Αρχική » N. Φίλης: “Η Eκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας”

N. Φίλης: “Η Eκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας”

από kivotos

Ανεβάζει από την πλευρά του την ένταση ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με τις νέες του δηλώσεις για τον ιστορικό ρόλο της Eκκλησίας και τη σχέση της με την ηθική έκπτωση της κοινωνίας, λίγες μόνο ώρες μετά τις αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

Η Eκκλησία έχει συμβάλει στην ηθική έκπτωση της κοινωνίας, είπε ο κ. Φίλης, μιλώντας σε χθεσινή εκπομπή στο Kontra, διερωτώμενος με «ποιο μέρος ήταν η Eκκλησία και που ήταν στη Χούντα και στην Κατοχή». Μάλιστα τόνισε πως “δεν τα διαλύουμε όλα, αλλά και δεν προσκυνάμε, δεν λέμε εκ προοιμίου ότι αυτό είναι το ιερόν. Ανθρώπινο φαινόμενο είναι η Εκκλησία… για αυτό μιλάμε για ένα ουδετερό-θρησκο κράτος, σεβόμενοι το τι πιστεύει ο καθένας”.

Το απόσπασμα της εκπομπής όπου ο κ. Φίλης κάνει τις επίμαχες δηλώσεις βρίσκεται στο 24:44 λεπτό του βίντεο:

 

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής

«Η μόνη απάντηση που αρμόζει σε όποιον υβρίζει ή συκοφαντεί την Εκκλησία είναι το ίδιο της το έργο για τους πλέον αδυνάμους, για τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας πέρα από κάθε διάκριση και για αυτούς τους οποίους απευθύνονται πολλοί με πολλά λόγια και κανέναν λόγο», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής κ. Χάρης Κονιδάρης.

“Το θέμα του τι μάθημα κάνουν στα Θρησκευτικά στα σχολεία, αφορά τη συνολική θρησκευτική μόρφωση των παιδιών” είπε στην ίδια εκπομπή ο κ. Φίλης ενώ σε παρατήρηση για το αν η Εκκλησία μπορεί να όρισει το περιεχόμενο του μαθήματος, ο υπουργός αναρωτήθηκε “είναι δυνατόν; Στον 20ο αιώνα βρισκόμαστε…τότε θα πρέπει να πηγαίνει ο Μητροπολίτης στο σχολείο να ελέγχει τους θεολόγους και να βαθμολογεί κιόλας…αυτά είναι αναχρονισμός και σκοταδισμός και δεν τα συζητά επίσημα ούτε η Εκκλησία”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ