατοντάδες Ορθόδοξοι πιστοί απ’ την πόλη και την γύρω περιοχή, μαζί με τους κληρικούς των ενοριών τους, ένωσαν την προσευχή τους τη μοναδική αυτή στιγμή για την τοπική Εκκλησία και την πόλη του Αργυροκάστρου. Ειδικά οι νέοι και τα παιδιά έδωσαν τον τόνο σε αυτή την εορταστική ημέρα, που θα μείνει για πολύ στη μνήμη του Ορθοδόξου ποιμνίου.

Για να μετέχουν της χαράς των Εγκαινίων του Καθεδρικού παρόντες ήταν και η Δήμαρχος Αργυροκάστρου κα. Ζαμίρα Ράμη, οι Δήμαρχοι Λιμποχόβου, Δερόπολης, Χιμάρας, Φοινικίου, βουλευτές, διπλωματικοί αντιπρόσωποι, προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου  κ.α.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος χαιρετώντας τους συμμετέχοντες πιστούς ανφέρθηκε ειδικά στην ανάμνηση της πρώτης επίσκεψης του στην πόλη του Αργυροκάστρου, στα πλαίσια της περιοδείας του ως Πατριαρχικός Έξαρχος, επίσκεψη που γινόταν ακριβώς τέτοιες μέρες, στις 10 Αυγούστου 1991, 25 χρόνια πριν. Ο Ποιμενάρχης περιέγραψε την τότε κατάσταση, που περισσότερο θύμιζε την ατμόσφαιρα του Άδη, για να κάνει ακόμη πιο χειροπιαστό το βαθύ κόντραστ με τη σημερινή κατάσταση που βιώνει σήμερα που βιώνει η αναστημένη Εκκλησία μας που είναι ανυψωμένη σε μοναδικά επίπεδα για την Ορθόδοξη μαρτυρία σ’ αυτές τις περιοχές.

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ακόμη μία φορά, ότι η Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία  παράλληλα με την όλη διαδικασία της ανασύστασης και ανασυγκρότησης της ανέλαβε πρωτοβουλίες μοναδικές απ’ τη φύση τους, τολμηρές, ώστε να συμβάλει για την κοινωνία και τη χώρα όλη γενικά. Τέτοιες πρωτοβουλίες υπήρξαν στον τομέα της παιδείας, της υγείας, στον πολιτισμό, στην οικολογία, της αγροτικής ανάπτυξης, πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.

Με τέτοιες πρωτοβουλίες η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι συνεπής με την παράδοση και της αποστολή της ώστε να ακτινοβολεί και διαδίδει το μήνυμα της ελπίδας, της αγάπης και της πίστης. Ο Αρχιεπίσκοπος παρότρυνε τους πιστούς να συνεχίζουν να τολμούν να κρατούν ζωντανή την ελπίδα. Οι Ορθόδοξοι ελπίζουμε όχι κατά τρόπο αφηρημένο, αλλά διότι την ελπίδα μας έχουμε στηρίξει στον Αναστάντα Χριστό. Επίσης τους παρότρυνε για πνευματικό αγώνα στην καλλιέργεια της πίστεως, πίστη που πρέπει καθημερινά να αυξάνει και όχι να μένουμε στην επιφάνεια και τις προφάσεις. Παρότρυνε επίσης για περισσότερη αγάπη, που πρέπει να εκδηλώνεται παντού στην οικογένεια, στον κοινωνικό μας κύκλο και στον κόσμο ολόκληρο.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, οι μαθητές του 9-χρόνου Σχολείου Πνοή Αγάπης, που λειτουργεί σε νέες κτιριακές υποδομές σύγχρονων προδιαγραφών δίπλα στον Καθεδρικό, παρότι σε περίοδο διακοπών, προετοίμασαν και παρουσίασαν για τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους Ιεράρχες ένα σύντομο πρόγραμμα περιεκτικό και ευχαριστήριο για όλα όσα Εκείνος έχει κάνει και καθημερινά κάνει για το Ορθόδοξο ποίμνιο και το μέλλον του. Ο Αρχιεπίσκοπος και πάλι χαιρέτησε και απευθύνθηκε κυρίως στους νέους για τη συνέχιση του πνευματικού τους αγώνα. Αναφέρθηκε στη δική του προσωπική διαδρομή, όπου είχε ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή του, ανήμερα, στις 7 Αυγούστου 1958, όπου χειροτονήθηκε ως Διάκονος.

Για το όμορφο δώρο του Καθεδρικού και του Καθαγιασμού της Αγίας Τραπέζης του, ευχαριστήρια προς τον Μακαριώτατος εξέφρασε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος, εν ονόματι όλων των πιστών, κλήρου και Ορθόδοξου λαού του Αργυροκάστρου.

Ο Καθεδρικός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού οικοδομήθηκε σε ένα οικόπεδο εκκλησιαστική ιδιοκτησία, που αγοράστηκε επί τούτου απ’ τον Αρχιεπίσκοπο στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η ανάγκη για την ανέγερση του, πέραν των άλλων προέκυψε και εκ του γεγονότος ότι οι άλλοι δύο ναοί της πόλεως, που επίσης ανακαινίστηκαν απ’ τον Αρχιεπίσκοπο, βρίσκονται σε τοποθεσίες όπου η κίνηση είναι δύσκολη και είναι απομονωμένοι λόγω των πολεοδομικών διαμορφώσεων.

Το οικόπεδο αγοράσθηκε το 2004 και ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι προσπάθειες για την κατάρτιση των σχεδίων (του καθηγητή της αρχιτεκτονικής κου. Β. Παππά), η διαδικασία για την έκδοση των σχετικών αδειών εκμετάλλευσης και οικοδόμησης του οικοπέδου. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2009 και η βασική φάση οικοδομής ολοκληρώθηκε το 2011. Παράλληλα με το Ναό κτίστηκε και το σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, που τέθηκε στη διάθεση και χρήση του σχολείου ήδη απ’ το 2012, ανεγέρθηκε το καμπαναριό τηρώντας τις γραμμές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των περιοχών, δημιουργήθηκαν υπόστεγοι χώροι για τους πιστούς, εξωτερικό προσκυνητάρι, καθώς και βελτιώθηκε η αυλή δημιουργώντας ένα θαυμάσιο γύρω απ’ το ναό και το σχολείο.

Απ’ το 2014 και μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας οικονομικές δυσκολίες της εποχής, έγιναν εργασίες και για τον εξοπλισμό του ι. ναού και την περιποίηση του εσωτερικού του. Στο πλαίσιο αυτό κατασκευάστηκε εικονοστάσιο, έγινε αγιογράφηση του τρούλου, της κόγχης του ιερού βήματος και σε άλλα σημεία, τοποθετήθηκαν  χάλκινοι πολυέλαιοι κ.α. που αναβαθμίζουν την ευπρέπεια του ναού.

Τα σχέδια που υλοποιήθηκαν κατά γενική ομολογία προσέθεσαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ακόμη έναν όμορφο ναό, με πλήρη σεβασμό στης αρχιτεκτονικής στην πόλη – μνημείο του Αργυροκάστρου. Η γενική δομημένη επιφάνεια του ι. ναού είναι 450 μ2 με ύψος του τρούλου τα 18.5μ και μαζί με το σταυρό 21μ.