«Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω». Με αυτά τα λόγια, ο 20χρονος Ζυλιέν, που ήρθε στην Ελλάδα από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, βρήκε στέγη και αγκαλιά στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας.

Ο Ζυλιέν είναι γιος πολιτικού αφρικανικής χώρας και έχασε τους γονείς και τα αδέλφια του εν μέσω ταραγμένων πολιτικών γεγονότων στη χώρα του. Ήλθε στην Ελλάδα 16 χρόνων και αρχικά παρέμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου. Κατόπιν περιπλανήθηκε στην Αθήνα, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας. Εκεί, ζήτησε να πάει σε σχολείο και οι υπεύθυνοι του Κέντρου τον έγραψαν στο Επαγγελματικό Λύκειο της ακριτικής πόλης.

Η περίπτωση του Ζυλιέν συγκίνησε προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μετά το ενδιαφέρον και την ευλογία του Μακαριωτάτου, ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος επικοινώνησε με την αρμόδια κοινωνική υπηρεσία της Κόνιτσας και της εγνώρισε τη δυνατότητα να μείνει ο Ζυλιέν στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας, ως υπότροφός της, για όσα χρόνια απαιτούν οι σπουδές του.

Στο Φοιτητικό Οικοτροφείο φιλοξενούνται 40 Έλληνες και 15 αλλοδαποί φοιτητές. Η Αποστολική Διακονία με αυτό το κοινωνικό έργο μοιράζεται τα όνειρα των νέων ανθρώπων και τους βοηθάει να οικοδομήσουν τη ζωή τους. «Είναι τιμή για το σπιτικό μας, το Φοιτητικό Οικοτροφείο, να φιλοξενεί αυτό το παιδί», τόνισε με συγκίνηση ο Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος.

Το οικοτροφείο βρίσκεται σε τριώροφο κτίριο στην Αγία Βαρβάρα. Η ιστορία του οικοτροφείου ξεκινά από τα τέλη του 18ου αιώνα, καθώς ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα του υπήρξε ο Μητροπολίτης Αθηνών Γερμανός Καλλιγάς (1885-1896). Τον Ιούνιο του 1933 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση θεολογικού οικοτροφείου, το οποίο θεμελιώθηκε στις 22 Ιουλίου 1937 σε χώρο της Ιεράς Μονής Πετράκη. Τις επόμενες δεκαετίες το οικοτροφείο «περιπλανήθηκε» σε διάφορα κτίρια, μέχρι να καταλήξει -το 2004- στις σημερινές εγκαταστάσεις. Δεκάδες επίσκοποι και καθηγητές πανεπιστημίων, αρχιμανδρίτες, πρωτοπρεσβύτεροι και λαϊκοί θεολόγοι συγκαταλέγονται στον κατάλογο των οικότροφων όπως και εκατοντάδες ομόδοξοι και ετερόδοξοι.