Αρχική » Τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής τιμήθηκαν στην Καστοριά

Τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής τιμήθηκαν στην Καστοριά

από kivotos

Την Οσία Σοφία της Κλεισούρας στην πόλη της Καστοριάς εόρτασε την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, η ακριτική Ιερά Μητρόπολη, ενώ παράλληλα τίμησε τους σφαγιασθέντες προγόνους μας κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Έτσι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς τελέσθηκε ο Όρθρος και ακολούθησε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου και συνιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, με τη συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου Γέροντος Στεφάνου, του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμ. Αθανασίου Γιαννουσά, Κληρικών της τοπικής Εκκλησίας, των Διακόνων, φορείς και σύλλογοι της περιοχής αλλά και πολλοί πιστοί χριστιανοί.

Κλήρος και λαός είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας, την οποία μετέφερε στην πόλη της Καστοριάς η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Κλεισούρας Γερόντισσα Ευφραιμία, για να λαμπρύνει τον εορτασμό της ασκήτισσας Οσίας αλλά κυρίως για να ευλογήσει και να αγιάσει τον λαό του Θεού.

Τον θείο λόγο ανέλαβε ο Μητροπολίτης Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και μίλησε για τον Σταυρό, που είναι το μέτρο της αγάπης του Χριστού για τον άνθρωπο, αλλά και από την άλλη το μέτρο της κακίας του ανθρώπου που σταυρώνει ακόμα και τον Θεό.

Και αναλύοντας το ανάγνωσμα του Ευαγγελίου σημείωσε πως όποιος θέλει να ακολουθήσει τον Χριστό, θα πρέπει να απαρνηθεί τον εγωισμό του, το θέλημά του, το πείσμα του, για να μπορεί να κάνει στη ζωή του το θέλημα του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην ημέρα μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής και τόνισε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει ως λαός να μην διχαζόμαστε, όπως και τότε, γιατί θα ζούμε συνεχώς καταστροφές. Γι’ αυτό και σήμερα αυτό θα πρέπει να προσέχουμε, διότι ο διχασμός για λίγη δόξα, για λίγη εξουσία, για μια καρέκλα, θα φέρει και πάλι τον θάνατο.

Και έκλεισε ο κ. Παύλος, μιλώντας για την Αγία Σοφία, η οποία σταυρώθηκε από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι την κορόιδευαν, γιατί νόμιζαν πως τα ήξεραν όλα, αλλά έβγαζαν μόνοι τους τα μάτια τους. Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας σταυρώθηκαν και γι’ αυτό αναστήθηκαν αλλά και γι΄ αυτό ζουν, γι΄ αυτό ευεργετούν, γι΄ αυτό θαυματουργούν και γι΄ αυτό είναι γεμάτοι από αγάπη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, τίμησε με την ύψιστη διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον χρυσό σταυρό της Παναγίας της Μαυριωτίσσης, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γέροντα Στέφανο, για τα 50 χρόνια ιερατικής του διακονίας, για την προσφορά του και το έργο που συνεχίζει να επιτελεί μέσα στην Εκκλησία αλλά και γιατί είναι ο πνευματικός πατέρας εκατοντάδων πιστών χριστιανών της Επαρχίας της Καστοριάς αλλά και ολοκλήρου της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και του ιδίου Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Σεραφείμ.

Αμέσως μετά, τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο για τους σφαγιασθέντες Έλληνες προγόνους μας στην Μικρασιατική Καταστροφή και ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας.

Παρόντες στον Ναό του Αγίου Νικάνορος ήταν η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κα Ολυμπία Τεληγιορίδου, ο Βουλευτής Ν.Δ. Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης, πνευματικός υιός του Γέροντος Στεφάνου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος Πεζικού, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, Εκπρόσωπος της Αστυνομίας και άλλοι τοπικοί φορείς.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ