Αρχική » Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου η αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας από το Βατικανό

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου η αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας από το Βατικανό

από kivotos

Την Κυριακή 4 Αυγούστου θα γίνει στο Βατικανό η επίσημη τελετή της αγιοποίησης της Μητέρας Τερέζας, με το κοινό να αναμένεται να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Στην τελετή θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

Η σκοπιανής καταγωγής μοναχή θα ονομάζεται πλέον «Αγία Τερέζα της Καλκούτας» και οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνήσουν τα λείψανά της. 

Η τελετή θα περιλαμβάνει μια δίωρη λειτουργία με επικεφαλής τον Πάπα Φραγκίσκο, αλλά και συναυλία από την τραγουδίστρια της Ποπ Rita Ora, όπως και σεμινάρια, μουσικές εκδηλώσεις, που θα κρατήσουν αρκετές μέρες, ενώ στην Ινδία (όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια Καθολικοί) θα συνεχιστούν οι αντίστοιχες εορτές για μήνες.

«Όταν ένας τέτοιος άνθρωπος γίνεται άγιος, είναι φυσικό οι Ινδοί να νιώθουν υπερήφανοι», δήλωσε ο Ναρέντα Μόντι.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η απόφαση του Βατικανού για την αγιοποίηση της Μητέρας Τερέζας έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η μοναχή  και το κίνημά της «Missionaries of Charity», δεν βοήθησαν στην εξάλειψη της φτώχειας στην Ινδία αλλά έφεραν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτό καθώς η προσφορά της σε φτωχούς και ασθενείς γινόταν χωρίς τήρηση υγειονομικών κανόνων, με προχειρότητα και με έντονο θρησκευτικό φανατισμό. Ακόμα, η ίδια έχει κατηγορηθεί ότι βάπτιζε ετοιμοθάνατους, χωρίς να ενδιαφέρεται για το αν ήταν πιστοί άλλης θρησκείας. Επίσης, μεγάλη αμφισβήτηση έχει δημιουργηθεί για την διαχείριση των δωρεών που συγκέντρωνε η Μητέρα Τερέζα στα ταξίδια της σε όλο τον κόσμο, όπως και για τις πολιτικές της επαφές.

Η Μητερά Τερέζα δημιούργησε το 1950 την οργάνωση της, η οποία σήμερα έχει 5.600 μέλη και εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, που λειτουργούν μια σειρά από ορφανοτροφεία, άσυλα, γηροκομεία και νοσοκομεία σε 139 χώρες. Η ίδια βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1979, ενώ πέθανε το 1997 σε ηλικία 87 ετών. Το 2002 το Βατικανό αναγνώρισε το πρώτο της θαύμα και το 2015 το δεύτερο, μια απαραίτητη διαδικασία ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα για την αγιοποίηση της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ