Ύστατο χαίρε στον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρό Ευγένιο απηύθυναν μετά το μεσημέρι της Κυριακής κλήρος και λαός από όλη την Κρήτη, συνοδεύοντας το σκήνωμα του σεπτού ποιμενάρχη, στην τελευταία του κατοικία στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής στο προαύλιο του Επισκοπείου στα Μανωλιανά Ιεράπετρας.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας, είχαν τελεστεί από το Σάββατο το πρωί αρχιερατικά συλλείτουργα ενώ στη 1 το μεσημέρι της Κυριακής ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία, παρουσία όλων των ιεραρχών και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Αρχών της περιοχής ενώ τιμές απέδωσε 40μελές άγημα σμηνιτών από το 3ο ΚΕΠ Ζήρου της Πολεμικής  Αεροπορίας καθώς και η Δημοτική Φιλαρμονική.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, και τον Πάπα και  Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο, ο πρωτοσύγγελος της Ιεράς Αρχιαιπισκοπής Κρήτης Aρχιμανδρίτης Μεθόδιος Βερνιδάκης. Εκπροσωπήθηκαν επίσης ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ Θεόφιλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ενώ στην εξόδιο ακολουθία έδωσαν το "παρών" ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Σητείας κ.κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης και Θοδωρής Πατεράκης καθώς και αρκετοί αιρετοί τοπικοί άρχοντες από όλη την Κρήτη.

«Θρηνούμε πού χάσαμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, θρηνούμε την ανθρώπινη μας αδυναμία, θρηνούμε την ματαιότητα και διδασκόμαστε ταυτόχρονα το εύθραυστο της φύσης μας, την σχετικότητα των ανθρωπίνων πραγμάτων, την προσωρινότητα της επιγείου ζωής μας, την πορεία μας ως διαβάτης πού τερματίζει ἡ πορεία τους στον ουρανό», είπε μεταξύ άλλων ο πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Διαμαντάκης, πνευματικό παιδί του Μακαριστού κυρού Ευγενίου.

 

Το βιογραφικό του

Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γοργολαϊνίου Ηρακλείου και από εκεί εγκαταστάθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράπετρας σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, μετά την δια παμψηφίας εκλογή του, στις 14 Ιουνίου 1994, στον θρόνο της Ιεράς και ιστορικής Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Tο Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα που τέλεσε τα Εγκαίνια του περικαλλούς Ι. Ναού Αγίου Χριστοφόρου Παχιάς Άμμου Ιεράπετρας, συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από την ενθρόνιση του Μακαριστού Ευγενίου ως Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας.

Από την πρώτη ημέρα έβαλε σκοπό την ενθρόνισή του στις καρδιές των απλών και πιστών ανθρώπων, του αγαπημένου του ποιμνίου, που η Χάρη του Τριαδικού Θεού του εμπιστεύθηκε να ποιμάνει. Συμμετείχε αδιακρίτως και συνεχώς στον πόνο και στη χαρά του κάθε μέλους της Τοπικής Εκκλησίας.

 

Παραμελούσε την υγεία του

Παραμελούσε τον εαυτό του, την προσωπική του υγεία και δεν ξεκουραζόταν, διότι από τα Αρχιερατικά καθήκοντά του δεν περίσσευε χρόνος για τον εαυτό του. Πάσχιζε για όλα τα πνευματικά του παιδιά, τον Ιερό Κλήρο της Επαρχίας, για τον οποίον καυχόταν για την ιεροπρέπεια και το εκκλησιαστικό ήθος του.

Τον χαρακτήριζε πάντα η νηφαλιότητα, η δικαιοσύνη και η σοφία στις επιλογές του, έχοντας πάντοτε αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον και την εύκλεια της Τοπικής Εκκλησίας.

 

Τι συνέβη με την υγεία του

Τον τελευταίο καιρό αισθανόταν πολύ κουρασμένος, σύμφωνα με πληροφορίες από τους στενούς του συνεργάτες. Μετά την απώλεια της μητέρας του η πίεση που αισθανόταν ήταν ακόμη μεγαλύτερη όπως και η δυσφορία.

Στο τελευταίο ιατρικό τσεκάπ πάντως που είχε κάνει πριν λίγες μέρες στην Ιεράπετρα δεν είχε βρεθεί κάτι το εξαιρετικά ανησυχητικό.

Παρά ταύτα αποφάσισε να πάει για έναν πιο ενδελεχή έλεγχο στο 401 Στρατιωτικό νοσοκομείο όπου του είχε κλείσει ραντεβού ένας καλός του φίλος στρατιωτικός κληρικός.

Την περασμένη Πέμπτη το πρωί έκανε το 9μερο μνημόσυνο της μητέρας του στην Ιεράπετρα και παρά την κόπωση που ένιωθε στις 3.30 το απόγευμα μπήκε στο αεροπλάνο και πέταξε για την Αθήνα Κατά τη διάρκεια της πτήσης αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και κατά την αποβίβαση του από το αεροπλάνο στο Ελευθέριος Βενιζέλος, η κίνηση του δεν ήταν καθόλου εύκολη.

Έφθασε όμως στο σπίτι του στη Δάφνη και αφού έκανε ένα μπάνιο να χαλαρώσει και να ηρεμήσει, έπεσε στο κρεβάτι να ξεκουραστεί. Στον ύπνο του υπέστη το βαρύ ισχιαιμικό επεισόδιο το οποίο τον οδήγησε στον θάνατο. Έφυγε ήρεμα μέσα στον ύπνο του χωρίς να υποστεί κάποιου είδους άλλη ταλαιπωρία. Στη νεκροψία νεκροτομή που του έγινε στην Αθήνα, διαπιστώθηκε το ισχιαιμικό επεισόδιο καθώς και υπερτροφία του μυοκαρδίου.

 

Σκόρπισε τη θλίψη

Η αιφνίδιος εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου, λύπησε βαθύτατα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Κρήτης και όλο τον κρητικό λαό.

Ιδιαιτέρως όμως λύπησε και έθλιψε τον Ιερό Κλήρο, τις μοναχικές αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεώς του που στερήθηκαν αναπάντεχα τον Πατέρα και Ποιμενάρχη τους.

«Ο αοίδιμος Ευγένιος καθ' όλη τη διάρκεια της αρχιερατικής του διακονίας αγωνίστηκε για την πρόοδο της Μητροπόλεώς του. Μερίμνησε για την διατήρηση και αύξηση της ορθοδόξου πίστεως και της εκκλησιαστικής παραδόσεως στο ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε ο Θεός.

Στάθηκε κοντά στους νέους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, όπως με την διοργάνωση των αθλητικών αγώνων «Νεστόρια». Πρωτοστατούσε στον αγώνα για κάθε δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών της Μητροπόλεώς του. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών δεν τον άφησε αδιάφορο. Βοήθησε μέσω της Μητροπόλεως πολλούς ενδεείς συνανθρώπους μας αλλά και στήριξε το κοινωνικό έργο άλλων φορέων.

Θα τον θυμόμαστε πάντοτε ως ένα ικανό και δυναμικό Ιεράρχη που σφράγισε την τοπική ιστορία με την παρουσία του και το πολύπλευρο έργο του. Συλλυπούμαστε τους οικείους του για την αδόκητη κοίμησή του και ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύσει», αναφέρει ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης