Ιστορικές στιγμές έζησε η Ζαγορά, καθώς υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε τον τόπο με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του ιστορικού Αγροτικού Συνεταιρισμού «ΖΑΓΟΡΙΝ».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, υποδέχθηκε στα πρόπυλα του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ζαγοράς ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Ο κ. Παυλόπουλος συμμετείχε στην Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας τον προσφώνησε ο κ. Ιγνάτιος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σύμβολο ενότητας της χώρας μας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία και παράδοση του τόπου, «όπου το μοναδικό φυσικό κάλλος αμιλλάται τα πολιτιστικά επιτεύγματα των κατοίκων του. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία και ανεκτίμητη προσφορά στο Έθνος…».
Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι «ένα από τα διδάγματα, που και η ιστορία της Ζαγοράς καταδεικνύει, είναι η αγαστή και γόνιμη συμπόρευση Εκκλησίας και Έθνους. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τον καταλυτικό ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Παλινόρθωση του Έθνους. Eίναι, όμως, ανάγκη σήμερα, (που τίθεται εκ νέου το ζήτημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας), να τονίσουμε ότι ο προσδιορισμός των δυναμικών και όχι στατικών αυτών σχέσεων μπορεί να αφορά την πολιτική διευθέτηση συγκεκριμένων ζητημάτων, αλλά όχι συλλήβδην την πολιτισμική και κοινωνική σύνδεση των δύο μεγεθών, δηλ. του Ελληνισμού και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, όπως την εκφράζουν με επιτυχή και δοκιμασμένο τρόπο οι υφιστάμενες προβλέψεις του Συντάγματος. Ο πάντοτε αναγκαίος διάλογος για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας πρέπει να γίνεται με γνώμονα την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και των διακριτών ρόλων, αλλά επίσης και τον σεβασμό της διαχρονικής και άρρηκτης σχέσης του ελληνικού λαού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ούτως ώστε να αποφεύγεται κάθε πόλωση, προερχόμενη ίσως από παλαιές ιδεολογικές αφετηρίες, που θέλει να τραυματίσει αυτή την συμπόρευση…».
Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την προσφώνησή του ως εξής: «Η φωνή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι η φωνή της συνείδησης του ελληνικού λαού. Και πράγματι, ο νηφάλιος λόγος σας, οι δηλώσεις σας αλλά και οι πρόσφατες παρεμβάσεις σας, και μάλιστα επί εθνικών ζητημάτων, αποδεικνύουν ότι ενσαρκώνετε αυτή τη φωνή, επιτελώντας υποδειγματικά το λειτούργημά σας. Στο πρόσωπό σας αναγνωρίζουμε τον άξιο εγγυητή, όχι μόνο του πολιτεύματός μας, αλλά και της ενότητας του λαού μας, τον Πρόεδρο που χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων, που εκφράζει τις αξίες και τις παραδόσεις του λαού μας, που εγγυάται την γόνιμη παρουσία του στο ευάλωτο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο οποίο και ανήκει…».
Αμέσως μετά, για τους ως άνω λόγους, ο κ. Ιγνάτιος απένειμε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, καθώς και την ιερά Εικόνα του τοπικού Αγίου και Προστάτη της Ζαγοράς, Νεομάρτυρος Τριανταφύλλου, «ως έκφραση τιμής, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς τον σημαίνοντα θεσμικό του ρόλο αλλά και προς το πρόσωπό του, για την άξια επιτέλεση του λειτουργήματός του».
Ο κ. Παυλόπουλος αντιφώνησε στην ιστορική βιβλιοθήκη της Ζαγοράς και τόνισε ότι «ο τόπος αυτός είναι ένα λίκνο του νεοελληνικού Διαφωτισμού, που αποδεικνύει τη διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος, το γεγονός ότι ουδέποτε το ελληνικό πνεύμα – που ούτως ή άλλως δημιούργησε τον δυτικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό – έχασε την επαφή του με την Εκκλησία, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια. Σ’ αυτήν την πόλη, χάρις στην ευλογημένη συνεργασία του Πατριάρχου Καλλινίκου του Γ΄ και του Ιωάννη Πρίγγου, δημιουργήθηκε η εστία, όχι μόνο σπουδών για τους νέους ανθρώπους της εποχής, αλλά εστία πνεύματος, μέσα από μια εντελώς πρωτοποριακή βιβλιοθήκη, για τα δεδομένα της εποχής. Δε μπορεί να ξεχνά κανείς ότι από τη Ζαγορά πέρασαν φυσιογνωμίες όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς, όπως ο Εθνομάρτυρας Ρήγας Φεραίος και ο μεγάλος φιλόσοφος Φίλιππος Ιωάννου. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αυτή την παρακαταθήκη, είναι χρέος μας να μη ξεχνάμε ότι, εκτός απ’ αυτό το παρελθόν, έχουμε και πρέπει να έχουμε ένα ανάλογο μέλλον, εμείς οι Έλληνες. Αυτός ο τόπος μπορεί να μας εμπνέει και σαν φάρος πνεύματος και σαν εστία δημιουργίας, αλλά κυρίως, αυτούς τους δύσκολους χρόνους, σαν εστία ενότητας, γιατί τα μεγάλα και σημαντικά οι Έλληνες τα πετύχαμε ενωμένοι, ενώ και τις δύσκολες στιγμές τις περάσαμε ενωμένοι. Και να μάθουμε να σκεπτόμαστε ότι αυτά τα οποία μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά τα λίγα που μας χωρίζουν».
Ο κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την τιμή και κατέληξε ως εξής: «Θέλω να σας πω ότι για μένα είναι μεγάλο στήριγμα και η ευχή σας και η ευχή της Εκκλησίας, το μήνυμα της Ορθοδοξίας γενικότερα. Είμαστε ως λαός και ως Έθνος ένας ανεξίθρησκος λαός. Ανεχόμαστε καθέναν και του παρέχουμε την ελευθερία να πιστεύει ό,τι νομίζει, αλλά έχουμε το απόλυτο δικαίωμα, ως Έλληνες, να διακρίνουμε πάντα μέσα στην ιστορία μας τον ιδιαίτερο δεσμό της Ορθοδοξίας με το Έθνος μας. Αυτό δε συνιστά διάκριση. Συνιστά αναγνώριση ιστορικής αλήθειας».
Αμέσως μετά ο κ. Πρόεδρος στο Δημαρχείο της Ζαγοράς αναγορεύτηκε Επίτιμος Δημότης της πόλης.
Στις εκδηλώσεις, προς τιμήν του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας συμμετείχαν η Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι Βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Μάλης Μπαλής, Κατερίνα Παπανάτσιου, Χρήστος Μπουκώρος, ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Παναγιώτης Κουτσάφτης, οι επικεφαλής των Στρατιωτικών, Λιμενικών και Αστυνομικών Σωμάτων της Μαγνησίας, εκπρόσωποι των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.