Της Λητώς Μησιακούλη

 

Έτοιμη να... σκορπίσει σε χίλια-δυο κομμάτια είναι μία από τις σημαντικότερες συλλογές Τέχνης στον κόσμο, καθώς τα πιο ιδιαίτερα υπάρχοντα του Γάλλου επιχειρηματία Robert Zellinger de Balkany θα δημοπρατηθούν μέσω του οίκου Sotheby’s στο Παρίσι.

Η μεγάλη δημοπρασία έχει προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου, ακριβώς έναν χρόνο από τον θάνατό του (9 Σεπτεμβρίου 2015), και περιλαμβάνει σπάνια αντικείμενα, έπιπλα, πίνακες και art deco κομμάτια. Ουσιαστικά, πρόκειται για το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του De Balkany, του μεγάλου άσου στην αγορά του real estate, η οποία μάλιστα κοσμούσε το ξενοδοχείο του, «Hotel de Feuquiere», στη Rue de Varenne στο Παρίσι.

 

Πίνακες

Ανάμεσα στους θησαυρούς του De Balkany ξεχωρίζει ο πίνακάς του «Giovanni Speranza» με θέμα την Παρθένο Μαρία με τον Ιησού («Η Παρθένος Μαρία με το παιδί και μία καρδερίνα»). Πρόκειται για λάδι πάνω σε πάνελ (42x33 εκ.), υπογεγραμμένο και χρονολογημένο στο κάτω αριστερό μέρος «Joanes Sper… 1521». Σύμφωνα με τα στοιχεία του οίκου, ο πίνακας αυτός ανήκε στη συλλογή του κόμη Esterhazy και του βαρόνου Von Franckenstein, ενώ οι ειδικοί στα σχόλιά τους συγκρίνουν τη ζωγραφική του Speranza με εκείνη του Vincence Bartolomeo Montagna.

Το μεγάλο ενδιαφέρον αυτού του πίνακα είναι το γεγονός ότι επανεμφανίζεται προς πώληση μέσα στην τελευταία τριετία. Το ίδιο έργο, τον Ιούλιο του 2013, είχε εμφανιστεί στη διεθνή δευτερογενή αγορά, καθώς είχε συμπεριληφθεί στην πρωινή δημοπρασία Old Masters και Βρετανικής Ζωγραφικής που είχε κάνει ο οίκος Christie’s στο Λονδίνο. Η τελική τιμή που είχε καταφέρει να πιάσει ήταν 52.275 στερλίνες.

Στην επερχόμενη δημοπρασία, η τιμή εκτίμησής του θα κυμανθεί από 40.000 έως 60.000 ευρώ και η αγωνία θα είναι μεγάλη, καθώς υπάρχουν ερωτηματικά για το αν θα κρατηθεί στα ίδια επίπεδα ή θα... καταγράψει άνοδο και νέο ρεκόρ.

Ακολουθεί σε ζήτηση το έργο «Vierge de Douleur» από το εργαστήρι του Dirck Bouts. Πρόκειται για λάδι σε καμβά (37,5x24,5 εκ.) προερχόμενο από τη συλλογή Bernhard Rosler. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του οίκου, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το αριστερό μέρος από έναν δίπτυχο πίνακα που έχει ως κύριο θέμα τον Χριστό με το αγκάθινο στεφάνι. Η τιμή εκτίμησής του κυμαίνεται από 30.000 έως 40.000 ευρώ.

Παρόμοιο αγοραστικό ενδιαφέρον αναμένεται να εκδηλωθεί και για τον πίνακα του Luca Longhi γνωστό και ως «Ο Ραφαέλ της Ραβέν». Το έργο δείχνει την Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας και είναι λάδι πάνω σε καμβά. Η εκτίμησή του κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 50.000 ευρώ, ενώ ειδική αναφορά κάνουν οι ειδικοί του οίκου σχετικά με τη ζωγραφική του Longhi, αρκετά παρόμοια με την πινελιά του Francesco Francia και φυσικά του Raphael.

 

Συλλεκτικά αντικείμενα

Τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψει ένας εντυπωσιακός πολυέλαιος Chaumont, φτιαγμένος από επιχρυσωμένο μπρούντζο και κρύσταλλο, χρονολογίας 1820 με τεράστιες διαστάσεις (195 εκ. ύψος). Εκτιμάται ότι θα αγγίξει για τελική τιμή από τα 250.000 έως τα 400.000 ευρώ!

Αρκετά αντικείμενα υψηλής επιτραπέζιας ωρολογοποιίας συμπεριλαμβάνονται στα υπάρχοντα του De Balkany, όμως ένα είναι εκείνο που έχει ξεχωρίσει για την ποιότητά του και την εξαιρετικά χαμηλή τιμή εκτίμησης. Κατασκευασμένο κατά τη δεκαετία 1680-1690, το αριστούργημα αυτό είναι από τα καλύτερα κομμάτια εποχής και ύφους Louis XIV που έχουν εμφανιστεί ποτέ στην κατηγορία. Είναι φτιαγμένο από επιχρυσωμένο μπρούντζο, ταρταρούγα, σμάλτο και ορείχαλκο, γεμάτο λεπτομέρειες και σκαλίσματα. Οι διαστάσεις του είναι 61x43x20 εκ. και οι τιμές εκτίμησης κυμαίνονται από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ.