3/9
Ιερομαρτύρων Ανθίμου Επισκόπου Νικομηδείας και Αριστίωνος Επισκόπου Αλεξανδρείας. Μαρτύρων Αρχοντίωνος, Βασιλίσσης, Ζήνωνος, Φοίβης διακόνου και Χαρίτωνος. Νεομάρτυρος Πολυδώρου Νέας Εφέσου. Οσίων Θεοκτίστου και Στεφάνου ομολογητού, ηγουμένου Τριγλίας. Αγίου Βασιλέως Κωνσταντίνου, του Νέου.
4/9
Μωυσέως και Ααρών του πρώτου αρχιερέως. Ιερομάρτυρος Βαβύλα Επισκόπου Αντιοχείας και των συν αυτώ παίδων, Δονάτου και των δύο αδελφών αυτού. Μαρτύρων Αμιανού, Βαβύλα, του εν Αντιοχεία διδασκάλου. Ιερουσαλήμ και των τέκνων αυτής Κεγούρου, Σεκενδίνου και Σεκένδου, των εν Βεροία Μακεδονίας. Ιουλιανού, Κεντυρίωνος, Πετρωνίου, Σαρβήλου, Φαύστου, Χαριτίνης και Ερμιόνης. Οσίων Θεοδούλου και Θεοτίμου. Οσίου Ανθίμου, του εκ Κεφαλληνίας, προστάτου Αστυπάλαιας.
5/9
Προφήτου Ζαχαρίου και Ελισάβετ. Ιερομαρτύρων Αβδαίου Επισκόπου Περσίδας και Θεοδώρου. Μαρτύρων Θεοδώρου, Μεδίμνου και Ουρβανού.
6/9
Μαρτύρων Ανδρέου, Ανδρόνικου του στρατιώτου, Πελαγίας και Θέκλης. Βίβου, Διονυσίου, Ευδοξίου, Ζήνωνος, Θεοκτίστου, Καλλοδότης, Κυριακού, Μακαρίου, Ρωμύλου. Φαύστου πρεσβυτέρου και Σαραπάμβωνος.
7/9
Οσίων Λουκά και Πέτρου του ευλαβούς και Ιωάννου Επισκόπου, του Ρώσου. Οσίας Κασσιανής της μοναχής και ποιήτριας, πολιούχου και προστάτιδας της νήσου Κάσου. Αποστόλων Ευόδου και Ονησιφόρου. Ιερομάρτυρος Στεφάνου, πάπα Ρώμης. Μαρτύρων Ευψυχίου και Σώζοντος.
8/9
Γενέσιον της Θεοτόκου. Μαρτύρων Αρτεμιδώρου, Ρουφιανού, Ρούφου και Σεβήρου. Νεομάρτυρος Αθανασίου, του εν Θεσσαλονίκη. Οσίου Σωφρονίου, Επισκόπου εν Ιβηρία.
9/9
Σύναξις των αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης. Μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος. Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ, του Ρώσου. Μνήμη Γ’ Οικουμενικής Συνόδου εν Εφέσω.
10/9
Αποστόλων Απελλού, Λουκά και Κλήμεντος. Μαρτύρων Ιάς, Μηνοδώρας, Μητροδώρας, Νυμφοδώρας, Ευδοκίας και Βαρυψαβά. Οσίου Πέτρου Επισκόπου Νικαίας. Αγίας Πουλχερίας της παρθένου.
Οι Άγιες Μηνοδώρα, Μητροδώρα και Νυμφοδώρα, ήταν αδελφές που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό από πολύ μικρή ηλικία. Λέγεται πως έκαναν πολλά θαύματα, θεραπεύοντας πολλούς Χριστιανούς, για τα οποία συνελήφθηκαν και βασανίστηκαν.
11/9
Μαρτύρων Δημητρίου του φιλοσόφου και Ευανθίας, και Δημητριανού του υιού αυτών. Γεμινιανού, Διδύμου, Διοδώρου, Διομήδους και Ιάς της γραίας. Οσίων Θεοδώρας της εν Αλεξανδρεία, Ευφροσύνου του μαγείρου και Θεοδούλου.
12/9
Απόδοσις της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου. Ιερομαρτύρων Αυτονόμου και Κουρνούτου Επισκόπου Ικονίου. Μαρτύρων Θεοδούλου, Θεοδώρου Επισκόπου Αλεξανδρείας, Ιουλιανού, Μακεδονίου, Τατιανού και Ωκεανού. Οσίων Ανδρόνικου του εν Ατρώα και Δανιήλ του εν Θάσω.
13/9
Προεόρτια της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Ιερομάρτυρος Κορνηλίου. Μαρτύρων Αριστείδου, Γορδιανού, Ζωτικού, Ηλεί, Κρονίδου, Λεοντίου, Λουκιανού, Μακρόβιου, Ουαλεριανού, Σελεύκου, Σεραπίωνος και Στράτωνος. Οσίων Πέτρου του εν Αγρεία και Ιεροθέου του νέου Ιβηρίτου, του εκ Καλαμάτας.
14/9
Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Μαρτύρων Βαλεριανού του νηπίου, Θεοκλέους και Πάπα. Οσιομάρτυρος Μακαρίου του εν Θεσσαλονίκη, Αγίας Πλακίλλης. Μνήμη της ΣΤ’ Οικουμενικής Συνόδου εν Τρούλλω.
15/9
Μαρτύρων Βυζαντινού, Μαξίμου, Νικήτα του Γότθου και των συν αυτώ, Πορφυρίου. Νεομάρτυρος Ιωάννου του Κρητός. Βησσαρίωνος Α’ και Βησσαρίωνος Β’, των εν Λαρίση και Νικήτα του εν Χύτροις. Οσίων Γερασίμου Μακρυνίτσης. Μελετίου και Φιλοθέου πρεσβυτέρου, του θαυματουργού. Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσ/κης.
16/9
Αγίας Ευφημίας. Μάρτυρος Μελιτινής. Μαρτίνου Επισκόπου Παλαιάς Ρώμης.
Η Αγία Ευφημία γεννήθηκε στη Χαλκηδόνα στα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός. Οι γονείς της, ο Ψιλόφρων και η Θεοδωριανή, τη μεγάλωσαν με τα χριστιανικά ιδεώδη. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, κλήθηκαν όλοι οι κάτοικοι της Χαλκηδόνας να παραβρεθούν σε μια γιορτή προς τιμήν του θεού των ειδωλολατρών Άρη. Η Ευφημία, όπως και άλλοι Χριστιανοί, αρνήθηκε να παραβρεθεί. Τότε, τη συνέλαβαν και την έκλεισαν σε ένα κελί. Εκεί, αφού υπέστη σκληρά βασανιστήρια, στο τέλος την έριξαν σε άγρια ζώα, με αποτέλεσμα να βρει μαρτυρικό θάνατο.
17/9
Ιερομαρτύρων Ηρακλείδου και Μύρωνος, Επισκόπων. Μάρτυρος Σοφίας και των τριών θυγατέρων αυτής, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης. Μαρτύρων Αγαθοκλείας, Ασκληπιοδότης, Ηλιού, Λουκίας και Γεμινιανού. Θεοδότης, Θεοδότου, Μαξίμου, Παντολέοντος, Πατερμουθίου, Χαραλάμπους. Οσίων Αναστασίου και Ευξιφίου Επισκόπου Αλαμανίας (Κύπρου) και των εκ Παλαιστίνης εις Κύπρον ελθόντων: Αγαπίου, Αλεξάνδρου (Αξύλου), Ανδρόνικου, Αρτεμίου, Αρτέμονος, Αυξουθενίου, Βαλαντίου, Βαρλαάμ, Βασιλείου Επισκόπου, Γεωργίου (Βαβατσινιώτη), Γεωργίου (Επιτηδεώτου), Γεωργίου (Αλαμανού), Γεωργίου (Περαχωρίτου), Δημητριανού επισκόπου, Ειρηνικού (ή Αρνιακού), Ελπιδίου, Επαφροδίτου, Επιφανίου (εν Κυθραία), Επιφανίου (Αξύλου), Εφρασίου, Ευτυχίου, Ευφημιανού, Ηρακλείδου (Ηρακλείου) Επισκόπου, Θελθά, Θεοδοσίου, Θεράποντος (εν Κολιάνι), Θεράποντος (εν Σίντα), Ιλαρίωνος του νέου, Ιωάννου και Ιωσήφ (εν Λιθροδόντα), Καλανδίου, Κασσιανού, Κωνσταντίνου, Λαυρεντίου, Ολβιανού, Ορέστη, Παμμεγίστου, Παμφοδίτου, Παφνουτίου, Πήγωνος, Πολεμίου, Σωζομένου, Σωτηρίχου, Χαρίτωνος (Χαρέτη) και Χριστοφόρου.
18/9
Ευμενίου Αρχιεπισκόπου Γορτύνης και Συμεών Επισκόπου Ιεροσολύμων. Μαρτύρων Αριάδνης, Ειρήνης, Σοφίας, Κάστορος και Θεοδώρας. Οσίου Ρωμύλου.
19/9
Μαρτύρων Τροφίμου, Σαββατίου και Δορυμέδοντος.
20/9
Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας αυτού: Θεοπίστης, Αγαπίου και Θεοπίστου. Μαρτύρων Αρτεμιδώρου και Θαλλού. Οσιομαρτύρων Ιωάννου του Αιγυπτίου και Ιλαρίωνος του Κρητός. Μαρτίνου πάπα Ρώμης, Υπατίου Επισκόπου, Ανδρέου πρεσβυτέρου, Αναστασίου, Θεοδώρου, Ευπρεπίου και Μαξίμου του σοφωτάτου. Οσίων Μελετίου Επισκόπου Σίτης και Ιωάννου του εν Κρήτη. Ιλαρίωνος Κρητός.
Ο Ευστάθιος υπήρξε ειδωλολάτρης και είχε το όνομα Πλακίδας. Ήταν αρχιστράτηγος στον ρωμαϊκό στρατό επί αυτοκρατορίας Τραϊανού. Σύμφωνα με τον βίο του, μια ημέρα που βρισκόταν στο δάσος είδε μπροστά του τον Χριστό με τη μορφή ελαφιού. Τότε, ο Ευστάθιος πίστεψε, βαπτίσθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Θεοπίστη, και τα παιδιά τους Αγάπιο και Θεόπιστο. Μόλις πληροφορήθηκε ο αυτοκράτορας ότι ο αξιωματικός του έγινε Χριστιανός, τον απομάκρυνε από τον στρατό και τον εξόρισε. Όμως, μετά από χρόνια, ο Τραϊανός τον ανακάλεσε στο στράτευμα. Χάρη στις ικανότητες του αγίου, ο αυτοκράτορας γνώρισε μεγάλες νίκες. Όταν ο άγιος κλήθηκε από τον διάδοχο του Τραϊανού, τον Αδριανό, να παραστεί σε θυσία που θα γινόταν σε ειδωλολατρικούς θεούς, αρνήθηκε. Το τέλος του ήταν μαρτυρικό.
21/9
Απόδοσις της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Προφήτου Ιωνά. Αποστόλου Κοδράτου του απολογητού. Μαρτύρων Βάσσης της Τυρίας, Ευσεβίου του ομολογητού, Ζήνωνος και Νεστάβου. Νέστορος, Βούσιρι και Πρίσκου. Οσίων Ακακίου (Ισαακίου) και Μελετίου, Επισκόπων Σίτης, Ιωνά του Σαββαΐτου και Δημητρίου του Ρώσου.
22/9
Οσίου Κοσμά. Ιερομαρτύρων Φωκά Επισκόπου Σινώπης και Ισαάκ Επισκόπου Κύπρου. Μαρτύρων Ιωάννου, Μαρτίνου, Νικολάου.
23/9
Η Σύλληψις του Τιμίου και Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Μαρτύρων Ανδρέου, Ιωάννου, Αντωνίου, Πέτρου. Ραΐδος της παρθένου, Ξανθίππης και Πολυξένης. Νεομαρτύρων Νικολάου του παντοπώλου και Ιωάννου του εκ Κονίτσης και εν Βραχωρίω αθλήσαντος.
Η Ξανθίππη και η Πολυξένη ήταν αδερφές. Κατάγονταν από την Ισπανία, έζησαν στα χρόνια του Κλαύδιου Καίσαρα (41-54) και από νωρίς ασπάστηκαν τον χριστιανισμό. Η Ξανθίππη μαθήτευσε κοντά στον Απόστολο Παύλο και γνώρισε σε πολλούς ανθρώπους την πίστη στον Χριστό. Μαζί με την αδελφή της, την Πολυξένη, βοήθησαν στην εξάπλωση του χριστιανισμού. Και οι δυο εκοιμήθησαν εν ειρήνη.
24/9
Ανάμνησις του εν Κυθήροις θαύματος της Θεοτόκου, της «Μυρτιδιωτίσσης». Πρωτομάρτυρος Θέκλης. Νεομάρτυρος Αχμέτ του κάλφα. Οσίου Κόπριος.
25/9
Μαρτύρων Παύλου, Τάττης και των τέκνων αυτών: Ευγενίου, Μαξίμου, Ρούφου καί Σαβινιανού. Οσίων Ευφροσύνης και Παφνουτίου. Θεοφίλου Επισκόπου Εφέσου του ομολογητού, Βυζατήνου και Σεργίου θαυματουργού, του Ρώσου.
26/9
Μετάστασις του Αγίου και Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού, Ιωάννου του Θεολόγου. Αγίου και δικαίου Γεδεών.
27/9
Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, Ζήνωνος Επισκόπου Λαοδικείας και Μάρκου Επισκόπου Βύβλου. Μεγαλομάρτυρος Καλλιστράτου. Μαρτύρων Επιχάριτος, Γαϊανής, Φιλήμονος Επισκόπου και Φουρτουνιανού. Νεομάρτυρος Ακυλίνης της εν Ζαγκλιβερίω Χαλκιδικής. Οσίων Ιγνατίου και Σαββατίου του Ρώσου.
28/9
Προφήτου Βαρούχ. Μάρτυρος Αλεξάνδρου. Μαρτύρων Αλφειού και Ζωσίμου. Ευσταθίου του Ρωμαίου και Καλλινίκου. Ηλιοδώρου, Μάρκου του ποιμένος, Νέωνος, Νίκωνος, Αλεξάνδρου. Οσίων Χαρίτωνος ομολογητού, Αυξεντίου και Νεοφύτου του Εγκλείστου, των εν Κύπρω.
Ο προφήτης Βαρούχ ο δίκαιος ήταν γιος του Νηρίου και γραμματέας του Προφήτη Ιερεμία. Ο Βαρούχ έγραψε με υπαγόρευση του Ιερεμία, που ήταν φυλακισμένος, προφητείες, με την εντολή να τις διαβάσει στον λαό σε ημέρα νηστείας. Όταν ο βασιλιάς Ιωακείμ πληροφορήθηκε το γεγονός, τις κατέστρεψε καίγοντάς τις. Όμως, οι προφητείες ξαναγράφτηκαν. Ο Βαρούχ φυλακίστηκε.
29/9
Μαρτύρων Γουδελίας, Γοβδελάου, Δάδα, Δορυμέδοντος, Κασδόας, Κασδόου, Πετρωνίας, Τροφίμου, Τρύφωνος. Οσιομάρτυρος Μαλαχίου του εκ Ρόδου. Οσίων Κυριακού του Αναχωρητού και Διονυσίου Α’ Πατριάρχου Κων/πόλεως.
30/9
Ιερομάρτυρος Γρηγορίου του θαυματουργού. Μαρτύρων Μαρδονίου, Γαϊανής, Ριψιμίας, Στρατονίκου. Οσίων Γρηγορίου και Μιχαήλ, των Ρώσων.
Ο Γρηγόριος ο θαυματουργός έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Μάλιστα, ο πατέρας του ήταν ένας από τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του βασιλιά της Αρμενίας. Εκδικητικά, οι Αρμένιοι σκότωσαν την οικογένειά του, εκτός από τον ίδιο και τον αδελφό του. Μετά από χρόνια, ο γιος του Αρμένιου βασιλιά Κουσαρώ, Τηριδάτης, τον συνέλαβε επειδή ήταν Χριστιανός και τον βασάνισε σκληρά. Όταν έμαθε ότι επρόκειτο για τον γιο του Ανάκ, ο οποίος ευθυνόταν για τη δολοφονία του πατέρα του, διέταξε να τον ρίξουν σε λάκκο με φίδια. Ο Γρηγόριος όμως όχι μόνο δεν έπαθε τίποτα, αλλά και επέζησε δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια. Μοναδική του τροφή, λίγο ψωμί που του πήγαινε κρυφά μια γυναίκα. Η ορθόδοξη παράδοση αναφέρει ότι κάποια ημέρα ο Τηριδάτης έχασε τα λογικά του. Τότε η αδελφή του άκουσε μια φωνή να της ψιθυρίζει πως εάν ήθελε να θεραπευτεί ο αδελφός της, θα έπρεπε να απελευθερώσει τον Γρηγόριο. Έτσι κι έγινε. Ο Γρηγόριος βγήκε από το λάκκο με τα φίδια και θεράπευσε τον Τηριδάτη. Έζησε και εκοιμήθη ειρηνικά.