Αρχική » Περίπατοι στην παλιά Αθήνα, μια γνωριμία με τον Ελληνικό πολιτισμό

Περίπατοι στην παλιά Αθήνα, μια γνωριμία με τον Ελληνικό πολιτισμό

από kivotos

Στην οδό Τριπόδων, στην Πλάκα, όπου στεγάζεται το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ελήφθη μια νέα πρωτοβουλία για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας.

Πρόκειται για οργανωμένους περιπάτους στην Πλάκα, που περνούν από το Μνημείο του Λυσικράτη, για να καταλήξουν στα γραφικά Αναφιώτικα, την πιο κρυφή έκπληξη της περιοχής της Πλάκας. Οι περίπατοι τελειώνουν με ένα ποτήρι κρασί στην αυλή του Μουσείου Σχολικής Ζωής, όπου θα προβληθούν αποσπάσματα ταινιών από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, για τις ανάγκες των οποίων είχαν πραγματοποιηθεί γυρίσματα στην οδό Τριπόδων. Υπεύθυνος για τα «ταξίδια» αυτά είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση και στα αγγλικά. Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 10 ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από τον περίπατο, ξενάγηση στο μουσείο, όμως για τις ομάδες των πέντε ατόμων προβλέπεται έκπτωση της τάξεως του 20%.

Η ενέργεια αυτή πραγματοποιείται υπό την ομπρέλα του ΕΚΕΔΙΣΥ (Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού), ενός κοινωφελούς πολιτιστικού οργανισμού, που έχει στόχο την προαγωγή των αξιών της ελληνικής παιδείας, της τέχνης και των γραμμάτων. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί κέντρα εφαρμογών για την υλοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά και μουσειακοί χώροι για την οργάνωση εκθέσεων, περιοδικών συλλογών και παρουσιάσεών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το ΕΚΕΔΙΣΥ επιμένει στη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων και ερευνητικών μεθόδων με άλλα αντίστοιχα μουσεία και ερευνητικά κέντρα, ενώ διατηρεί διακρατική συνεργασία με αντίστοιχους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μεσογειακών χωρών και της Βαλκανικής.

 

Από το πάθος στην πρωτοβουλία

Η πρόεδρος του ιδρύματος, δρ Ευαγγελία Κανταρτζή, συνεχίζει αδιάκοπα μια προσπάθεια που ξεκίνησε από το μεράκι της να ανακαλύπτει σε παλιά βιβλιοπωλεία από κάθε γωνιά του κόσμου ξεχασμένους θησαυρούς, που κάθε φορά πλήθαιναν. Όπως η ίδια πιστεύει, αυτά τα πολύτιμα αρχεία-ορόσημα της ιστορίας της ελληνικής εκπαίδευσης δεν πρέπει να χαθούν και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό δημιουργήθηκε το ΕΚΕΔΙΣΥ, ένας χώρος που όχι μόνο διασώζει το εκπαιδευτικό υλικό της χώρας μας, αλλά και ανοίγει έναν διάλογο για καίρια θέματα παιδείας και πολιτισμού, στον οποίο λαμβάνουν μέρος ερευνητές, ιδρύματα, φορείς και άνθρωποι που μοιράζονται το ίδιο πάθος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ