Αρχική » Η Κίσαμος εόρτασε τον Όσιο κυρ-Ιωάννη τον Ξένο

Η Κίσαμος εόρτασε τον Όσιο κυρ-Ιωάννη τον Ξένο

από kivotos

Η Επαρχία της Κισάμου έχει την μεγάλη ευλογία να φιλοξενεί τον τόπο ασκήσεως και κοιμήσεως του Οσίου πατρός ημών κυρ-Ιωάννη του Ξένου, η μνήμη του Οποίου εορτάζεται εις τις 20 Σεπτεμβρίου. Ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος υπήρξε ο αναδιοργανωτής της Εκκλησίας στην Μεγαλόνησο Κρήτη μετά τα σκοτεινά χρόνια της Αραβοκρατίας όπου η Ορθοδοξία είχε σχεδόν εκλείψει.

Ο όσιος έδρασε στη Δυτική Κρήτη ως Ιεραπόστολος και κήρυκας του Αποκεκαλυμμένου Θεού. Επέλεξε να τελειώσει οσιακά τον βίο του εις την περιοχή Καβούσι, κοντά στα Φαλάσαρνα Κισάμου, σημερινή Ενορία Πλατάνου, όπου ευρίσκεται και ο τάφος Του. Η δε Τιμία Κάρα Του φυλάσσεται εις το χωριό Τσουρουνιανά Κισάμου. Την ημέρα της γιορτής του, ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελήνου κ. Αμφιλόχιος χοροστάτησε του Εσπερινού εις τον τόπο ασκήσεως και κοιμήσεως Του, και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ομώνυμο Ι. Ναό σταΤσουρουνιά.

Στον λόγο του αναφέρθηκε εις τον βίο και την πολιτεία του Οσίου και την ανάγκη παραμονής εις την πίστη των πατέρων μας. «Ο Όσιος Ιωάννης ο Ξένος μας δείχνει, ως φωτεινός σηματοδότης, τον δρόμο, τον τρόπο και την πορεία προς την Βασιλεία του Θεού. Σε εποχές όπου κυρίαρχα στοιχεία της καθημερινότητας του βίου μας είναι η σύγχυση και η ταραχή, η ζωή και το έργο Του μας βοηθούν να κατανοήσουμε ότι μόνον μέσα στην Εκκλησία, στην αγάπη και ανοιχτή αγκάλη του Θεού, μπορούμε να βρούμε και να ζήσουμε την ομορφιά, την αλήθεια και την χαρά της ζωής», κατέληξε ο Επίσκοπος.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ