Αρχική » Ανοίγει την 1η Σεπτέμβρη το νέο γηροκομείο της Μητρόπολης Φιλίππων

Ανοίγει την 1η Σεπτέμβρη το νέο γηροκομείο της Μητρόπολης Φιλίππων

από kivotos

Μετά από αρκετά χρόνια αναμονής και εργασιών ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 24 Αυγούστου, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η έναρξη της λειτουργίας του νέου γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στην περιοχή του Αγίου Σίλα (ή, επί το ορθότερον, “Μονάδα χρονίως πασχόντων ‘Ο Άγιος Σίλας'”). Η έναρξη της λειτουργίας ανακοινώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Προκόπιο, ο οποίος γνωστοποίησε ότι η Μονάδα θα ανοίξει τις πύλες της την 1η Σεπτεμβρίου με 30 ϕιλοξενούμενους και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα οι ϕιλοξενούμενοι θα καλύψουν την προβλεπόμενη δυναμικότητα των 100 κλινών.

Παράλληλα, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου (πέραν του ότι τα εγκαίνια της μονάδας αργούν ακόμα και δεν συμπίπτουν με την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της) παρουσιάστηκαν και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μονάδας, τα οποία είναι (εκτός του μητροπολίτου, ο οποίος και θα προεδρεύει):

α) ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αποστόλου Σίλα Αρχιμανδρίτης Παύλος,

β) η πρόεδρος της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ” Αναστασία Ιωσηϕίδου,

γ) ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Βασίλειος Ιωαννίδης, και

δ) ο δικηγόρος Βασίλειος Αργυρίου (που απουσίαζε λόγω προσκυνήματος στην Τήνο).

Στην εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος εξέϕρασε την βαθιά του ευγνωμοσύνη προς τον θεό και την πνευματική του χαρά και ικανοποίηση για το ότι, μετά από πολλά χρόνια προσδοκιών, το οικοδόμημα της Μονάδας Χρονίων Παθήσεων τίθεται στην εξυπηρέτηση υπαρκτών κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ξεκαθάρισε, δε, ότι το ίδρυμα θα δεχτεί τους μοναχικούς και ανήμπορους ηλικιωμένους, τους πάσχοντες που έχουν ανάγκη ιατρικής ϕροντίδας και όχι παροχής θεραπείας των ασθενειών ή αποκαταστάσεώς τους, τονίζοντας ότι “για αυτές τις ανάγκες υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.”

Στην συνέχεια ο κ. Προκόπιος αναϕέρθηκε στην προϊστορία του κτιρίου, το οποίο αρχικά προοριζόταν για οικοτροϕείο αρρένων, παραχωρήθηκε έπειτα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για να ιδρυθεί το ΤΕΙ Καβάλας και ερημώθηκε ύστερα από την μεταϕορά του ΤΕΙ στις νέες του εγκαταστάσεις στις αρχές της δεκαετίας του 90. Κατόπιν ο κ.κ. Προκόπιος τόνισε ότι, μετά την απόϕαση για την λειτουργία της Μονάδας Φροντίδος Ηλικιωμένων, το ενδιαϕέρον της Εκκλησίας στράϕηκε στην προσπάθεια για την ανεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων -είτε με ίδια μέσα είτε μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ- και υπογράμμισε την συμβολή του Δήμου Καβάλας για την ολοκλήρωση των μελετών, την δημοπράτηση του έργου (με αρχικό προϋπολογισμό 7 εκατομμύρια ευρώ και τελικό -μετά την έκπτωση- 4 εκατομμύρια ευρώ) και την επίβλεψη των εργασιών.

Όσον αϕορά, δε, το ποιοι μπορούν να ϕιλοξενηθούν στην Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο κ.κ. Προκόπιος διευκρίνισε ότι όσοι ενδιαϕέρονται μπορούν να ζητήσουν πληροϕορίες από τον Εϕημέριο της Ενορίας τους ή από το Γραϕείο της Ιεράς Μητροπόλεως και να υποβάλλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Μονάδα θα μπορεί να δεχτεί ακόμα και όσους ο ΕΟΠΥΥ κρίνει σκόπιμο ότι θα πρέπει να ϕιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της.

Σε ερώτηση για το προσωπικό που θα απασχοληθεί στην μονάδα ο Σεβασμιώτατος ανέϕερε ότι αυτή την στιγμή απασχολούνται 25 εργαζόμενοι (σε ειδικότητες όπως νοσηλευτές, ϕυσιοθεραπευτές και μάγειρες), τονίζοντας ότι “όλο αυτό το διάστημα είχαν κατατεθεί στα γραϕεία της Μητροπόλεως άνω των 2000 αιτήσεων για εργασία, κάτι που μας ‘ανάγκασε’ να αναθέσουμε την επιλογή των εργαζόμενων στον κ. Ιωαννίδη” και αϕήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα και αυτό το προσωπικό που επιλέχθηκε ίσως να μην είναι αρκετό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της Μονάδας (καλύπτει, δε, μόνο τις προβλεπόμενες από τον νόμο θέσεις) αλλά ότι το μείζον θέμα είναι η πλήρης κάλυψη των μισθοδοτικών και ασϕαλιστικών οϕειλών προς τους εργαζόμενους.


Πηγή: http://www.kavala-portal.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ